Gewoon anders trouwen: organiseer een Festivalbruiloft

001_festivalbruiloft

Waarom zou je nog op de traditionele manier trouwen als je ook een festivalbruiloft kunt vieren? Lekker buiten in de natuur vier jij je eigen mini-festivalletje met live muziek, foodkarren en alles waar je blij van wordt. Whoa, cool! 

Rianne & Claudia van www.festivalbruiloft.nl specialiseren zich in het organiseren van bruiloften in festivalstijl en creëren zo een unieke bruiloft voor je, op een fantastische locatie middenin de natuur. Wij vroegen ze naar hun ideeën en werkwijze. Organiseer een festivalbruiloft met deze tips en tricks:

1. Waarom specialiseren jullie je juist in festivalbruiloften?

Claudia: “We hebben al acht jaar onze eigen trouwlocatie in Ouderkerk aan de Amstel. Daar organiseren we zo’n 30 bruiloften per jaar.”
Rianne: “We zagen dat veel jonge mensen tegenwoordig naar festivals gaan en ook bij ons bedrijf ontstond er meer vraag naar bruiloften in festivalstijl. We hebben er op onze website een pagina over toegevoegd en kregen daar zó veel aanvragen voor, dat we ons erin wilden specialiseren. Het is iets wat heel erg leeft en wat voor ons heel leuk is om te doen, iets nieuws. Natuurlijk is iedere bruiloft weer anders, maar een festivalbruiloft heeft weer zó’n andere invulling dan het standaard verhaal. Nu organiseren we bruiloften op meerdere mooie plekken door heel Nederland.”

2. Steeds meer mensen organiseren een festivalbruiloft. Wat is toch die aantrekkingskracht?

Claudia: “Ik denk dat het komt omdat het zo anders is dan anders. De mensen die nu trouwen zijn vaak in de leeftijd van 26 tot 35 jaar en dat zijn tevens de mensen die naar festivals toe gaan. Daarnaast is het natuurlijk heel zomers, die festivalsfeer. En helemaal niet stijf. Wij proberen die stijl ook neer te zetten, bijvoorbeeld door de aankleding, de catering – daar hebben wij onze Rollende Keukens voor – maar ook de kleding van het personeel en gekke dingetjes, zoals een dj-auto.”
Rianne: “Ik denk dat het vooral die ongedwongen sfeer is die mensen zoeken. Een bruiloft die niet te gestructureerd is en waarbij heel veel kan.”
Claudia: “In plaats van aparte gasten te hebben voor de receptie en weer een kleiner groepje voor het diner en daarna weer een grote groep voor het feest, kiezen mensen er ook steeds vaker voor om de gasten er de hele dag bij te hebben. Een festivalbruiloft leent zich daar perfect voor en het past ook weer bij die ongedwongen sfeer.”

002_festivalbruiloft

3. En wat doen jullie precies: kunnen we jullie zien als weddingplanners?

Claudia: “Niet helemaal, voor mijn gevoel is een weddingplanner ook bezig met de uitnodigingen, het draaiboek en de ringen. Je kunt ons zien als een locatie waar mensen hun bruiloft kunnen boeken. Wij kunnen ook alles eromheen regelen, bijvoorbeeld een stylist die de aankleding verzorgt, maar dat is allemaal geen must.”
Rianne: “Muziek en styling zijn meestal de dingen die mensen leuk vinden om zelf te regelen.”
Claudia: “Wij verzorgen sowieso de locatie, het meubilair, de dranken, de catering, de tent en de bediening. Dus eigenlijk alles wat je nodig hebt op de dag zelf, regelen wij.”

4. Wat vinden jullie nou de gaafste locaties voor een festivalbruiloft?

Claudia: “Wij vinden alles leuk! Maar de meeste bruidsparen kiezen voor een plek in Hilversum; een heel groot open veld in de bossen. Het ligt lekker centraal, dus is goed bereikbaar. Het is bovendien een locatie waar je ook het feest buiten kunt vieren. Op de meeste locaties ben je in verband met geluidsoverlast verplicht om dat binnen te vieren. Maar op deze plek mag er gefeest worden met livemuziek. Er is een kampvuurplaats en gasten kunnen een dag of zelfs een heel weekend blijven slapen.
Een andere plek die heel populair is, is een Bed & Breakfast in een boomgaard in Kerkwijk. Daar kun je aan lange tafels dineren in het groen, bijvoorbeeld onder een tentoverkapping.”
Rianne: “De overeenkomst tussen alle plekken die wij uitkiezen, is de natuur. Een mooie plek in de natuur heeft van zichzelf al heel veel sfeer. Maar we kijken ook altijd of er een uitwijkmogelijkheid is om het feest naar binnen te kunnen verplaatsen bij slecht weer. Ook is het handig als er stroom is en een toiletvoorziening voor de gasten.”
Claudia: “Ulvenhout heeft ook een heel mooi landgoed, die plek is ook perfect voor een festivalbruiloft.”

5. En als bruidsparen zélf een plek vinden waar ze graag willen trouwen?

Claudia: “Jazeker, het kan ook op een plek waar het bruidspaar zelf mee komt. Als je ouders bijvoorbeeld een eigen boerderij hebben en je op het land erachter wil trouwen. Er moet dan alleen een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd, maar dan kun je in principe op elke gewenste plek trouwen.

003_festivalbruiloft

6. Is het Hollandse weertype nog van invloed op de trouwplannen?

Rianne: “Het is belangrijk dat de gasten droog staan en de catering ook. Wij rennen er altijd wel omheen. Soms willen bruidsparen het risico nemen om zonder tent te trouwen. Wij vinden eigenlijk dat de tent ook een stuk van de aankleding vormt; die geeft het festivalgevoel en maakt het compleet.”

7. Wat zijn de nadelen van een festivalbruiloft ten opzichte van een standaard bruiloft?

Rianne: “Misschien is het voor de oudere gasten een raar idee, omdat ze het niet gewend zijn van een bruiloft. Dat ze denken: ‘op een bruiloft hoor ik te zitten en een chique driegangendiner uitgeserveerd te krijgen’. Daar spelen we wel op in, ook voor de mensen die niet voor ons Rollende Keukens-concept kiezen en wel een diner aan tafel willen, maar dan niet zo stijf. Eten wordt geserveerd op schaal en bij een barbecue wordt vlees op stoere houten planken gepresenteerd, zodat je zelf kunt pakken wat je wilt.”
Claudia: “Dan zitten de gasten wel aan tafel, maar is er toch die ongedwongen sfeer. De muziek, de kleuren en de aankleding dragen daar ook aan bij op zo’n moment.”

8. Schets de gaafste festivalbruiloft die jullie hebben meegemaakt of die jullie ooit hopen te organiseren.

Claudia: “Aankomend seizoen is er wel een héle leuke bruiloft in Hilversum die de hele dag duurt. Zij willen echt álles qua aankleding en rollende keukens; van een koffiewagen tot aan build-your-own hamburger en een suikerspinnenkraam. Ook gaan ze oudhollandse spelletjes doen en speelt er een bandje.”
Rianne: “Dat lijkt heel erg op de festivalbruiloft die wij het liefst organiseren. Ze zijn zelfs aan het kijken of ze in tentjes op het terrein kunnen blijven slapen. Dat heeft echt het sfeertje dat we leuk vinden.”
Claudia: “En in het buitenland willen we ook wel een toffe festivalbruiloft organiseren! Ik zie het wel voor me: ergens in Italië, met lekkere wijnen en een zonnetje….”

004_festivalbruiloft

9. Lucky Girls kunnen bij jullie kiezen uit een aantal locaties. Liggen die verspreid door heel Nederland?

Rianne: “We zijn momenteel onze locaties aan het uitbreiden, nu hebben we er negen, verspreid over Noord-Holland, Brabant, Gelderland, Overijssel en Friesland.”
Claudia: “We willen heel graag nog een locatie vinden in Zwolle, maar ook in Rotterdam en Den Haag. We willen het voor iedereen centraal houden zodat er altijd een locatie bij jou in de buurt is.”

10. En de kosten? Is een festivalbruiloft duurder dan een standaard bruiloft?

Claudia: “Nee, dat denk ik niet. Want je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Als je ons standaard pakket neemt, ben je niet duurder uit dan bij een gewone bruiloft.”
Rianne: “Als je meerdere pakketten wilt of meerdere dj’s, wordt het natuurlijk een stukje duurder. Of als je extra’s wilt zoals een photobooth, een silent disco, of als je alles biologisch wilt. Maar dat is bij een standaard bruiloft ook.”
Claudia: “En je kunt besparen door de aankleding en styling zelf te doen. Regel zelf de bloemen en een leuke vlaggenlijn en dan heb je ook al hele leuke aankleding. Ook wel handig om te weten: wij rekenen geen organisatiekosten of fee. We rekenen puur de uren voor de bediening, de dranken, de huur van de materialen en de tent. En mocht je van tevoren de locatie willen bekijken, dan kan dat kosteloos.”

11. Wat is jullie gouden tip voor Lucky Girls die dromen van een festivalbruiloft?

Claudia: “Ga voor ons, haha!”
Rianne: “Begin op tijd. Wij hebben echt al veel aanvragen gekregen. Dit jaar zitten we al zo goed als vol. Er zijn nog wat plekken over, maar dan moet je er wel op tijd bij zijn!”

006_festivalbruiloft

12. Hebben jullie tot slot nog primeurs die jullie willen delen met de lezeressen van assepoester.com?

Rianne: “We zijn op dit moment ook bezig met festivalfeest.nl, dus ongeveer hetzelfde concept, maar dan niet speciaal voor bruiloften. Veel bedrijven vragen ons al om feesten voor ze te organiseren in festivalstijl. Dus dat is onze volgende stap!”

Wil jij ook zo’n festivalbruiloft voor je laten regelen? Kijk voor meer informatie op de website: www.festivalbruiloft.nl!

Zo trouwen onze Lucky Girls

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

Opgelet: niet voor bridezilla’s.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen