Thank You & Goodbye: 8 dingen die we niet meer terug willen zien in 2011

Als ik dan toch zo’n enorme lijst heb uitgebracht met ideeën die de trouwwereld zouden moeten gaan veroveren in 2011, mag ik dan ook even met mijn kritische pen? Niet om de boel maar een beetje af te zeiken of bepaalde takken van de trouwindustrie eigenhandig om zeep te helpen (dat zou nooit mijn bedoeling zijn), maar om even een kanttekening te plaatsen bij een aantal zaken waarvan ik denk dat we er met z’n allen wel genoeg van hebben. Want als niemand er verder wat van zegt, is er toch íemand nodig die roept dat sommige dingen op een gegeven moment gewoon aan verandering toe zijn?! Anders zitten we voorgoed opgescheept met bruidsduiven.

No worries; ik bied genoeg alternatieven en bovendien: als je lekker wilt trouwen op jouw manier, wat doet mijn mening er dan verder toe? De boodschap is altijd: doe iets omdat jij het wilt, niet omdat het nou eenmaal zo hoort of omdat ik – of iemand  anders – zou zeggen dat het kan of juist niet.

Blogs die dicteren hoe iets moet

Moeten we echt opgejaagd worden met checklists, must-do’s en regeltjes op trouwblogs? Volgens mij willen we onze bruiloften graag zo relaxed mogelijk kunnen vieren: écht genieten. En als er iets misgaat, willen we daar niet over in hoeven zitten, maar er het beste van maken. Go with the flow.

Ik wil je met de posts op mijn blog niets opleggen of dicteren. Ik wil je graag inspireren en laten zien hoe het anders kan. Maar ben je iemand die wél graag wil trouwen in een Sissi-jurk met bruidsduiven en een ballonnenboog: tweet me en ik zoek de perfecte boog voor je. Want laten we dan in ieder geval zorgen dat je de beste ballonboog hebt die er te krijgen is! Het gaat erom dat je je bruiloft viert zoals jij het wilt. Laat je niet de wet voorschrijven door iemand anders.

Bruidsduiven

Zonder dat ze er waarschijnlijk zelf erg in hadden, zijn bruidsduiven de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét symbool voor het traditionele huwelijk. En daarmee bedoel ik het huwelijk dat gevierd wordt op de manier waarop men verwacht dat het gevierd wordt. Er is mijns inziens echt niets mis met een bruiloft in klassieke stijl of een stukje historie, maar met het klakkeloos dingen aannemen omdat ze nou eenmaal al jaren zo worden gedaan, heb ik wel moeite. En die bruidsduiven: waar slaat dat hele gebeuren nou eigenlijk op? Tenzij je een grote voorliefde hebt voor duiven of opgegroeid bent met een duiventil, worden bruidsduiven 9 van de 10 keer gebruikt ‘omdat we dat nou eenmaal altijd doen’. En waarom zou je ook maar íets doen met zo’n halfzachte reden? Bruidsduiven mogen best komen op mijn bruiloft… als gasten.

Maar omdat ik ook niet eigenhandig de bruidsduivenindustrie om zeep wil helpen (zo zielig, al die werkloze duiven, met hun ziel onder hun vleugeltje over de Dam scharrelend…), vind ik dat de bruidsduif een kleine carrièreswitch moet kunnen maken. Laat ze los bij openingen van winkels, bedrijven, etcetera. Of als er een kind geboren is. Of bij echtscheidingen (ofwel: ‘de vogel is gevlogen!’).

Aangesproken worden met woord ‘bruidje’

Als er íets is dat me regelrecht tegen de haren instrijkt, is het als ik volwassen vrouwen het over andere volwassen – trouwende – vrouwen hoor hebben, met gebruik van het woord ‘bruidje’. In mijn opinie klinkt niets zo ouderwets & neerbuigend als het woord ‘bruidje’. We. Zijn. Volwassen. Vrouwen!

Als ik héél eerlijk ben, vind ik zelfs het woord ‘bruid’ een beetje… yuk. Alsof je door te besluiten te gaan trouwen ineens verandert in een totaal nieuw soort mens. Maar ja, omdat het toch wel handig is dat je weet dat ik het tegen trouwende vrouwen heb, moet ik het woord af en toe wel gebruiken (the b-word!). Liever gebruik ik bride-to-be; dat klinkt wat vrolijker. In ieder geval is alles beter dan ‘bruidje’! (en mocht je nog andere suggesties hebben, dan hoor ik die graag)

Ballonbogen

In de trouwindustrie wordt er nog steeds gedweept met ballonbogen al waren het de paradepaardjes van de 21e eeuw. Uhm, vraagje: is het niet eens tijd om wat boeienders te bedenken dan een ballonboog? Neem liever een grote tros ballonnen (het nieuwe bruidsboeket) of een trouwboog die je versiert met gave, grote papieren bloemen: maak er wat persoonlijks van! En wat de ballonbogen van Nederland betreft: die zijn ieder jaar héél geschikt voor bedrijfsopeningen, bedrijfssluitingen, kinderfeestjes, etc.

Tiara’s

Op deze mooie wereld zijn er tiara’s en tiara’s. Let me explain: allereerst heb je de gekke, funny tiara’s die je bijvoorbeeld draagt op je vrijgezellenfeestje – als het ineens een goed idee lijkt om de hele dag voor schut te gaan lopen, op een girl’s night out of gewoon in huis: terwijl je de vaat doet op Cheryl Lynn’s ‘Got to be real’. Daarnaast heb je nog een ander soort tiara’s: de serieuze tiara’s, bedoeld om te dragen bij je trouwjurk (het moge duidelijk zijn dat ik dan liever de eerste soort draag bij mijn trouwjurk).  Nu ben ik altijd wel in voor een beetje gekkigheid en een flinke knipoog om de bruidsjurk mee af te maken, maar de met glittersteentjes prinsessentiara’s doen mij íets te veel denken aan foute high school proms in b-films uit de jaren ’90. Als je ze met een knipoog weet te dragen, zeg ik doen, maar voor een serieuze prinsessenlook is het een beetje… wanhopig. Ik denk dat we anno 2011 toch liever dit zien dan dit, maar correct me if I’m wrong. Wil je wél met de prinsessenlook trouwen, prima: trek dan liever gewoon een mooie trouwjurk aan met alle toeters & bellen en wat gave sieraden om het mee af te maken. Een tiara zou dan alleen maar afbreuk doen aan je mooie jurk.

Snorren

Het was wel lachen: om al je familieleden te zien uitgedost met zo’n gek snorretje. Het was het afgelopen jaar dan ook een enorme hype om op je bruiloft plaksnorren uit te delen aan je gasten en die daarmee te laten poseren. Funny; da’s waar, maar zoals met alles wat een hype wordt: het persoonlijke is er een beetje vanaf. Hebben jij en je hubby een bijzondere band met snorren, spring dan vooral ook op de plaksnorren-trein (bijv als hij een enorme snor heeft. Of je vader), maar heeft de snor verder geen speciale betekenis in je leven en twijfel je of je ‘m moet integreren in je bruiloft? Denk dan even aan dit gezegde van Oma Arnhems Meisje (ik noemde ‘m al eerder deze week): “Wie achter de kudde aan loopt, sjouwt altijd door de stront”.

Foto’s van springende trouwgezelschappen

Nog zo’n hype van het afgelopen jaar: verzamel al je gasten en laat de trouwfotograaf een foto maken terwijl de hele groep in één keer opspringt. Het was weer eens wat anders en het zag eruit alsof we met z’n allen heel veel lol hadden. Leuk dus; zulke foto’s, maar zoals dat gaat met elke hype: op een gegeven moment moet je het laten rusten. Ik denk niet dat ik het nog aan kan om nog één foto te zien met de geforceerde gezichten van bruiloftsgasten die synchroon omhoog springen. Het was ooit leuk, maar het spontane is er inmiddels wel vanaf. Bedenk liever iets dat persoonlijk is; bij jullie past.

Circus Wes&Yo

We kregen heel wat te verwerken met de beelden van bruiloftcircus Wes&Yo die ons wekenlang achtervolgden (drie dagen lang niets anders dan Sissi-jurken, bruidsduiven, koetsen en alle andere tradities die allang uitgestorven leken). Van tevoren zeiden ze nog streng: “We geven geen interviews: we willen dat het een privéhuwelijk is.” Nee, dan komt Yolanthe even met een enorme witte koets door de doorgaans zo rustige oude dorpsstraatjes van Italië gereden. Hail the queen!

We waren het allemaal maar amper te boven, of het volgende circus diende zich alweer aan: het gerommel met de bonnetjes. Zelfs Albert Verlinde werd er grijs van. Laat Wes maar lekker voetballen en Yo maar fijn presenteren – dan vinden we ze nog leuk ook, maar puh-lease, laat 2011 een jaar zijn waarin we deze bruiloft voorgoed laten rusten! We’re so over it!

Zo. En laten we ons nu dan vooral richten op de dingen, de mensen en de bedrijven die de trouwwereld in 2011 met hun vernieuwende ideeën, producten en kennis tot een groot feest gaan maken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Yes! De nieuwe collectie is binnen!

Kom langs zonder afspraak

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

135 pagina’s vol toptrouwjurken van 699 tot 1999

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen