Oesters op je bruiloft? Ja, lekker! 12 vragen aan Oesterkrakers

Anneke & Thijs_byMashaBakker-2088-2

Wat zullen je gasten opkijken, als Oesterkraker André ineens binnen komt wandelen op je bruiloft! Deze stoere jongen komt zó op zijn zevenmijlslaarzen vanaf het strand naar jouw trouwfeestje gelopen. Bewapend met kakelverse oesters, gereedschap en een flinke dosis kennis & passie over dit smakelijke schelpdiertje. Want wat zijn ze lekker, feestelijk en wat passen ze goed bij een glas bubbels.

Onlangs kon je hier een bezoekje winnen van Oesterkrakers op jouw bruiloft. Dat vonden wij een mooie gelegenheid om André álles te vragen over oesters… 

1. Wat maakt het zo leuk om een Oesterkraker te zijn?

André: “Ik kom op de leukste feestjes met de gezelligste mensen. En of je nou liefhebbers treft of mensen die er nog nooit één op hebben; ze zijn altijd blij je te zien. Mensen vinden oesters spannend; het blijven toch een beetje die mysterieuze schelpen waar de meest bizarre verhalen over rond gaan. Het is ontzettend leuk om die mensen bekend te maken met iets nieuws.”

2. Hoef je als Lucky Girl niet bang te zijn dat je gasten zullen denken: ‘ieeeh oesters!’?

“Ik merk dat mensen altijd vooral nieuwsgierig zijn. Natuurlijk krijg je weleens te horen van: ‘o, dat is toch alsof je met open mond de zee in rent?’ Of dat een oester zou smaken als een hap zilt snot. Die mensen probeer ik altijd over te halen om het (nog) eens te proberen. Als je bijvoorbeeld op een oester kauwt, komt de smaak goed vrij. En dat smaakt heel anders dan wanneer je ‘m in één keer inslikt.
In de praktijk ervaar ik dat vrouwen er veel gevoeliger voor zijn om nieuwe dingen te proberen. Die zien het spannende ervan in en zeggen dan tegen elkaar: nu ga ik er eentje proberen, jij ook? Mannen lopen vaak te pochen tegen elkaar; als één van hen het heerlijk vindt, wil de rest niet achterblijven. Maar het is altijd leuk om nieuwe oesterliefhebbers te ontmoeten.”

3. Is de oester nog steeds een jet-set dingetje of kom jij op allerlei bruiloften?

“Oesters zijn zeker niet meer alleen voor de chique jet-set; ze zijn ook doorgedrongen tot het ‘normale’ publiek. Laatst was ik zelfs uitgenodigd in een bikercafé waar snoeiharde rock werd gedraaid. De kroeg bestond 12,5 jaar en de eigenaar bleek lyrisch te zijn over oesters. Ik dacht: zit ik wel goed hier? Dat was even wat anders dan een kasteeltje! Maar de meeste bikers stonden er wel voor open. Als oesterman word je eigenlijk altijd opgenomen in de groep.”

4. Beschrijf het eens aan iemand die nooit oesters heeft geproefd (of daar misschien van gruwelt): wat is er zo fantastisch aan oesters?

“Het eten van oesters is echt een beleving. Je kunt het vergelijken met het drinken van wijn: de ene wijn is de andere niet. Zo geldt dat ook voor oesters. Het is vrijwel altijd hetzelfde beestje, maar hoe ‘ie smaakt ligt aan waar en hoe hij is opgegroeid. Een Sauvignon Blanc uit Spanje smaakt ook heel anders dan eentje uit Chili, terwijl ze wel van dezelfde druif zijn gemaakt. Dat maakt oesters heel bijzonder. Op een gegeven moment ga je de verschillen herkennen, dat is erg leuk. Ik sta regelmatig op de Sunday Market en de Swan Market en dan laat ik mensen ook verschillende oesters proeven en dat ervaren. Op een bruiloft neem ik soms ook twee verschillende oesters mee in mijn emmer.”

DSC_0712

5. Hoe eet jij je oesters het liefst? Met een drupje citroen of met vanalles erop & eraan?

“Ik vind eigenlijk dat je een oester naturel moet eten. Dat oestertje heeft er drie of vier jaar over gedaan om zo lekker te worden! Hij heeft dan ook weinig opsmuk nodig. Maar eters die ‘m voor het eerst eten, krijgen er van mij altijd een druppeltje limoen op om het zilte weg te nemen.”

6. We kunnen bij jou kiezen uit verschillende soorten oesters. Welke is het meest populair?

“Om mee rond te lopen de Fines de Claire. Dat is een vrij basic oester, maar wel een hele mooie. Als je de smaak wat beter weet te waarderen, raad ik de Tara Oysters en Royale Cabanon aan.”

7. Op welk moment op de trouwdag kom jij meestal opdraven?

“Bijna altijd bij de toost; oesters passen heerlijk bij bubbels. Het is dan ook een verrijking voor dat bijzondere moment. Maar het gebeurt ook weleens dat ik tegen een uur of 23:00 mijn opwachting maak, op het feest.”

8. Wat is de tofste locatie waar je ooit bent geweest?

“De tofste locatie en tegelijk het leukste idee dat ik ooit heb gezien was op een bruiloft in Zeeland. Het stel in kwestie had elkaar leren kennen op het eiland Tholen, tijdens het droogliggen. Want je kunt dat strand alleen oplopen bij eb. Zij besloten hun feest te vieren op dat strandje. Bij vloed zijn er twee boten heengevaren, die hebben gewacht tot het eb was en toen is de cateraar snel aan het bouwen geslagen. Er werd een mooie tent opgezet en het was feest! Ik liep daar letterlijk tussen de oesters, want die lagen daar op de grond. Om 22:00 ’s avonds werd alles als een speer opgeruimd, want het water kwam terug. Dat was echt een superlocatie!”

DSC_0724

9. Hoe onderscheid je je van andere oestermannen en –meisjes?

“Ik vind: als je een oesterman boekt, moet er ook echt een oesterman komen. Je ziet er tegenwoordig vaak hippe jonge jongens mee rondlopen, maar dat is niet wat ik in gedachten heb bij een oesterman. Ik kom je bruiloft of feest binnenlopen op mijn bruine werklaarzen, alsof ik zo van het strand afkom bij wijze van spreken. Dat bourgondische straal ik uit. En het is bovendien een stukje entertainment hè: ik deel graag mijn kennis en passie omtrent oesters met de gasten.”

10. Hoe hoop je dat de trouwwereld er over 10 jaar uitziet?

“Op steeds meer bruiloften wijken mensen af van het traditionele. Dan wordt het bruidsdiner bijvoorbeeld een buffet. Ik ben ook weleens op een bruiloft geweest waar vier of vijf mobiele cateraars stonden, die normaliter bijvoorbeeld op Rollende Keukens staan. Er werd echt een klein festivalletje van gemaakt. Nederland is een festivalland aan het worden, daar halen mensen steeds meer inspiratie vandaan voor hun bruiloft. Ze komen mij ook tegen op een markt of culinair evenement.”

11. Heb je toekomstdromen?

“Heel veel mensen blij maken met oesters!”

12. Wat zijn je famous last words?

“Alles wat ze over oesters zegen is waar. Behalve dat het naar zilt snot smaakt…!”

Wil jij Oesterkraker André ook op je bruiloft? Check www.oesterkrakers.nl!

Bovenste foto via Masha Bakker

love and cupcakes facebook

Bij Assepoester gaat ALLES anders

Check onze no nonsens aanpak

Krijg nu je lookbook met de bruidscollectie 2024 / 2025.

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen