Trouwen in het buitenland met World Wide Weddings

Trouwen in het buitenland… bij die gedachte krijgen we toch allemaal weke knieën? Toch is er altijd een beetje een drempel. Want hoe pak je het aan? Waar moet je om denken? En hoe regel je een bruiloft, helemaal in New York of Curacao, vanuit je woonplaats in Nederland? Laat dat maar over aan World Wide Weddings! Want dit reisbureau is er speciaal voor Lucky Girls en Guys die graag hun jawoord willen geven op een droomlocatie in een ander land. Wij spraken met Anneke van World Wide Weddings over de mooiste plekjes op aarde om te trouwen. 

1. Hoe is World Wide Weddings ontstaan? Ofwel: wat is jullie verhaal?

“We waren ooit een gewoon reisbureau tot een jaar of tien geleden internet kwam opzetten. Toen wisten we: we moeten een specialisatie vinden, iets waarmee we ons onderscheiden van andere reisbureaus. Het idee zal wel op een verjaardag zijn ontstaan – ik was toen nog niet de eigenaar van World Wide Weddings, maar sindsdien hebben wij ons gespecialiseerd in trouwen in het buitenland. We plannen bruiloften over de hele wereld, maar niet overal: alleen daar waar legaal getrouwd kan worden. Want we willen er zeker van zijn dat het klopt. Is er een land waar je wil trouwen, maar weten we dat het huwelijk niet rechtsgeldig is, dan kunnen we een symbolische trouwerij voor je organiseren.”

“Daarnaast zijn er ook veel mensen die goede ervaringen met ons hebben nadat we hun bruiloft in het buitenland hebben gepland en die ook graag willen dat we een vakantie voor ze boeken. En dan zijn er natuurlijk nog de huwelijksreizen, die we ook organiseren.”

2. Wat zijn nou de populairste bestemmingen om te trouwen?

“De top drie is: Curaçao, Mauritius en Santorini. Je merkt soms dat er vanuit het niets ineens veel animo is voor een bepaalde bestemming, gek hoe dat soms gaat. Hawaï is nu de laatste tijd een regelmatig gevraagde bestemming. Bestemmingen die opnieuw in de belangstelling komen zijn bijvoorbeeld Sri Lanka met dan als honeymoon de Malediven. Wij bieden sinds kort ook twee nieuwe bestemmingen aan om te trouwen: Kreta en Kos. Dat moet nog groeien, maar we zijn er in ieder geval erg enthousiast over.”

3. Even wegdromen op deze druilerige dag; vertel eens, wat zijn nou de mooiste trouwplekjes die jullie hebben ontdekt over de wereld?

“Tja, weet je; het is eigenlijk altijd mooi, het is tenslotte je trouwdag! Onze favorieten? Wij kunnen je bijvoorbeeld trouwen op Aruba. Daar is een heel schattig klein stadhuis waar je eerst gaat trouwen. Daarna voor de ceremonie naar het strand waar we een plek helemaal mooi aankleden. Dat is helemaal niet extreem duur trouwens: het is de ideale tussenvorm. Een compleet trouwarrangement met alles erop en eraan, een trouwfotograaf die 2,5 uur komt fotograferen, champagne, bruidsboeketten, enzovoorts kost je samen nog geen 1600 euro. Dan moet je er nog wel naartoe, maar zie daar maar eens een bruiloft voor te regelen in Nederland! Mensen denken vaak dat je gelijk je portemonnee moet trekken voor een bruiloft in het buitenland, maar het hoeft echt niet zo duur te zijn hoor!”

4. Hoe selecteren jullie die plekken?

“Enerzijds onderhouden we contacten met bijvoorbeeld weddingcoördinators in het buitenland, maar we gaan ook zelf op reis en we worden ook op buitenlandse trouwbestemmingen geattendeerd door grote ketens en touroperators die ons bepaalde locaties voorleggen. Daarnaast krijgen we natuurlijk ook vragen over bestemmingen vanuit de markt waar we op in proberen te springen. Als Jan Smit op Sint Maarten trouwt, krijg je daar veel vragen over. We zijn altijd op zoek naar iets nieuws. Natuurlijk is de wereld niet oneindig groot, maar dan gaan we het zoeken in de diepte; meer locaties, andere hotels, meer in de aankleding. We willen wel altijd zeker weten dat het goed is, dat checken we uitvoerig.”

5. Wat zijn nou de valkuilen voor als je in het buitenland gaat trouwen?

“Het begint bij het punt dat je denkt je huwelijk wettig geregeld te hebben en dat het vervolgens niet als rechtsgeldig geaccepteerd wordt. Dat kan doordat je het ter plaatse niet goed geregeld hebt, dat je toch niet de juiste documenten hebt verzameld of doordat er iets misgaat bij het regelen van de legalisatie achteraf.
Dat moet je allemaal maar weten. Kijk, in Thailand kun je bijvoorbeeld legaal trouwen. Maar de documentenstroom is er niet helemaal betrouwbaar.
Het gebeurt ook dat mensen zelf rechtstreeks contact opnemen met de bestemming in het buitenland, dat ze daar je centjes aannemen en dat vervolgens blijkt dat het allemaal toch niet zo geregeld is als je bedacht had. Bij ons heb je die stress niet.”

“Het grote voordeel is dat je met ons als weddingcoördinator een aanspreekpunt hebt in Nederland. We regelen alles; je kunt lekker langskomen bij ons op kantoor om dingen door te spreken. Maar heb je daar geen zin in of geen tijd voor, dan kan het ook via mail en telefoon.
Je krijgt van ons altijd een lijstje met de documenten die je moet aanleveren, we verzorgen de trouwaktes, regelen de inschrijving in het landelijk register in Den Haag en vragen het Nederlandse trouwboekje aan.”

6. En hoe gaat dat eenmaal op de bestemming? Hebben jullie daar ook contactpersonen rondlopen?

“Op de bestemming is er een zelfstandige weddingcoördinator of we werken met weddingcoördinators samen van bepaalde hotels. Die regelen alles, van de trouwdatum, tot aan de decoraties, bloemen, kapper, make-up… het kan zo eenvoudig of zo uitgebreid als je wilt. Met z’n tweeën, of met de hele familie.”

7. Merken jullie nou dat de meeste mensen die in het buitenland willen trouwen, dat stiekem met z’n tweetjes willen doen?

“Dat verschilt. Onlangs hebben we een bruiloft geregeld voor een groepje die met een cruise naar Santorini gingen, een klein Grieks eilandje. Daar moesten ze met de kabelbaan naar boven. De bruid moest heel sneaky als laatste, want die mochten ze nog niet zien natuurlijk. Het leuke was ook dat de moeder van de bruid stiekem extra dingen bij ons had geregeld. Daar werden wel wat traantjes weggepinkt ja!
En volgend jaar is er ook een hele leuke dubbele bruiloft van een broer en een zus die op hetzelfde moment – dus met een dubbele ceremonie – gaan trouwen op Curaçao.”

8. Wat zijn de leukste bruiloften die jullie hebben georganiseerd?

“Een paar jaar geleden kreeg ik een telefoontje van iemand die zei: “we gaan dan en dan trouwen, maar mijn vriendin mag het niet weten.” Ik vroeg meteen of er dan soms twee vrouwen in het spel waren, want daar denk je dan aan. Nee, zo zat het niet: hij had maar een vriendin en die wilde hij ten huwelijk vragen, maar hij wilde als verrassing ook al het hele huwelijk regelen! Tijdens een vakantie op Curaçao vroeg hij haar ten huwelijk en alles voor het huwelijk was al geregeld, tot en met de trouwjurk aan toe. Dus diezelfde dag zijn ze nog getrouwd. Ik kan je vertellen dat we hier wel in spanning hebben gezeten, uit angst dat ze nee zou zeggen…!”

9. Zijn er ook vervelende verhalen of ervaringen?

“Hoewel we ontzettend leuk werk hebben, is het niet altijd lachen geblazen. Soms komen er drama’s kijken bij een huwelijk. Bijvoorbeeld als een verloofd paar besluit toch maar niet te trouwen. We horen natuurlijk heel veel van bruidsparen en dat gaat gepaard met emoties: gescheiden ouders, problemen met de kinderen… dat is toch wel heel triest.
Ook is het als lesbisch/homo stel bijvoorbeeld heel moeilijk om in het buitenland te trouwen. Dat mag bijna nergens. De meeste landen accepteren het niet. Hoe kan het toch bestaan, denk ik dan bij mezelf! In New York wordt het gelukkig wel geaccepteerd. En wat we altijd kunnen doen is een symbolische ceremonie. Dat is ook ontzettend mooi.”

10. Als je nou zelf zou trouwen, hoe zou je dat dan doen?

“Ik weet het niet! Ik vind zoveel leuk! Het is te moeilijk. Ik laat mijn toekomstige man wel kiezen, haha! Giel Beelen trouwt bijvoorbeeld ieder jaar op een andere bestemming, middels een symbolisch huwelijk. Dat lijkt me wel wat…”

Ook in het buitenland trouwen met World Wide Weddings? Check www.worldwideweddings.nl voor meer info.

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

Opgelet: niet voor bridezilla’s.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen