Een unplugged bruiloft… iets voor jou?

Je zou zeggen: hoe meer je bruiloft wordt gefotografeerd, geInstagrammed, getweet, gefacebookt, hoe beter. Het is immers óók leuk om achteraf te kunnen zien – middels foto’s en posts op social media – hoe je gasten je bruiloft hebben ervaren. Toch is er nu ook een sterk tegengeluid gaande: bruidsparen die er bewust voor kiezen om een unplugged bruiloft te vieren. Klinkt een béétje als een MTV uitzending uit de jaren ’90 ja. Bij een unpluggend bruiloft vraagt het bruidspaar de gasten om hun mobiele telefoons en camera’s uit te zetten gedurende de ceremonie of zelfs de hele dag. Poeh, afkicken dus!

Één van de redenen voor deze keuze is omdat bruidsparen willen dat gasten volop genieten en het moment helemaal beleven… door hun éigen ogen, en niet door de lens van hun smartphone. Tja, er valt wat voor te zeggen. Als je een smartphone-verslaafde familie hebt, kun je je voorstellen dat je tijdens de ceremonie even omdraait om nog even een betekenisvolle blik met je familie te delen… om erachter te komen dat je niet tegen de blije gezichten van je liefste vrienden & familieleden aankijkt, maar tegen een woud van omhoog gehouden telefoons. De mobiele eenheid, ja. En dat willen veel bruidsparen voorkomen.

Er is nog een reden waarom steeds meer Lucky Couples kiezen voor een smartphone-vrije zone op hun bruiloft: heb je net een professionele trouwfotograaf ingehuurd die de sterren van de hemel kiekt, staat iedereen ervoor met z’n iPhone in de hand. Of je ziet op trouwfoto’s alleen nog maar mensen met een mobieltje terug. Natuurlijk is het een extreem voorbeeld, maar typ alleen al eens ‘unpluggend wedding’ in op Google en je treft  7.700.000 resultaten.

Dit grappige filmpje laat nog eens zien hoe storend het kan zijn als iedereen met z’n smartphone in de weer is op je bruiloft:

Zou het wat voor jou zijn, zo’n unpluggend bruiloft? Of vind je het juist leuk dat je gasten zo enthousiast foto’s maken?

Een paar tips voor als je je bruiloft ook unplugged wil vieren:

1. Communiceer op een leuke manier naar je gasten dat je bruiloft unplugged is. Breng de boodschap hartelijk en met humor, dat werkt het beste. Zie de krijtborden hierboven voor leuke manieren om duidelijk te maken dat je ceremonie een no-phone-zone is. Je kunt het alvast vermelden in de trouwkaart, of vraag de trouwambtenaar om een melding te maken. Trouwfotograaf Corey Ann beschrijft in een artikel over unplugged weddings het volgende:

“Prior to the ceremony, the officiant read this, ‘Welcome, friends and family! Good evening everyone. Please be seated. Dan and Jennifer invite you to be truly present at this special time. Please, turn off your cell phones and put down your cameras. The photographer will capture how this moment looks — I encourage you all to capture how it feels with your hearts, without the distraction of technology. If Dan can do it, then so can you.'”

2. Word niet belerend; je waakt niet over een klas vol kinderen die je moet vragen om hun mobieltje in te leveren. Want om nou telefoons te gaan lopen inzamelen op je bruiloft, dat gaat ons te ver. Vraag je gasten simpelweg om hun mobieltje uit of op stil te zetten. Als je hebt uitgesproken dat het jouw wens is dat mensen niet in de weer zijn met hun mobieltje gedurende de ceremonie (of welk moment dan ook), zou dat genoeg moeten zijn voor je gasten om die wens te respecteren.

3. Mocht je ervoor willen waken dat je gasten ontwenningsverschijnselen krijgen, geef ze dan iets om handen (letterlijk). Een programmaboekje waar ze doorheen kunnen bladeren, een toffe waaier met jullie foto erop tijdens een warme zomerbruiloft, of laat ze – bijvoorbeeld tijdens de eerste dans; een graag gefotografeerd moment! –  waxinelichtjes of sterretjes vasthouden. Vooral dat laatste vinden we een mooi idee: niet alleen zijn ze dan helemaal in jullie moment; ze dragen er ook nog eens aan bij.

Bij Assepoester gaat ALLES anders

Check onze no nonsens aanpak

Krijg nu je lookbook met de bruidscollectie 2024 / 2025.

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen