Stoer! Jonge weddingplanner Sophie (20) komt op voor jonge ondernemers

Sophie Brugemann werd op haar 17e weddingplanner op Texel. Met haar bedrijf Trouwentexel organiseerde de jonge ondernemer in drie jaar tijd zo’n 200 huwelijken. Maar toen de coronacrisis kwam, bleek er vanuit de overheid geen steun beschikbaar voor jonge ondernemers. Sophie laat het er niet bij zitten en stapte de politiek in. Een stoer verhaal van een gedreven dame die ons bij Assepoester gigantisch weet te inspireren!

De jonge Sophie heeft een missie: opkomen voor jonge ondernemers. Onze stem heeft ze! Assepoester sprak met Sophie over haar werk als weddingplanner en over haar politieke ambities.

Sophie Brugemann jongste weddingplanner

Bron: Sophie Brugemann

Wat beweegt een jonge meid van 17 om weddingplanner te worden?

Sophie: Mijn moeder is vroeger bruidsfotograaf geweest, zo ben ik op jonge leeftijd in contact gekomen met de trouwbranche. Ik had zelf nóóit bedacht om weddingplanner te worden, ik heb ook helemaal geen obsessie voor trouwen eerlijk gezegd. Maar ik vind het heerlijk om met groepen te werken en om op maat te werken. Om met zoveel gevoel en passie te mogen ingaan op de details en de decoratie. Als je dat allemaal samenvoegt, dan past weddingplanner daar perfect bij. Maar ik heb nooit gedacht: “oohhh weddingplanner”. Ik  zie mijn bruiloft bijvoorbeeld helemaal niet voor me. Ken je die film ‘27 Dresses’? Zo ziet mijn kledingkast er ook uit.

Maar wanneer dacht je dan: ik ga nú die stap zetten?

Ik ben heel erg ziek geworden rond mijn 13e. Toen moest ik gedwongen stoppen met school. Ik ben gaan nadenken: waar word ik gelukkig van in mijn leven en hoe ga ik dat financieel rondbreien? In de zomer voelde ik me altijd een stuk beter door de zon. Ik zocht dus een seizoensgebonden baan, waarbij ik zelf mijn tijd kon indelen. De zomer, trouwen, is seizoenswerk, voornamelijk hier op Texel. Doordeweeks kun je alles zelf inplannen zoals je wilt. Het was voor mij dan ook heel logisch om me in te schrijven. Ik ben met toekomstige leveranciers gaan praten en aan de gang gegaan.

Trouwen draait voor jou niet om een perfect Pinterest-plaatje, lazen we op je website.

Neee, inderdaad! Trouwen is de liefde vieren met elkaar. Daarin ben je jezelf. Dat ik er op die manier naar kijk, maakt mij heel onderscheidend als weddingplanner. Voor mij gaat het om: wie ben jij en hoe zie jij de dag voor je? Om de persoonlijkheid van het stel erin terug te laten komen. Tuurlijk mag het een Pinterest-plaatje worden, maar ik moet wel júllie terugzien!

Dat heb je drie toffe jaren kunnen doen, maar toen kwam de corona-crisis. Vertel: wat gebeurde er met jouw bedrijf?

Ja, shit. Ik denk dat ik nog heel erg mazzel heb gehad. Afgelopen jaar heb ik nog vijftien bruiloften in het seizoen kunnen draaien en daarmee quitte kunnen draaien, financieel gezien. Daar heb ik ontzettend mazzel gehad. Wel kwam ik erachter dat ik geen Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (Tozo) kreeg. Na drie maanden kreeg ik een brief dat ik 80% van het geld moest terugbetalen. Omdat ik nog geen 21 jaar ben, val ik onder de participatiewet. Dus vanwege mijn leeftijd, heb ik maar recht op een vijfde van het bedrag.

Daar ben ik heel boos om geworden en dat ben ik nog steeds. Het is belachelijk dat ik als ondernemer wél volle belasting moet betalen, maar als er crisis uitbreekt, ben ik te jong om steun te krijgen. De jeugd is de toekomst en als nu alle bedrijven omvallen, blijven er geen ondernemers meer over. Na een jaar is het geld bij iedereen op.

Toch ben je niet bij de pakken neer gaan zitten.

Eigenlijk ben ik heel positief gebleven. Ik ben met Picknick op Texel gestart: ik organiseer nu super-de-luxe picknicks op het eiland met setting en al. Dat deed ik al voor huwelijksaanzoeken en het loopt gelukkig dit seizoen als een jekko.

Ik vind het vooral vervelend voor de bruidsparen. Heel veel stellen hebben hun bruiloft verplaatst naar dit jaar, maar ook een aantal heeft afgezegd en dan zijn er nog veel stellen met een onbepaalde trouwdatum. Ik heb sindsdien ook heel veel kleine bruiloften gehad, die mensen kwamen dan soms twee drie weken van tevoren, vaak in groepjes van vier, zes of acht. Die bruiloften waren heel bijzonder, klein en intiem. Of alleen het bruidspaar met een prieeltje en een trouwambtenaar lekker op het strand en dan vervolgens dineren aan zee. Dus we kijken naar wat kan er wél.

Ik had vorig jaar een bruiloft met 50 gasten in coronatijd. Ik heb iedereen de opdracht gegeven om een handovertrek op een vel papier te maken en die op een vliegenmepper te plakken. In plaats van geknuffeld heeft iedereen gemept naar elkaar. Ik denk dat ik daarin heel creatief ben en snel kan schakelen, wat trouwen in zo’n gekke tijd dan toch weer bijzonder maakt.

Tevens besloot je: dat kan zo niet langer, ik ga de politiek in! Je sloot je aan bij de politieke partij JONG om op te komen voor jonge ondernemers. Wat hoop je te bewerkstelligen in de politiek?

Daar werd ik voor gevraagd en ik dacht: waarom ook niet? Er zitten geen ondernemers in de politiek en die moeten ook gehoord worden. JONG is heel jong, maar je wil juist die jonge, creatieve ideeën mixen met de levenservaring die er nu zit. Als je dat gaat doen, heb je elke levenscategorie in de kamer, komt er veel meer aan bod, kun je zo veel meer mooie dingen doen.

Waar strijd je voor?

Ondernemers, dat hun situatie in deze coronatijd gaat verbeteren met ondersteuningspakketten. Maar ook voor later: de belasting gaat ieder jaar omhoog, dat maakt het voor ondernemers moeilijk. Terwijl ik van mening ben: ondernemers, daar mag je juist trots op zijn, want juist door alle ondernemers in ons land creëren we banen.

Want eigenlijk worden jonge ondernemers nu gediscrimineerd door de overheid.

Gijs van Dijk (PVDA) heeft mijn situatie behandeld in de Tweede Kamer, toen zijn er kamervragen over gesteld. Maar ja, het kost geld en ze moeten bepalen waar ze dat geld aan gaan geven. Zijn voorstel werd verworpen. Daarin val je er dan gewoon tussen helaas.
Dat is frustrerend. Maar het leven is voor de rest ook nog zo mooi. Ik heb al vrij snel gedacht: oké Sophie, ga gewoon door en haal positieve energie uit andere dingen. Dus ik ben contacten blijven onderhouden, kleine dingen blijven doen voor bruidsparen, aan de slag gegaan met aanvragen voor 2021 en 2022.

Je staat op de 12e plek bij JONG. Denk je dat je verkiesbaar wordt?

Nee, dat is niet realistisch. Ik ga ook nooit mijn bedrijf opzeggen. Mijn bedrijf is mijn hart, mijn wereld, mijn alles. Ik word zo gelukkig van mijn werk. Het moet wel heel bijzonder zijn wil daar iets tussenkomen. Het meedenken op de achtergrond vind ik heel interessant. Ze noemen me ook wel het creatieve brein in de groep. Daarmee hoop ik dat ze een zetel of twee behalen.

Wat hoop je dat er op korte termijn gebeurt voor de hele trouwbranche?

De horeca weer open. Dat we gewoon weer aan het werk mogen, doen wat we het allerliefste doen. Ik kan wel wensen dat corona weggaat, maar dat gaat niet gebeuren.

Wat wél goed nieuws is: de sneltesten zijn goedgekeurd. Ik heb mijn eerste bruidspaar in mei en het wordt nog heel onzeker of het doorgaat, maar zo ja, dan doen we iedereen een sneltest cadeau voordat ze de boot op gaan. Ik denk dat je daarin gewoon heel creatief mag zijn.

Voor jullie hoop ik natuurlijk dat de winkels weer open mogen en dat het iets normaler wordt. Ik mis mijn werk, dat is wel heel bijzonder zeg maar, daardoor weet je dat je het juiste hebt gekozen.

Je bent heel erg gedreven: weddingplanner op je 17e, op je 20e de politiek in. Waar komt die drive vandaan bij jou?

Ik weet het niet, ik denk dat het gewoon is wie ik ben. Als ik iets wil, behaal ik dat. Als ik me ergens op focus, lukt me dat. Tuurlijk offer je daar ook wel dingen voor op, maar ik heb dat daarvoor over. Als je doet wat je het allergelukkigst maakt, komt het vanzelf goed. Je wordt er heel blij van, je stopt er al je energie en liefde in en dan word je heel gedreven. Ondernemen is tenslotte topsport!

Kijk voor meer informatie over Sophie op haar website Trouwen-Texel.nl

🤑 Jurken 2024 tot 70% KORTING  🤩 En: Collectie 2025-2026 NU binnen!

Scoor nu je jurk

Krijg nu je lookbook met de bruidscollectie 2025 / 2026.

152 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen