In gesprek met iso800: “Nederland is top!”

Christophe duwt Jonathan graag om als hij gehurkt bezig is met een goed shot en Jonathan lacht het hardst als Christophe per ongeluk in koeiendrek is gaan liggen tijdens het fotograferen: never a dull moment met de heren van iso800 op je bruiloft! Maar ondanks dat ze zoveel lol trappen, zorgen ze wél voor verdomd goede trouwfoto’s en trouwvideo’s.

Onlangs gaven ze hier een GRATIS trouwvideo weg aan één Lucky Girl. Dieuwertje was de gelukkige. Binnenkort leggen ze haar bruiloft vast op film, die je later kunt zien op arnhemsmeisje.nl (woohoo!). 
Voor die tijd wilden wij graag nader kennismaken met deze zotte Belgen. Dus belden we ze op voor een goed gesprek onder het genot van een Belgisch biertje, met uitzicht op parende koeien…

1. Jullie zijn Belgen, maar nu jullie zijn op zoek naar Hollandse Lucky Girls om te fotograferen. Waarom willen jullie de grens over?

Jonathan: “Jonathan! Ja, dat zal ik maar even roepen, anders weet je niet wie er aan het woord is. Een tijdje geleden hadden wij een huwelijk in Frankrijk en dat beviel ons heel goed. Het aantal Vlaamse zalen is natuurlijk beperkt en als trouwfotograaf heb je zo vrij snel alles ontdekt. Daarnaast hebben wij het idee dat in Nederland vaak eerder trends ontstaan en dat men daar meer openstaat voor spontane zaken.”

Christophe: “We hebben het idee dat trouwen in Nederland meer leeft; dat het losser, spontaner en leuker gaat. In Vlaanderen zien we meer traditionele huwelijken. We willen naar Nederland, alleen al om te zien of ons beeld klopt.”

Jonathan: “Nederland: land der trendsetters! Zet dat er maar in.”

Christophe: “Ja en ook: prinses Máxima is een geweldig knappe vrouw!”

Jonathan: “Hee, da’s wel hun koningin hè!”

2. En toen dachten jullie: wij gaan De Meiden van Assepoester mailen…

Jonathan: “We vonden arnhemsmeisje.nl een hele ontdekking; dat er in Nederland op die manier getrouwd wordt. Ook de beschrijving dat trouwen geen saaie boel hoeft te zijn, sprak ons aan. En de Allstars onder je trouwkleed, super!”

Christophe: “Wij trekken ook een nisje van koppels aan die jong zijn en die wat anders doen voor hun trouw. Laatst hebben we bijvoorbeeld foto’s gemaakt in een doe-het-zelf-winkel. Onze klanten willen niet altijd het klassieke plaatje.”

3. Hoe zijn jullie eigenlijk een duo van trouwfotografen geworden?

Jonathan: “We zijn gedwongen door onze ouders.”

Christophe: “Bij elk verjaardagsfeestje dat ik gaf, moest ik Jonathan verplicht uitnodigen van mijn ouders.”

Christophe: “Jonathan was net de pampers uit toen zijn moeder naar mijn moeder toekwam voor mijn geboorte. We schelen maar een half jaar.”

Jonathan: “Doordat onze ouders bevriend waren, zijn we enorm naar elkaar toe gegroeid. En dat maakt dat we nu heel graag samenwerken.”

Christophe: “We kennen elkaar nu al meer dan twintig jaar. We zijn zelfs getuige geweest op elkaars huwelijk.”

Jonathan: “Tien dagen geleden is de dochter van Christophe geboren. Terwijl hij aan het fotograferen was op een huwelijk!”

Christophe: “Dan scheelt het echt dat je met z’n tweeën bent. Ik ben rap vertrokken. Maar ik was net twee minuten te laat. Gelukkig was de bevalling heel vlot verlopen.”

4. Jullie zijn dus al heel lang bevriend. Maar waarom trouwfotografie? Hoe is dat gelopen?

Christophe: “Het is lang een cliché geweest dat mensen zeiden: ‘och arm, ben jij huwelijksfotograaf?”

Jonathan: “We zijn ieder apart aan de slag gegaan met fotografie. Voor we met foto’s bezig waren, zaten we samen in een muziekgroepje. Ook maar met z’n tweeën hoor, haha! We zijn altijd aan elkaar blijven hangen.”

Christophe: “Fotografie was een hobby van ons allebei. En dan is het relatief makkelijk om met het fotograferen van huwelijken te beginnen; vrienden van Jonathan vroegen ons om hun huwelijk te fotograferen en dat was heel plezant.
Na mijn eigen huwelijk in 2010 is het balletje gaan rollen. Daar was een fotograaf bezig en ik was meer naar die fotograaf aan het kijken dan naar mijn eigen vrouw! Wat hij deed, dat wilde ik ook. Een half jaar later hadden we onze eerste opdracht.”

Jonathan: “Die fotograaf heeft ons heel hard gepromoot. Hij was zelf gestopt en heeft al zijn klanten naar ons doorgestuurd. Hij zag ons een beetje als zijn spirituele opvolgers denk ik. Toen is het als een lopend vuurtje rondgegaan. Het tweede jaar waren we bijna helemaal volgeboekt!”

5. Hoe halen jullie het beste uit jezelf?

Christophe: “Het is grappig: we geven juist vandaag een workshop, terwijl we die zelf nooit hebben gevolgd. We hebben het onszelf aangeleerd. En we leren doordat we elkaar proberen beter te maken.”

6. Jullie leren dus van elkaar?

Jonathan: “Ja, je wilt gewoon aan het einde van de dag de beste foto hebben. We horen ook altijd dat we op een getrouwd koppel lijken; we proberen elkaar af te troeven wie de beste foto heeft. Het voelt als een wedstrijd ja.”

Christophe: “Als ik Jonathan op zijn hurken in het gangpad van de kerk zie zitten, vind ik het leuk om hem om te duwen. Zo krijg je betere foto’s.”

Jonathan: “En dan komt hij met zijn camera naar me toe, zo van: deze foto móet je gezien hebben! Dan denk ik: potverdikkie, dat wil ik ook zo. Die foto wil ik volgende keer ook maken. We kunnen elkaar blindelings vertrouwen. Als we niet mogen praten tijdens de kerkdienst, hebben we aan één blik genoeg. We zitten elkaar ook nooit in de weg. En het is leuk dat we nu foto en film kunnen combineren.”

7. Jonathan, waar ben jij goed in? Wat kun je leren van Christophe? En andersom?

Jonathan: “Tot hun smalend genoegen – we werken sinds een tijdje ook samen met Jonas – moet ik bekennen dat ik heel technisch ben. Ik zoek graag dingen op en wil altijd wat nieuws proberen. Ik ben minder sterk in het aanspreken van allerlei mensen op een trouw; dan zie ik Christophe met iedereen babbelen. Dat is fijn, want zo krijg je er weer klanten bij. We hebben wel voor een groot deel dezelfde karakters en de rest past allemaal schoon in elkaar.”

Christophe: “Hij is inderdaad meer van het technische; hij zoekt alles op over alles. Dan zegt hij dat de flits op 45 graden moet staan en wel daarom en daarom. Ik ben meer iemand die al doende leert. Als ik een glas zie, denk ik: hoe zou het zijn als ik die over mijn lens zet? Ik probeer out of the box te denken. We vinden elkaar daarin.”

8. Hoe geven jullie kleur aan een bruiloft?

Jonathan: “In het begin kwamen we weleens ’s avonds thuis en zeiden we tegen elkaar: o nee, ze moeten wel denken dat we gek zijn! Omdat we elkaar omduwen enzo. En er is altijd wel iemand die dat gezien heeft!”

Christophe: “Maar – en dat is echt zo – we krijgen alleen maar positieve reacties. Het zorgt ook een beetje voor sfeer. Het is voor ons leuk en voor hen ook leuk.”

Jonathan: “Ik denk dat het ook een grote pre is dat we door onze ervaringen het bruidspaar goed bij kunnen staan. Omdat we het elke week meemaken, kunnen we ze kalmeren als ze nerveus zijn.
En bij het maken van groepsfoto’s is het heel fijn dat we met z’n tweeën zijn; dan kan de één tips geven en de volksmenner spelen, terwijl de ander fotografeert.”

Christophe: “We zijn het kleinst mogelijke team, maar wel een team. Het is nu zelfs een paar keer gebeurd dat we blijkbaar zó zijn opgevallen dat we bij het naar huis gaan een staande ovatie kregen.”

Jonthan: “Dat klinkt heel overdreven, maar het is echt zo. We hebben er dan een hele dag op zitten, vaak van wel twintig uur, maar we hebben het ook leuk gehad. En dat doet niet af aan de kwaliteit. We willen dat mensen achterblijven met het idee: hebben ze nou wel foto’s gemaakt? En als ze dan de foto’s krijgen, blijken dat hele goede foto’s, zodat ze denken: dat doen ze dan blijkbaar met twee vingers in elkaars neus…”

9. Die naam: hoe zit het daarmee?

Jonathan: “Dat was Christophe’s idee!”

Christophe: “Er is een filosofie die achteraf is gekomen. Vroeger had je rolletjes met iso waarde, dat staat voor de lichtgevoeligheid. Hoe hoger de iso waarde, hoe meer licht, maar je hebt vaak ook meer ruis op een foto. Wij zeggen dat iso800 net de goede waarde is; net op het punt dat het rock ’n roll wordt, maar je wel goede foto’s hebt.”

Jonathan: “Maar eigenlijk is het gezever.”

Christophe: “Ja, we wilden eigenlijk iso200 heten omdat we met z’n tweeën waren, maar we moesten iets anders kiezen, want de naam was al bezet. Whahaha!”

10. Wij zien toch vaak dat mensen bezuinigen op de fotograaf en een oom of een nichtje laten fotograferen. Wat is het belang van een goede trouwfotograaf?

Christophe: “Het moeilijke is dat veel mensen het als hobby uitoefenen. En dan krijgen wij ook vaak de melding: kom alleen ’s middags, want ’s avonds neemt een nichtje het over. Maar foto’s zijn het enige wat je achteraf nog hebt. Als je een fotograaf inhuurt – of twee voor de prijs van één, bij ons dus! – krijg je foto’s met een echt wow-effect. Een hobbyfotograaf mist vaak net die frisse blik of juiste hoek. En bovendien: je nichtje is ook te gast, je wil ook dat zij geniet. Wij komen puur om te werken. Wij willen de beste foto’s maken die het koppel heeft gezien.”

Jonathan: “Jonas heeft de foto’s van mijn trouw gemaakt. Die dag was zó snel voorbij, ongelooflijk. Je hebt er een jaar aan gewerkt en daarna weet je er al niks meer van. Foto’s helpen je de dag te reconstrueren. Het is een soort kapstokje waar je je herinneringen aan op kunt hangen.
Als je foto’s minder mooi zijn, check je ze minder snel. Ik vrees dat de herinnering daardoor ook een beetje een wrange smaak krijgt. Je kijkt en denkt er anders aan terug als de foto’s niet zo mooi zijn.”

11. Hoe hopen jullie dat de trouwwereld er over 10 jaar uitziet en wat zou jullie bijdrage daaraan zijn geweest?

Jonathan: “Ik hoop dat er plaats is voor huwelijksfotografen met een slechte rug…”

Christophe: “Wij gaan er 300% voor en we zijn echt kapot na zo’n dag. We hopen dat de markt met ons zal meegroeien.”

Jonathan: “En we hopen op meer originaliteit en meer plezier in trouwen. Dat we bij een huwelijk vieren dat mensen fier op elkaar zijn, dat is toch het belangrijkste.”

Christophe: “We kijken nu net tegen twee parende koeien aan hier tegenover!”

12. Famous last words, heren?

Christophe: “Nederland is top! Land van kaas, bitterballen en kroket uit de muur!”

Bekijk hieronder één van de nieuwste trouwfilms van iso800:

Boek ze voor je bruiloft! Of informeer naar de mogelijkheden via iso800.be. Heren, het was ons een waar genoegen.

Yes! De nieuwe collectie is binnen!

Kom langs zonder afspraak

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen