Hoe kun je low-budget trouwen zonder dat je bruiloft ‘goedkoop’ voelt?
Laten we wel wezen: een bruiloft is waarschijnlijk het duurste feest dat je in je leven gaat geven (tenzij je Mariah Carey heet). En we hebben niet allemaal een gigantisch bruiloftsbudget om dansende roze olifanten, spectaculaire vuurwerkshows en een privéoptreden van John Mayer mee te kunnen bekostigen. Er moeten daarom soms compromissen worden gesloten. Bijvoorbeeld een iets minder dure trouwjurk kopen, zodat je wél die gave trouwlocatie kunt huren.
Hoe kun je low-budget trouwen, zonder af te doen aan de vreugde van het feest?
Draait low-budget trouwen om goedkoop of om prioriteiten stellen?
Of we ’t nou moeten doen met een low budget of een big ass budget; we willen als we trouwen allemaal een herinnering voor het leven scheppen. Het moet een mooie, gave ervaring zijn, die representatief is voor de liefde die jij en je partner voor elkaar voelen.
Ik ben van mening dat er twee manieren zijn om je bruiloft low-budget te maken:
1. Low-budget trouwen waarbij je alles voor zo weinig mogelijk geld voor elkaar probeert te boksen. Elk aspect van je bruiloft probeer je tegen lage kosten te krijgen: van de bruidstaart tot aan de trouwlocatie en van de trouwjurk tot aan de DJ.
2. Low-budget trouwen door prioriteiten te stellen. Compromissen sluiten; bijvoorbeeld wat meer geld uitgeven aan het ene onderdeel en wat minder aan het andere.
En hoewel iedereen natuurlijk (natuurlijk!) helemaal, hartstikke voor zichzelf moet weten op welke manier de bruiloft gevierd wordt, wil ik toch nog even dieper ingaan op punt twee. Want daar geloof ik heilig in (en misschien heb je, als je ook een low-budget bruiloft wil, op enige manier wel baat bij mijn tips). Ik denk namelijk dat een bruiloft waarbij het allemaal draait om het allergoedkoopste, geen leuke bruiloft wordt. Het is zoiets als goedkope cola drinken omdat Coca Cola je te duur is: niet lekker. Neem dan liever oldskool ranja.
Maar met prioriteiten stellen; bepalen wat voor jou van belang is, kom je een heel end. Geef je euro’s uit aan dingen die écht belangrijk voor je zijn. Waarin je van jezelf mag uitschieten. Een te gekke fotograaf die de sterren van de hemel kiekt bijvoorbeeld. Misschien vind je de kwaliteit van het eten heel belangrijk; dat je gasten lekker eten. Of ga je voor decoratie & styling met wow-factor.
Geld besparen doe je op punten die voor jullie minder van belang zijn. Door de bruidstaart te schrappen bijvoorbeeld, en in plaats daarvan die overheerlijke homemade appeltaart van je oma te serveren. Of door in een gave avondjurk te trouwen, in plaats van in een bruidsjurk met een stevig prijskaartje. Misschien is een dj of een band voor jou ook wel niet van belang en draai je liever jullie eigen plaatjes: bepaal wat er voor jullie toe doet en wat niet.
Intiem trouwen = geld besparen
Als je met een beperkt budget moet werken, ben je gedwongen om te kijken naar wat er echt toe doet. Want is het eigenlijk wel allemaal zo belangrijk: die dure bloemen of die top-of-the-bill trouwlocatie?
Ook het gegeven dat we met z’n allen op steeds latere leeftijd gaan trouwen, zorgt ervoor dat we meer stilstaan bij de emotionele en symbolische betekenis van een bruiloft. Trouwen is allang geen ‘moetje’ meer: we doen het omdat we officieel willen laten maken dat dit de persoon is met wie we de rest van ons leven willen delen. En de symboliek wint het van een extravagante bruiloft.
Een bruiloft die intiem gevierd wordt, is daarom anno nu ook populairder dan een grote bruiloft met alles erop & eraan. Wees ook vooral niet bang om in je gastenlijst te snoeien. Want hoe meer mensen je uitnodigt, hoe duurder je bruiloft wordt.
Nodig niet alle vage kennissen uit die je ooit in je leven bent tegengekomen (die collega die je eigenlijk helemaal niet zo aardig vindt maar die je voor je gevoel niet kunt overslaan, de vriend-van-de-vriend-van-je-vriend), maar houd een intieme bruiloft met alleen die vrienden & familieleden die heel veel voor je betekenen.
Hoe minder mensen je uitnodigt, hoe meer geld je overhoudt om er écht een fabulous bruiloft in jouw stijl van te maken. Met 10 gasten in plaats van 200, is een bruiloft op Hawaï of in een gave luxe suite in een hotel bijvoorbeeld ineens wél haalbaar.
Verdeel je budget over zaken die je belangrijk vindt
Wil je je budget binnen de perken houden, dan wordt het dus prioriteiten stellen! Hieronder vind je mijn prioriteitenlijst – de dingen die ík echt belangrijk vind op een bruiloft, waar ik mijn geld aan zou besteden en waarom:
1. De trouwfotograaf
Trouwfoto’s zijn – naast je jurk en de cadeaus – het enige tastbare dat je overhoudt aan je bruiloft. Natuurlijk zijn er altijd de herinneringen, maar een paar supergave foto’s houden de herinnering springlevend. Bovendien zijn het foto’s die je keer op keer zult bekijken; als je mooie foto’s hebt, blijf je daar de rest van je leven plezier van houden.
Schrap liever een paar (toch niet leuke) gasten van de genodigdenlijst, verwissel je peperdure Manolo’s voor geweldige vintage heels of ga voor een iets minder extravagant huwelijksdiner, maar wat je ook doet: zorg dat je de beste trouwfotograaf hebt die je kunt vinden.
2. De trouwlocatie
Je trouwlocatie speelt naar mijn idee een hele grote rol bij de mate waarin je bruiloft sfeervol is. Tuurlijk kun je zelfs de meest kille ruimte omtoveren tot een temple of love met de juiste vrienden, familie & instelling, maar ik denk dat als je op een sfeervolle locatie trouwt die ‘goed’ voelt, dit van enorme invloed is op de stemming van je gasten. Je trouwlocatie moet dan ook gewoon een goede sfeer hebben. Dat kan de achtertuin van je ouders zijn, waar iedereen allerlei fijne herinneringen bij heeft, maar ook een mooi restaurant, een gave schuur, of een prachtig kasteel kan de juiste sfeer hebben. En met wat gave, persoonlijke decoratie heb je algauw een trouwlocatie gecreëerd waar je gasten zich thuis zullen voelen.
Een grote pre van een trouwlocatie die op zichzelf al sfeervol is, zoals een tuin of een schuur, is dat je weinig geld hoeft te besteden aan extra aankleding van je locatie. In een schuur kunnen mensen ook best op lange houten banken zitten – als een soort dorpsfeest – en hoef je geen stoelen en tafels te huren. En in een tuin hoef je weer geen geld uit te geven aan bloemen; die zijn er al!
3. Jullie bruidskleding
Net als aan de andere dingen in mijn lijstje hoef je geen fortuin uit te geven aan je bruidsjurk. Immers; er zijn genoeg gave, moderne trouwjurken verkrijgbaar die passen bij een low-budget bruiloft.
Maar ik vind bruidskleding wel degelijk belangrijk, omdat kleding voor zoveel meer zorgt dan gewoon een leuk uiterlijk. Het draagt bij aan de feestelijkheid, het geeft zelfvertrouwen en bovendien komt het (meestal) maar één keer in je leven voor dat je een trouwjurk of andere vorm van bruidsmode ‘mag’ dragen. Ga er dan ook voor en geniet er met volle teugen van!
4. Het eten / de catering
Deze is een beetje dubbel, omdat ik vind dat goed eten echt niet duur hoeft te zijn. Ik wil er alleen maar mee zeggen: zorg dat het eten goed is. Niets is zo vreselijk als een flauw Chinees-Indisch buffet of een slappe hap. Máák wat van het eten op je bruiloft.
Het hoeven geen superdure amuses of prijzige sushi te zijn; een patatkraam met warme friet die voor de deur staat kan óók geweldig zijn, of een pizzakraam. Of kwaliteitshamburgers. Maar ik wil ervoor zorgen dat ik voldoende aandacht besteed aan wat ik mijn gasten voorschotel.
Dit zijn de dingen waar ik met mijn portemonnee voor zou gaan staan zwaaien. Maar misschien is jouw prioriteitenlijst wel langer. Of korter. Elke prioriteitenlijst is persoonlijk. Denk goed na over wat er voor jou echt toe doet op Je Grote Dag.