De favo trouwlocaties in Groningen & Friesland van Ronald Zijlstra – deel 1: Groningen Centrum

Welkom in Grûnn!

Dat er in Amsterdam en Rotterdam genoeg leuke trouwlocaties zijn, weten we. Die vliegen je immers om de oren. Maar wij waren nou eens benieuwd wat er op ándere plekken in Nederland voor leuks te vinden is als je gaat trouwen! Trouwfotograaf Ronald Zijlstra was zo lief om ons rond te leiden door ‘zijn’ provincies Groningen en Friesland en ons zijn favoriete adresjes en trouwlocaties te laten zien. Want als fotograaf kom je nog eens ergens. Hè hè, wordt er ook eindelijk eens aandacht besteed aan het Hoge Noorden! Tineke van Spaghettiii Fotografie legde alles vast op beeld (including Ronald; weet hij ook eens hoe dat is!).

Ronald vertelde dat hij opgroeide in Munnekezijl; een dorpje precies op de grens tussen Groningen en Friesland… geen wonder dus dat hij beide provincies kent als de zakken van zijn baggy jeans. Hij is overigens niet alleen trouwfotograaf: op andere dagen werkt hij ook bij Canvascompany. Speciaal voor Arnhems Meisje maakte hij daarom een groot spandoek op canvas… ín Arnhems Meisje-roze uiteraard! Toffe peer, die Ronald. Na een grote bak koffie in de stromende regen, brak eindelijk het zonnetje door. Op naar die coole adresjes en trouwlocaties dus!

Als je niet zo goed de weg weet in Groningen, huppel je gewoon het flitsende loket van de VVV binnen, gelegen aan de Grote Markt. Kan niet missen: er staat heel groot ‘Er gaat niks boven Groningen’ op de ruiten. Leuk en toepasselijk is dan weer dat je op het dak kunt klimmen om trouwfoto’s te maken met een cool uitzicht over de stad.

Scoor een kaartje voor het thuisfront (ook leuk als simpel, no-nonsense trouwkaartje – of als alternatief voor je gastenboek: gewoon alle gasten een postkaart laten beschrijven met iets leuks)…

…of check de leukste plekjes van Groningen op een groot touch-screen. Overigens is het stadhuis van Groningen ook gesitueerd aan de Grote Markt: een imposant gebouw met een hele hoge trap en grote pilaren. “Het heeft een coole entree, maar de trouwzaal zelf is jammergenoeg best lelijk”, zegt Ronald.

Zeg je Groningen, dan zeg je Hooghoudt. Die van de jenever ja. De grote fabriek vind je achter de VVV. Op een echte Grunnegse bruiloft hoort dan ook een glaasje echte Hooghoudt. Iets te sterk? Dan zijn er ook flessen gekleurde limonade van Hooghoudt. “O, die ken ik!”, roept Ronald. “Tijdens het schaatsen van de winter stonden we met een kraam langs het ijs om ‘Kwast’ te schenken; da’s dan weer groene limonade van Hooghoudt.” Vinden de kinders vast ook reuzelekker. En op www.hooghoudt.nl kun je ook nog eens je eigen etiket maken. Dat maakt het schenken alleen nog maar leuker!

Als groom & bride-to-be kun je zo het centrum in wandelen voor een lekker relaxte trouwdag.

Wat nou bruidsboeket? Een mooi bloemetje scoor je zo bij een van de marktkraampjes die overal in het centrum staan opgesteld… (pioenen!)

… sla wat échte Groningse specaliteiten in om je gasten te trakteren. Bij Mercado Delicatessen (A-Kerkhof 29) vind je bijvoorbeeld Echte Groninger Koek, Groninger droge worst en…

…’Grunneger Kekaigies’: een echt Gronings snoepje.

Mmhhh… even testen hoor! Lekker! Het lijken wel een soort kaneelkussentjes, maar dan lekker fris met citroen.

En heeft manlief nog een pak of een stropdas nodig? Dan scoor je dat tres relaxed bij Suit Supply (Brugstraat 15). De verkoper vertelt ons dat er heel veel bruidegommen langwaaien die er graag een beetje casual uitzien, maar dan wel goed in het pak. Het is het niet-traditionele alternatief voor een oldskool trouwpak.

Ronald mag even een stropdas uitproberen. Maar dat moet van ons wél in Arnhems Meisje-roze uiteraard.

En wil je als kersvers bruidspaar lekker door de stad crossen, dan huur je gewoon even een kekke fiets bij Fietsje (Akerkhof 18). Vooral de trouwfiets van de Fietsfabriek móet je gezien hebben, met ‘ja ik wil!’ in het frame. Who needs a limo anyway?

Da’s nog eens een uithangbord!

Daarna duiken we samen met Ronald de Prinsentuin in. Als het droog weer is, kun je hier thee drinken bij de theeschenkerij. Aan het begin van het park is een piepklein winkeltje waar je your cup of tea uit kunt zoeken.

Op het gras staan dan allemaal witte tafeltjes en stoeltjes. Net als in een echte theetuin!

Het doolhof is vooral leuk voor de kids op je bruiloft: kunnen ze even lekker uitrazen!

We love it here! Maar we kunnen helaas niet blijven: er moeten nog veel meer locaties en adresjes bezocht worden… Morgen zijn we in het Groningse dorpje Niehove: see you there!

De adresjes van Ronald in Groningen Centrum:

VVV Groningen (en dan dus met name het dak!)
Hooghoudt
Mercado Delicatessen
Suit Supply
Fietsje
Prinsentuin