11 vragen over champagne aan Grapedistrict

Als we op zoek zijn naar een lekkere fles bubbels, weten we ze altijd meteen te vinden: de winkels van Grapedistrict, te herkennen aan het vrolijke gekleurde logo en de frisse inrichting. Wat nou muffe wijnkelders?!

En omdat we nou áltijd al eens hebben willen weten hoe je de lekkerste champagne (of cava! of spumante!) selecteert voor je feestje of bruiloft, legden we al onze prangende vragen over bubbels voor aan Grapedistrict’s Gijs. Hij legt uit hoe het komt dat de ene champagne 25 euro kost en de andere 250 euro. En wat nou de lekkerste bubbels zijn om te schenken bij die buitenbruiloft in hartje zomer…  Mhhh, op het goede leven!

1. Welke van jullie champagnes wordt nou het meest geschonken op bruiloften?

Gijs: “De grap is: eigenlijk heb je twee verschillende kampen. Vergelijkbaar met wat jullie zeggen over trouwwereld: aan de ene kant heb je de mensen die het wat traditioneler willen, die willen gewoon echt een glas champagne schenken en dat moet échte champagne zijn, vaak omdat dat zo hoort. We merken dat onze huischampagne heel populair is. Die is gewoon heel goed, echte champagne, en ook nog betaalbaar. Die is onbekend maar niet onbemind.
Anderzijds heb je de mensen die openstaan voor wat anders – dat heeft vaak ook met budget te maken – die willen wat anders dan traditioneel, maar wel iets echt leuks. Hen raden we vaak de Pink Pink Fizz aan. Ondanks dat het een roze fles is, kiezen ook veel mannen daarvoor, omdat het gewoon niet heel zoet is. Als je de roze fles ziet, denk je misschien dat ‘ie heel zoet is, maar hij is dus echt strak droog. Je proeft wellicht wel iets van aardbeien of frambozen, maar het blijft een strakke droge Cava. Dat vinden mensen allemaal lekker, ook mannen. Dat is in onze winkels sowieso de bestverkochte bubbel, maar ook met feesten is die gewild. Er is trouwens ook een Fizz Fizz Fizz, die is niet roze.”

2. De Pink Pink Fizz Cava drinken wij bij Assepoester ook heel graag! Kun je ons nog iets vertellen over die bubbels? Waar komen die vandaan?

“Toen we met onze winkel begonnen, vonden we die Pink Pink Fizz als een van de eerste wijnen zelf in Spanje. Hij komt uit de buurt van Barcelona,
daar komt alle cava vandaan. Toen dachten we: het past precies bij wat wij willen. Het is betaalbaar, het is supergoed, het ziet er spannend uit voor wat het is en het is kwalitatief goed. Voor dat geld krijg je onwijs veel product, het is gewoon een totaal kloppend plaatje. Ik kom weleens op een feestje en dan vertel ik dat ik van Grapedistrict ben en dan roepen mensen: “o jaaaa, daar koop ik altijd die Pink Pink Fizz!” Dan moet ik nog vertellen dat we nog veel meer hebben. Je onthoudt die fles ook. Mensen komen hier van alles inslaan en nemen dan ook nog de Pink Pink Fizz mee, en die roze fles, die onthouden ze.”

“Voor mij zit de kracht ‘m daar in: als je champagne gaat proeven dan winnen onze champagnes het op lekkerheid waarschijnlijk wel. Maar als je er drie keer zoveel voor moet betalen en je weet dat, dan wordt het wel een ander verhaal. Die Pink Pink Fizz is ook gewoon hartstikke lekker en ook nog betaalbaar. Dus als je een grote groep mensen hebt, waarom zou je dat dan niet doen? Mensen worden daar ook heel blij van.”

3. Ja, want we zien champagnes in allerlei prijssoorten. Kun jij in Jip & Janneke-taal uitleggen wat nou het verschil is tussen een champagne van 8 euro en een van 85 euro… waarin zit ‘m dat verschil?

“De benaming ‘champagne’ mag je alleen gebruiken als het komt uit de Champagnestreek. Daar hebben ze hele strenge regels over hoe ze wijn mogen maken en wanneer je het dus champagne mag noemen. Er mogen bijvoorbeeld maar zoveel druiven op een tak zitten, zodat de druiven meer smaak krijgen. Er staat helemaal beschreven hoe champagne gemaakt moet worden en daar komen best wel veel handelingen bij kijken. De streek Champagne heeft zichzelf die regels opgelegd om de kwaliteit heel hoog te houden. Daarom is champagne over het algemeen een heel goed product, maar ook wat duurder. In de Champagnestreek zijn ook wat minder goede wijnmakers, of wat slechtere hellingen waar minder goede druiven groeien; daarin zit ‘m dan ook binnen champagne dat prijsverschil.”

4. Maar is een goede champagne dan ook altijd duur?

“Wil je echt goede champagne drinken, dan moet je beginnen bij je bij 25 euro, maar dan moet je dus wel heel goed zoeken. We hebben wel een hele mooie voor 27,50, de Michel Forget Champagne. Verder kun je het zo duur maken als je zelf wil. Je hebt ook heel veel beroemde wijnhuizen die al jarenlang heel veel aandacht besteden aan die druiven; elke dag wordt er dan met de hand langsgegaan, dorre blaadjes weggehaald zodat de druiven veel zon krijgen, alleen de beste druiven worden geselecteerd en geplukt, daar maken ze dan champagne van. Die liggen vervolgens vele jaren te rijpen. Dat zijn echt de dure jongens. Dan spreken we dus over heel veel geld.”

“Dan hebben we het alleen nog maar over de Champagnestreek. De wijnmakers in de rest van de wereld zijn ook niet gek en de mensen die daar wonen ook niet; die willen ook bubbels drinken. Daar maken ze dan ook mousserende wijn, en gebruiken ze vaak ook de methode van wijn maken uit de Champagnestreek. Maar dan wel met hun eigen druiven. Als je dat in Spanje doet, heet het cava. Doe je het in Italië, dan heet het spumante. En doe je het in Frankrijk buiten de champagnestreek, dan heet het cremant. En in de Cava-streek hebben ze ook weer hun eigen regels en dus is de range daar ook weer heel groot, tussen de 6 en de 600 euro. Voor een heleboel mensen is het: als ze dan tóch 80 euro per fles betalen, dan willen ze gewoon liever champagne, want dat voelt dan als the real thing. Dat heeft champagne heel mooi gebouwd voor zichzelf. Maar er zijn ook fantastische cava’s.”

5. Heb jij nou ook weleens die allerduurste champagnes van deze wereld gedronken? En is dat het nou waard?

“Jazeker! Dat moet wel voor mijn werk hè? Wat ik heel moeilijk vind is dat het wel heel verfijnd is, je proeft echt heel veel verschillende smaken en tonen, doordat je iets aan het drinken bent dat heel bijzonder is. Maar wat ik moeilijk om te zeggen vind: is iets ook 100 euro waard? Dat is zoveel geld. En is het dan ook 120 euro waard? Of juist 80? Ik kan heel goed proeven en zeggen: dit is een tientje waard, dit is ongeveer 25, dit is ongeveer 35… dan kun je nog vergelijkingen maken. Maar als het dan nog duurder wordt, dan wordt het moeilijker. Vaak gaat het ook om de naam van het wijnhuis, om hoe bijzonder die druiven zijn, hoe lang ze al die wijn maken en hoe bijzonder die is. Dan kom je dus bij die bizarre prijzen uit.”

6. Warme zomerdag, trouwfeestje in de achtertuin… welke champagne zou jij aanbevelen?

“Hoe mooier het weer, hoe droger de champagne – vind ik altijd. Zeker als je er niet bij eet. Dan zit ik meer in de richting van cava dan van champagne of spumante. Cava staat erom bekend dat het heel droog is, dus drogend in de mond. En daardoor ook lekker om door te drinken als het mooi weer is. Champagne heeft meer dat ronde, dat zachte, en cava heeft meer dat strak droge. Prosecco heeft soms een beetje een soort zoetje en minder bubbels – daardoor is dat zo’n hit. Dat drinkt makkelijker, want je hebt niet je hele mond vol met bubbels. Maar het gevoel natuurlijk van iets feestelijks is juist veel bubbels. Dus met een huwelijk moet je gewoon bubbels hebben – zoveel mogelijk zeg ik altijd. Hoe meer bubbels hoe meer vreugde, toch?”

7. En op een bruiloftsfeest laat in de avond, met dj en een groot feest?

“Het is niet zo dat er niet meer mogelijkheden zijn he, maar als je het mij vraagt – als het wat later is en niet meer zo warm – dan zou ik zelf denk ik een champagne schenken met iets meer body en iets meer smaak. En daar dan ook minder van drinken op dat moment. Daar moet je ook rekening mee houden: als je in de tuin in de zon bubbels gaat schenken, dan moet je veel meer meenemen dan als je aan het eind van de avond in een donkere ruimte gaat drinken. Mensen drinken dan anders, het tempo verschilt. Dan hebben ze waarschijnlijk ook meer zin in andere dingen waar je makkelijker van door drinkt, als je net hebt gegeten bijvoorbeeld. Dat heeft er allemaal mee te maken. Ik zou dan zelf liever een wat rijkere, vollere champagne drinken.”

8. En bij een rrrromantisch huwelijksaanzoek? Waarmee veroveren onze geliefden onze harten zeker weten?

“Zo’n moment maak je maar een keer in je leven mee – ik zelf heb dat nog niet meegemaakt, komt misschien nog wel – maar persoonlijk zou ik dan wel een bijzondere fles ergens vandaan toveren. En wat dan bijzonder is, dat kun je eigenlijk alleen maar zelf invullen. Als je met z’n tweeën graag naar Italië op vakantie gaat, dan zou ik een bijzondere Spumante uit een klein dorpje in Italie halen. Maar heb je traditioneel om haar hand gevraagd bij haar vader, en ga je op je knieën, dan moet er natuurlijk een echte mooie fles champagne zijn van een grote naam. Wij hebben dat waarschijnlijk niet eens, dus dan raad ik je aan om naar een wijnhandel te gaan en aan te geven: “Luister, ik ga een veel te dure fles champagne kopen voor mijn eerste en hopelijk ook laatste aanzoek, wat raad je me aan?”.”

9. Als je zelf zou trouwen, hoe zou je dat dan doen? En met welke champagne? 😉

“Nee, daar ga ik nog niet over nadenken hoor! Dat weet ik niet. Gaat vast nog wel een keer gebeuren, maar ik weet nu nog niet wat ik dan moet hebben. Daar zou ik echt nog wel even goed over na willen denken. Het heeft er totaal mee te maken wat voor feest het wordt. Wat ik het liefst zou willen? Tja toch buiten, en dan lekker rond een uurtje of vier, vijf, zonnetje erbij in de zomer en dan grote bakken met heel veel flessen cava… dat iedereen dat lekker zelf in kan schenken en lekker lammig kan worden met het zonnetje op z’n hoofd en een beetje bubbels… dat is heerlijk! Ik heb er nu al zin in! Moet ik toch eens een keertje doen misschien…”

10. Wij merken dat mensen toch nog heel traditioneel alleen na de ceremonie de bubbels opentrekken. Merken jullie dat nou ook?

“Ja, altijd na de ceremonie. Of aan het begin van het diner, dat ze gewoon nog een keer willen toosten. Wij zeggen altijd: je kunt natuurlijk veel vaker bubbels drinken dan alleen als je toost of alleen als je speecht, maar voor een heleboel mensen is het toch nog wel hét moment dat je dat doet. Dus, dat is vaak wel waar het mee begint. Vaak al bij het uit de kerk komen worden de bubbels geschonken. En bij de receptie gaan mensen dan switchen naar witte wijn. Het is natuurlijk veel leuker om lekker die bubbels door te blijven schenken, maar het risico is dat mensen sneller lam worden. Waar komt het door? Die bubbels worden sneller opgenomen in het bloed. En de alcohol voel je door die bubbels sneller in je hoofd. Dus het is misschien ook logisch dat je het niet de hele tijd door schenkt, want je wil wel dat je gasten het diner nog halen. Aan de andere kant is het natuurlijk wel gezellig en heel feestelijk en mensen worden er vrolijk van. Dus ja, het is een beetje een keuze maken.”

11. Heb jij dan ook nog een beroemde anti-kater-tip?

“Water drinken tussendoor. Het allerbelangrijkste! En bij een gigantische kater de volgende dag? Een fles bubbels opentrekken. Absoluut! Gewoon bij het ontbijt met een paar mensen van je bruidspersoneel afspreken om te ontbijten met elkaar, en meteen nog even een fles bubbels opentrekken. Daar hoef je niet veel van te drinken, maar gewoon allemaal een of twee glazen… dan voel je niks meer!”

Nog meer weten over de wijnen en bubbels van Grapedistrict? Check www.grapedistrict.nl voor een filiaal near you of koop je wijn lekker online.

Wij zijn de hele voorjaarsvakantie open! Kom passen en neem je trouwjurk meteen mee naar huis

Bekijk onze openingstijden >

Wij zijn de hele kerstvakantie open! Pas en neem je trouwjurk meteen mee naar huis

Bekijk onze openingstijden >

Wist je dat … Wij de hele herfstvakantie open zijn? Ja, zowel de Vlaamse als Nederlandse herfstvakanties 😉

Bekijk onze openingsuren en adres >

Zoek je nog inspiratie voor je trouwjurk?

Vind ze in ons lookbook voor 2020.

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Zoek je nog inspiratie voor je trouwjurk?

Vind ze in ons lookbook voor 2020.

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Vind de nieuwe collectie voor 2020 nu al in de rekken. Nu alles op voorraad!

Krijg nu een voorproefje >

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2020

138 pagina’s vol toptrouwjurken voor zachte prijzen van 399 tot 999
Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen