50 supercoole ideeën die de trouwwereld gaan veroveren in 2011

Hier issie dan: mijn lijst der lijsten. Met 50 supercoole ideeën die – daar ben ik van overtuigd – de trouwwereld in 2011 gaan veroveren. Ook wel te beschouwen als ‘Arnhems Meisje’s Rehab voor mensen die zijn vastgelopen in hun thema’s, checklists en tradities’!

Met een beetje gezond verstand, goed rond kijken en een flinke dosis fingerspitzengefühl kwam ik tot een lijst met 50 ideeën, tips, en tendensen over hoe trouwen er voor de nieuwe generatie uit zal gaan zien in 2011. Misschien helpen ze je bij het plannen van jouw bruiloft.

Even voor de duidelijkheid: dit is geen lijst met trends waarmee ik zou willen dicteren hoe je je bruiloft zou moeten vieren. Want als ik ergens een hekel aan heb, dan is het aan voorgeschreven gedoe. En als je wilt weten hoe ik over trends denk, lees dit dan nog maar eens. Deze lijst is slechts bedoeld om je te inspireren, je op nieuwe ideeën te brengen, je te laten zien dat je je niet aan tradities hoeft te houden, maar vooral dingen op je eigen manier moet kunnen doen – als jij dat wilt. Want, zoals iemand ooit wijselijk zei: “Wie achter de kudde aan loopt, sjouwt altijd door de stront.”

Ben je er klaar voor? Here it goes:

1. De Loveshoot: voor je bruiloft, erna of zomaar, zonder bruiloft! Kijk bijvoorbeeld eens bij Spaghettiii Photo.

2. Om daar nog even verder op in te haken: naast de au naturel loveshoot, zien we ook vaker loveshoots die gestyled zijn. Denk aan loveshoots in jaren ’50 stijl, met cupcakethema, in een luchtballon, op de kermis of wat er dan ook maar bij jullie past.

3.    Het trouwfotohokje: still going strong! In 2011 gaan we nog meer uit ons dak met gekke props in onze hipkippenhokkies. Zelf een fotohokje huren? Kijk eens bij Damon’s Photobooth of Feest Studio.

4.    Samen ontspannen DIY-en: decoraties voor je bruiloft niet helemaal zelf doe-het-zelven, maar er een soort groepstherapie van maken met vrienden & familie. Dat heeft niets met budget te maken, maar we zien het als een gezellig sociaal gebeuren én het maakt onze bruiloft uniek. Personal touches; dáár draait ’t om.

5.    De juiste trouwlocatie wordt belangrijker dan ever. Een bruiloft draait minder om de details, maar een goede locatie is een must.

6.    Bruiloften zonder receptie. Een bruiloft wordt niet meer zo gauw ingedeeld in dagdelen of verschillende rondes: kom gewoon langs wanneer je zin hebt; dat is het idee. Er zijn geen vaste tijden meer waarop gasten worden geacht langs te komen.

7.    Geen groots bruiloftsdiner, maar hapjes verspreid over de hele dag. Raak je toch al lekker vol van en voor het bruidspaar scheelt het enorm in kosten. Laat je hapjes bijvoorbeeld maken door Amusoment of roep de hulp in van Macaronmeisje, of de Bitterballenmeisjes & de Crudités-boys. Te licht? Schakel dan Pizzalab in, De Lekkere Trek en als toetje een lekker bakkie leut van Koffiequeen.

8.    We houden liever cocktailfeestjes in plaats van een uitgebreid bruiloftsdiner. Eten en receptie vinden vaker tegelijkertijd plaats.

9.    Bruiloften worden steeds vaker gevierd op bekend terrein, in plaats van in een trouwzaaltje. Op je oude schoolplein, in de brandkazerne waar je aanstaande hubby werkt; you name it. Lekker persoonlijk en low-key!

10.    Om kosten te sparen, gaan steeds meer bruiloften gevierd worden in coole grote partytenten, die bijvoorbeeld bij het bruidspaar thuis of in een voor hen bekende tuin (bijvoorbeeld van een familielid) worden opgezet. Kijk voor toffe tenten eens bij Tentsolutions of bij Maharadja Tenten. Zo heb je voor weinig kosten een heel gaaf feest.

11. Ongebruikelijke trouwlocaties worden steeds populairder: trouwen in een wijnhuis, in schuren, op het strand, in parken, wijngaarden, tuinen. Bruiden gaan steeds leukere locaties uitzoeken, vooral voor hun gasten.

12. Het Volkswagen-busje is de koning der trouwvervoer. Super kicken zo’n oldskool trouwbus! Je huurt ‘m bijvoorbeeld bij Happy Little Camper.

13. Trouwvideo’s worden steeds populairder. Niet meer van die huis-tuin-en-keuken-filmpjes die je vader met zijn handycam maakt, maar echte professionele trouwfilms, geschoten door een fotograaf of videograaf. Mon et Mine doet het bijvoorbeeld al. En Geert van de Ven verraste onlangs met een Save the Date-video. En zeg nou zelf: wie wil er nou níet zo’n romantische movie van z’n eigen bruiloft?!

14. Snoeien in de gastenlijst als dé budgettip. Intiem trouwen = geld besparen. We nodigen liever iets minder gasten uit en houden dan toch dat knalfeest, dan dat we iedereen maar uitnodigen en moeten bezuinigen op de feestvreugde. Bruiloften worden gemiddeld teruggedrongen van 200 naar 100 man. Dat maakt het feest niet minder leuk en de sfeer wordt alleen maar intiemer.

15. Prioriteiten stellen is superbelangrijk. Door prioriteiten te stellen, kun je je bruiloftsbudget veel beter bewaken zonder afbreuk te hoeven doen aan alle gave dingen die jouw feest tot jouw feest maken.

16. Snel trouwen en er later met directe familie en vrienden een klein feestje van maken. Thuis, bij het gemeenteloket. Of lekker dineren in jullie favo restaurant.

17. Stiekem trouwen: je gasten uitnodigen en ze niet vertellen dat ze voor een huwelijk worden opgetrommeld. Wat zullen ze verbaasd zijn!

18. Een snoepbuffet is supercool en gezelliger dan één pronkstuk van een bruidstaart. De snoepbuffetten van Den Soeten Tafel en Total-X zien er bijvoorbeeld très appetijtelijk uit.

19. F*ck de ballonnenbogen: grote ballonnen zijn véél leuker. Maak een enorme tros voor op jullie trouwfoto’s of vervang het bruidsboeket door een tros ballonnen.

20. Bruidegommen op allstars. De bruidegom-look van nu is: onder je mooie mannenpak een paar Allstars. Weg met lakschoenen: kom maar op met die sneakers!

21. Weddingplanners huren we vooral in voor werkzaamheden op de dag zelf, in plaats van voor hele proces. Dat komt doordat we zelf al zo’n goed beeld hebben van hoe we onze bruiloft willen vieren en ook heel veel zelf doen: onze bruiloften worden steeds persoonlijker. De weddingplanner helpt ons op de dag zelf met het in goede banen leiden van het hele gebeuren en speelt niet meer de rol van het uitzoeken van bedrijven, taart, trouwjurk en andere zaken. Dat kunnen we heel goed zelf. Op zoek naar een weddingplanner die alles voor je regelt? Kijk eens – heel toepasselijk – bij Dat Regel Ik Wel: ein-du-luk een ceremoniemeester met een blog! Hoera, inspiratie!

22. Thema’s zijn niet meer van belang: bij de styling van je bruiloft draait het om jullie stijl. Samen, als bruidspaar, maar ook om jullie individuele stijlen en smaken. Zo krijg je een heel persoonlijk geheel.

23. We doen er vanalles aan om onze bruiloft zo persoonlijk mogelijk te maken. Gezellig doe-het-zelven met vrienden, zelf op zoek gaan naar adresjes die we leuk vinden, en als je Italiaanse oma toevallig fan-tas-ti-sche tiramisu kan maken, serveren we die.

24. We houden ’t simpel: geen bruidsmeisjes, geen gedoe, gewoon een kort trouwjurkje, een leuk feest in de kroeg, enz. De sociale druk is ervan af, dus voelen we ons ook niet meer gedwongen om er een groot feest van te moeten maken.

25. De ‘feel’ van bruiloften wordt steeds meer à la een vrienden- en familiefeestje. Je hoeft geen receptie te geven met 300 man als je dat niet wilt. Heb liever een echt heb-er-zin-in-feestje in een intieme setting. Het Prinses Diana-tijdperk is o-v-e-r!

26. Vintage, jaren ’50 jurkjes als trouwjurk zien we steeds vaker.

27. We gaan onze bruiloften veel minder traditioneel vieren: alles kan, alles mag (en dat wordt aangemoedigd!) en we scheppen onze eigen tradities.

28. Trouwen is echt niet meer leeftijdsgebonden. Laatst hadden we in de winkel een beeldschone bruid van 70 jaar die voor de 1e keer ging trouwen… whoa cool! Trouwen is iets voor alle leeftijden; de 60+ bruid trouwt ook gewoon in ivoor als zij dat wil, en organiseert een groot knalfeest met alle toeters & bellen. Voor bruiden die op latere leeftijd trouwen zijn er nu veel meer mogelijkheden dan 40 jaar geleden en dus grijpen zij hun kans tot een groot knalfeest met beide gretige handen aan.

29. Korte kleine sluiertjes bij een korte trouwjurk zijn très hip! Bij een lange trouwjurk laten we de sluiers liever weg.

30. In 2011 zien we veel naast traditionele kleuren als ivoor & goud ook steeds vaker zwart terugkomen in bruiloften. Ook up&coming: de tweekleurige trouwjurk, bijvoorbeeld in zwart-wit.

31. We kiezen niet langer voor traditionele bruidstaarten, maar gaan liever voor eigentijdse taarten die er niet per se bruidsachtig uitzien. Een verjaardagstaart of een algemene taart kan ook heel goed als bruidstaart. Kijk eens bij Tout Amsterdam.

32. We trouwen gemiddeld iets ouder dan pakweg 10 jaar geleden. De gemiddelde bruid is ietsjes ouder (30+), heeft een carrière en beschikt over weinig tijd om te plannen.

33. Na een jaar doen we nog even iets om terug te denken aan onze bruiloft. Een klein feestje geven of een loveshoot is dan leuk om te doen.

34. Laidback bruiloften zijn tegenwoordig (gelukkig!) populairder dan de enorme, groots georganiseerde bruiloften. We doen er met z’n allen véél relaxter over. Het hoeft niet meer tip top geregeld met een uitgebreid diner, plaatsaanduidingen en een strak programma: als iedereen een beetje gezellig kan zitten & dansen, zijn we al gauw tevreden.

35. Gespot: het sigarenbuffet. Ja echt! Één grote tafel gevuld met allerlei soorten sigaren, waar gasten mogen pakken wat ze willen.

36. Trouwjurken die voor kort zijn en achter lang = sexy van voren, maar praktisch van achteren.


37. De kwaliteit in eten & drinken op bruiloften vinden we allemaal steeds belangrijker worden. Het maakt daarbij niet uit of we een frietkraam laten uitrukken of luxe hapjes laten uitserveren: het moet wel goed smaken en je gasten moeten ervan kunnen genieten. Liever dat dan een slappe hap of een flauw buffet.

38. Ouderwets toosten met champagne maakt een comeback. Doordat we kleinere ceremonies houden, is het weer ouderwets leuk om de glazen te heffen met vrienden & familie. Heel gaaf hoe Bubbles Incl. dat bijvoorbeeld doet!

39. Polaroids zijn su-per-cool om naast je trouwfoto’s te hebben. Trouwfotografen als Karin Kramer nemen bijvoorbeeld al vaak polaroidcamera’s mee naast hun grote toestellen. Leuk!

40. Sowieso is oldskool fotografie iets wat we meer en meer zien. Bruidsfotografen die met ouderwetse rolletjes werken of die hun trouwfoto’s een vintage, jaren ’50 gevoel meegeven. Vinden we erg gaaf!

41. Niets maakt een trouwlocatie zo fleurig & gezellig als een hele berg bloemen van papier. Budget-vriendelijk, langer houdbaar dan échte bloemen en je hebt gelijk weer een reden om lekker kneuterig te gaan zitten DIY-en met familie & vrienden.

42. Loungen vervangt de bruidstafeltjes met plaatsaanduidingen. Gasten zitten niet meer op voorbestemde plekken, maar kunnen lekker rondlopen, op verschillende plekken zitten en een beetje mixen & minglen. Véél gezelliger!

43. Trouwbedankjes zijn allang geen must meer, omdat gasten al worden getrakteerd op snoepbuffetten, sigarenbars, koffiebars, fotohokjes, enzovoorts.

44. Het bruidsboeket met bloemen wordt steeds vaker weggelaten of vervangen door een alternatief. Bijvoorbeeld: één enkele bloem, of een bruidsboeket gemaakt van broches, vlinders, vilt of ander decoratiemateriaal. Bruiden zijn steeds creatiever als het op hun boeket aankomt. Plastic bloemen zijn ook niet langer uit den boze: ze worden nu juist gezien als alternatief en edgy. En wat dacht je van een bruidsboeket van papier?

45. De aanwezigheid van een kraam op bruiloften, die dienst doet als cateraar. Van pizzakramen tot aan ijskramen, frietkramen, soepkramen, snoepkramen en warme appeltaart-kramen.

46. Haarstukjes, waarmee ik versieringen voor je kapsel bedoel, zijn supercool. Denk aan een klem met bloem(en), veren, vogels of haarbanden met een grote bloem en een stukje tule, kleine hoedjes, etc. Het maakt je look persoonlijk en net even wat minder stijf.

47. Corsages voor bruidegommen geven Meneer Man ook net dat beetje persoonlijkheid en uitstraling dat hij soms nog wel kan gebruiken, in zijn strakke trouwpak.

48. De Kampeerhoneymoon is een budgetvriendelijke en überromantische manier om samen nog even na te genieten van de bruiloftsvreugde. We zien het steeds vaker: pasgetrouwde stelletjes die er met een Volkswagen-busje of caravan op uit trekken om te overnachten onder de sterren. Aaawww! Kijk bij Camp Silver voor coole caravans en bij Happy Little Camper voor cute Volkswagen-busjes.

49. Oud Hollands vermaak is zó cool! Denk aan De Draaiorgelster, Trouwkoe Leentje of de ‘Walking Table‘ van Anne-Mieke. Allemaal gewoon op Hollandse bodem aanwezig én ouderwets gesjellig. Wat wil je nog meer?

50. Quality is never out of style. Het gaat niet om hoe hip iets is of hoe groot de wow-factor ervan is, maar vooral om de kwaliteit: wat goed is, is goed en blijft goed. Kijk bijvoorbeeld eens naar de klassiek mooie foto’s die fotografen Gerhard Nel van Kiekiebox en Clark Reid maken: van een tijdloze schoonheid. Als nieuwe generatie bruiden mogen we dan wel voortdurend op zoek zijn naar vernieuwende ideeën, maar wat we ook en vooral zoeken is kwaliteit die tijdloos is.

Yes! De nieuwe collectie is binnen!

Kom langs zonder afspraak

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

135 pagina’s vol toptrouwjurken van 699 tot 1999

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen