Hoe kies je de juiste muziek voor je bruiloft?

Bij een bruiloft hoort muziek! Maar hoe kies je juist dié deuntjes die jou en je hubby kunnen bekoren? 10 tips!

1. Bedenk voor welke momenten je muziek nodig hebt op je bruiloft
Een leidraad:
* De prelude (om de gasten te verwelkomen)
* De processie (het loopje naar het altaar)
* Tijdens de ceremonie
* De recessie (aan het einde van de ceremonie)
* De eerste dans
* De laatste dans
* Het aansnijden van de bruidstaart
* De dansavond!

Je kunt je voorstellen dat je voor jullie eerste dans als man & vrouw een nummer kiest dat veel voor jullie betekent. Tijdens het loopje naar het altaar kun je kiezen voor het geijkte ‘Daar komt de bruid’, maar natuurlijk is het wel zo leuk om hier je eigen interpretatie aan te geven. Celebrities kozen bijvoorbeeld voor nummers als ‘I feel good’ van James Brown, ‘Maybe I’m Amazed’ van Paul McCartney en ‘By Your Side’ van Sade.

2. Haal herinneringen op
Hebben jullie elkaar bijvoorbeeld leren kennen op een bepaald liedje? Hebben jullie ooit een heel speciaal concert bijgewoond? Of is er muziek die om een bepaalde reden altijd speciaal voor jullie is geweest? Schrijf alle nummers op! Want het is wel zo leuk om jullie muzikale geschiedenis samen op zo’n belangrijke dag naar voren te laten komen.

3. Bekijk jullie cd-collecties
Een saaie zondag plaatjes draaien kan ook heel handig zijn om te bepalen voor welke muziek jullie als bruidspaar gaan. Houden jullie van jazz, soul, pop, klassieke muziek of juist hippe electro-muziek? Het kan allemaal! Probeer te achterhalen welke liedjes jullie allebei mooi vinden. Al luistert manlief naar hardrock en jij naar softe soul: er zijn vast wel overeenkomsten en overlappingen in jullie muzikale smaken.

4. Kijk naar het thema en de locatie van de bruiloft
Een bruiloft op het strand vraagt om hele andere muziek dan een wedding in een kasteel of in een danszaal. En hang je bijvoorbeeld een rock & roll thema aan je bruiloft, dan is het wel zo leuk om de gasten te laten dansen op liedjes van Elvis Presley en uit Grease.

5. Vraag het aan je gasten
Houd je je niet zo bezig met muziek of wil je graag dat je gasten zich helemaal uit kunnen leven op de dansvloer; informeer dan bij hén wat zij fijne muziek vinden om op te dansen. Stel een lijst samen van alle nummers die je aanspreken en lever die in bij je dj of coverband. Vrienden die recentelijk een bruiloft hebben bijgewoond, kunnen ook goede ideeën aanleveren.

6. Houd rekening met je budget
Je gaat natuurlijk geen bekende (inter-)nationale artiest uitnodigen als je budget dat niet toelaat! Ga altijd na wat je budget is voor je op zoek gaat naar geschikte muzikanten voor je bruiloft. Een dj is bijvoorbeeld vaak goedkoper dan een band en wanneer je muzikanten van het Conservatorium afplukt, betaal je overwegend minder dan wanneer je een echte bruiloftsband boekt.

7. Bekijk de bands in Het Roze Boekje en vraag rond
Weet je inmiddels of je een gospelkoor, coverband of dj wilt? Kijk op www.hetrozeboekje.nl of er bands en artiesten zijn die je de moeite waard vindt voor je bruiloft.
Als je een goede tip hebt voor in het Roze Boekje kun je die natuurlijk ook altijd doormailen! Verder is het handig om rond te vragen bij vrienden, familie en kennissen. Misschien zijn zij net op een bruiloft geweest waar een ge-wel-di-ge band speelde. Of kennen zij muzikaal talent persoonlijk (word je vast ook nog eens gematst in de prijs!). Een rondje doen op het Conservatorium wil ook altijd wel helpen. Daar zitten vaak hele goede muzikanten die het leuk vinden om op je bruiloft te spelen.
Een handige website is bovendien www.lastfm.com: daar kun je invoeren van welke muziek je houdt, waarna je een hele lijst krijgt met vergelijkbare artiesten en liedjes. Handy!

8. Laat artiesten altijd proefzingen/-spelen om te beoordelen of het echt is wat je zoekt
Een artiest boek je niet zomaar: vraag eerst of je wat nummers van ze kunt horen. Live! Dat is heel gebruikelijk. Spreek ook goed met de muzikanten door wat de bedoeling is. Wat is het thema van de bruiloft, hoeveel mensen komen er? Zal er wild gedanst worden of zijn jullie meer into romantische liefdesliedjes? En wat zijn hun ideeën?

9. Maak altijd een lijstje voor de artiesten met daarop liedjes die jullie graag zouden horen en vooral ook: liedjes die jullie absoluut níet willen horen!
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat die leuke coverband die jullie hebben ingehuurd ineens dat vreselijke draak van een nummer inzet. Bespreek daarom altijd van tevoren wat voor soort muziek jij en je eigenste bruidegommetje leuk vinden en ook waar jullie een gruwelijke hekel aan hebben (mijn suggestie: alles wat afkomstig is van een zekere Céline Dion mag verbannen worden naar Guantanamo Bay). Zo voorkom je muzikale missers.

10. Papieren!
Ten slotte: zet alles zwart op wit. Het zal niet de eerste keer zijn dat een band last heeft van de Amy Winehouse-mentaliteit (lees: doodleuk afzeggen, enkele minuten voordat ze acte de présence moet geven). Zorg dat je de namen van de bandleden hebt, contactinformatie, dat zij de datum en de locatie van de bruiloft goed doorkrijgen en de tijdstippen waarop er van ze verwacht wordt dat ze musiceren! Zet in je contract ook de overeengekomen prijs en eventuele kosten voor het geval ze door moeten spelen. Je weet immers maar nooit hoe laat het wordt!
Zo weet je in ieder geval zeker dat jullie een leuke muzikale avond tegemoet gaan!

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen