12 ideeën om overleden dierbaren te herinneren op je bruiloft

overleden dierbaren herinneren

Bij een bruiloft denken we vooral aan blijdschap, vreugde en héél veel champagne. Ja hallo, de liefde mag gevierd worden hoor jongens! En stevig ook. Maar het is ook de dag bij uitstek waarbij we de mensen om ons heen die er niet meer zijn, het meeste missen. Toch kun je ze er een beetje bij hebben, met deze 12 ideeën om overleden dierbaren te herinneren op je bruiloft.  

Trouwen is niet alleen maar feestgedruis: je wordt wel even met je neus op de feiten gedrukt als je iemand uit je directe omgeving moet missen op die voor jou zo belangrijke – of in ieder geval indrukwekkende – dag. Opa’s, oma’s, vaders, moeders, zussen, broers… Iemand die nou júist bij jouw bruiloft had moeten zijn. Die mis je juist dan extra hevig. That sucks!

Geef deze overleden dierbaren daarom een fonkelende, waanzinnig mooie glansrol op je bruiloft. Ja, dat kan echt! Wij verzamelden 12 manieren om de mensen die je moet missen tóch een beetje bij je te hebben als je gaat trouwen:

1. In de speech van je trouwambtenaar

Een trouwambtenaar komt altijd bij je langs om meer over jullie te weten te komen, om daarna een zo persoonlijk mogelijk verhaal voor jullie te schrijven. Bespreek ook met je trouwambtenaar dat je dierbaren moet missen op je bruiloft en vraag of hij of zij daar in de speech tijdens de ceremonie ook aandacht aan kan besteden. Daar heeft die ambtenaar van jou écht heel veel ervaring mee, dus dat komt helemaal goed.

De ceremonie is toch een beetje het ‘echte’ trouwen – of in ieder geval voor veel mensen het moment dat het zwaarste weegt. Zo geef je je dierbaren daarin ook een plekje.

2. Houd een stoel voor ze vrij

Reserveer tijdens de ceremonie stoeltjes voor dierbaren die je moet missen. Ze horen er immers helemaal bij, dus krijgen ze ook een stoel! Zet er een foto van je dierbaren op of leg er een persoonlijke item op neer dat je meteen doet denken aan hem of haar.

3. Laat ballonnen los

Bloedmooi idee van Lucky Girl Evelien: “Gedurende de dag hebben we op verschillende momenten stil gestaan bij de afwezigheid van mijn moeder. Zij overleed in mei 2011. Een zelfgemaakt kleurplaatje van onszelf als bruidspaar met daarnaast een vlinder hebben we aan onze ‘kleine gastjes gestuurd met het verzoek die in te kleuren. We hadden ze beloofd dat we wat leuks met de tekeningen zouden gaan doen op ons ‘trouwfeestje’.

Op de klanken van Bløf lieten alle kinderen hun eigen gekleurde tekeningetje aan een ballon op. Onze oudste zoon zei: “Dan doen ze in de hemel een raampje open en dan zien ze dat wij vandaag feest hebben. ” Dit was een heel mooi en emotioneel moment, maar door de ballonnen voor de kinderen ook luchtig en vrolijk.”

4. Draag hun foto’s bij je

In Amerika is het heel populair om foto’s van je dierbaren aan je bruidsboeket te hangen, die je in kleine medaillons stopt en met een lintje om je boeket wikkelt. Je kunt ook een ketting met hanger om je nek dragen met daarin een foto van degene die je moet missen op je trouwdag. Zo is hij/zij toch heel dicht bij je.

5. Versier je trouwlocatie met foto’s

Verzamel foto’s van je dierbaren, stop ze in mooie lijstjes die je ergens ophangt, plak ze op een fotomuur (bijvoorbeeld een groot canvas doek dat je ergens neerzet) of, als je buiten trouwt: maak een lijn met wasknijpers. Een soort wall of fame van je dierbaren. Hoe mooi!

6. Manchetknopen of een corsage

Lucky Girls dragen foto’s van hun dierbaren in hun boeket of in een medaillon; Lucky Guys kunnen die fotootjes – heel slim! – laten verwerken in manchetknopen. Op Etsy vind je diverse adresjes waar je zulke manchetknopen of corsages kunt laten maken. Tip: je kunt ook deze handige manchetknopen bestellen, waar je zelf een fotootje in kunt stoppen.

7. Maak een gedenktafel

Een gedenktafel klinkt wat zwaar misschien, maar dat hoeft niet! Maak er juist wat moois en liefdevols (en eventueel lichts) van met mooie bloemen en presenteer de namen van je dierbaren in een fotolijstje. Je kunt er ook wat kaarsen bij zetten, als je dat een mooi idee vindt.

8. Steek een kaarsje aan tijdens de ceremonie

Het is één van de meest bekende gebruiken om iemand te herdenken die er niet meer is: een kaarsje aansteken. Lucky Girl Aisha stak samen met haar Lucky Guy en kinderen een kaarsje aan tijdens de ceremonie voor haar zus: “Het was een hele persoonlijke, lieflijke ceremonie. Elf jaar geleden ben ik mijn zus verloren en daar besteedde de ambtenaar ook aandacht aan door een kaarsje voor haar branden en iets persoonlijks te zeggen in haar speech.” We vinden deze wenskaars, die daarvoor bedoeld is, trouwens heel mooi.

9. Favoriete drankje of recept

Als je een van je ouders moet missen, proost dan met het favoriete drankje van je vader of moeder. Da’s zo’n mooi moment! Of serveer zijn of haar favoriete gerecht of dessert tijdens het diner of op je TaartenTafel. Liefde gaat ook in dit geval door de maag.

10. Muziek-memories

Doe je openingsdans op het favoriete liedje van je vader of moeder, of vraag de DJ om de favoriete nummers van je ouders te verwerken in de playlist. Muziek wekt voor heel veel mensen herinneringen op, zeker als je vader of moeder vroeger thuis veel plaatjes draaide.

11. Foto in een foto

Maak een trouwfoto terwijl jullie de trouwfoto’s van jullie ouders of opa & oma vasthouden, dat levert niet alleen een supercoole foto op, maar is ook meteen een manier om ze te herdenken.

12. Bloemen

Bewaar de bloemen die je over hebt van je bruiloft (bijvoorbeeld je bruidsboeket) en leg ze na het trouwen bij het graf van je dierbare, zoals Lucky Girls Petra & Ester deden. Een waanzinnig mooi idee vinden wij dat, van deze girls.

Tot slot: onthoud dat het er vooral om gaat wat goed voelt. Je hoeft geen tradities of regels op te volgen als je dat niet ziet zitten. Doe het liever lekker op jouw manier. Zie je bijvoorbeeld op tegen dat moment waarop – volgens traditie – de vader van de bruid zijn Lucky Girl weggeeft, bijvoorbeeld omdat je je vader moet missen? Skip het lekker! Niemand die het mist. Of kom gewoon dansend het gangpad door, samen met je lief. Vraag je moeder, je opa, je boer, je hond… Of trommel al je vriendinnen op en loop samen naar voren. Alles kan, alles mag: het is jóuw bruiloft!

Yes! De nieuwe collectie is binnen!

Kom langs zonder afspraak

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen