Trouwen in het buitenland: tips & tricks van weddingplanner Shirley van Bloom Wedding

Je kunt je bruiloft natuurlijk zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Maar bij een bruiloft in het buitenland komt áltijd meer kijken, dan bij een bruiloft die je gewoon in eigen land viert. Weddingplanner Shirley Pisano van Bloom Wedding weet waar ze over praat als het gaat over trouwen in het buitenland. Zij geeft je tips & tricks als je wil trouwen op Curacao of bijvoorbeeld in Dubai…

1. Waarom ga jij elke dag weer aan de slag om de trouwwereld nog mooier te maken. Ofwel: wat is er zo te gek aan jouw beroep? Wat drijft je?

“Eigenlijk vind ik álles gewoon hartstikke leuk aan mijn vak. Maar vooral dat je elke dag weer nieuwe dingen leert, nieuwe mensen leert kennen. Ik vind niks fijner dan mensen spreken die inspireren. Het vak op zich vraagt van mij ook om totale creativiteit: ik doe bijvoorbeeld ook de aankleding en de styling van al die bruiloften. Dan vind ik het zó gaaf om iets van niks uit te zien bloeien tot een totale bruiloft.
Daarnaast haal ik veel plezier uit het organiseren en regelen, alleen al op internet rondneuzen. Ik zeg ook altijd: ik heb het leukste beroep ter wereld!”

“Weet je, je helpt mensen die geen tijd hebben om hun bruiloft te organiseren of die er geen benul van hebben waar ze moeten beginnen. Dus het draait echt om helpen. Het leuke is: je ziet ze groeien tijdens het proces; dat ze ook open gaan staan voor andere dingen. Het is niet zomaar een standaard bruiloftje dat je regelt, voor iedereen maak je er iets persoonlijks van.”

2. Als je mensen zo persoonlijk en intensief begeleidt, is het dan niet gek dat het na de bruiloft allemaal stopt?

“Met bijna allemaal heb ik nog steeds heel goed contact als de bruiloft al geweest is. Als je zo aan het plannen bent met elkaar, voelt het niet als een zakelijke relatie, maar meer als een vriendschap. Dan wil je ook echt dat hun bruiloft perfect verloopt, je wil niet dat ze teleurgesteld worden. Ik zie het ook niet echt als werk, ik zie het als bezig zijn met iets waar je mensen gelukkig mee maakt. Elke afspraak is weer een feestje. Laatst was ik bij een stel en we kregen trek. Toen hebben ze pizza besteld en zaten we met z’n drieën pizza te eten. Zó gezellig!”

3. Hoe ga jij te werk als je een bruiloft in het buitenland plant?

“Ik zoek in het buitenland vaak een weddingplanner die daar de documenten kan regelen, dus het papierwerk. Het is te risicovol om dat hier te gaan doen, anders loop je kans dat het huwelijk straks niet rechtsgeldig is en dat kan natuurlijk niet!
Als ik een bruiloft in het buitenland organiseer, ga ik er altijd vooraf naartoe om research te doen. Dingen kunnen er op de foto’s heel leuk uitzien, maar ik doe altijd voorwerk, omdat ze in het echt toch heel anders kunnen zijn. Vluchten naar Europa zijn allang niet meer zo duur als vroeger, dus dat kan heel goed. Dat doe ik in Nederland ook: altijd van tevoren gaan kijken!”

4. Bij een bruiloft in het buitenland denken de meeste mensen: waah, dat is vast veel gedoe. Is dat ook zo, is het een hele onderneming om dat te regelen?

“Het is wel veel meer regelen ja. Als je in Nederland in een andere gemeente wil trouwen, is het ook een papierwinkeltje, maar nu moeten documenten vertaald worden, je huwelijk moet ook in Nederland geregistreerd worden… en bovendien ken ik in Nederland mijn leveranciers; voor het buitenland moet je telkens opnieuw het wiel uitvinden. Dat is wel tijdrovend.
Het lastige is vooral het vinden van leveranciers in het buitenland: in Nederland heb je organisaties waarbij bedrijven zich kunnen aansluiten, dan kun je ervan uitgaan dat ze betrouwbaar zijn.
Via internet kijk ik naar referenties, naar social media. Maar uiteindelijk gaat het toch om ontmoeten, om het werk zien wat diegene gedaan heeft en zien hoe hij zich voordoet.”

5. Wat zijn jouw favoriete plekken in het buitenland om te trouwen?

“Hawaii! Daar wil ik wel naartoe. Ik heb toevallig net een aanvraag gekregen voor een huwelijk op Hawaii. Ik hoop dat dat doorgaat!
Dubai is geweldig voor een luxe bruiloft met alle toeters en bellen. Op Curacao kun je een geweldige beach wedding voor elkaar krijgen. En Aruba heeft nog mooiere stranden dan Curacao zelfs. Italië staat echt op mijn lijstje, dat lijkt me zo lekker landelijk en stoer met die authentieke, kleine smalle steegjes.”

6. Moet je nou een zak geld hebben om te kunnen trouwen in Dubai: is het duur?

“Het is niet goedkoop – laat ik het zo zeggen. Wil je in Dubai op locatie trouwen, dan ben je ongeveer 100,- euro per persoon kwijt voor eten & drinken, en dat gaat dan om de hele avond. Dat is ongeveer gelijk met Nederland. Maar het verschil is dat je dan in Nederland de locatie meestal exclusief voor jouw gezelschap hebt. In Dubai is dat niet zo, daar moet je vaak de locatie afkopen, mits je niet tussen de andere gasten wil. Dan ben je algauw zo’n 20.000 euro kwijt, omdat je de omzet moet garanderen. Maar dat is wat ik heb gezien.”

7. Zijn er ook alternatieven te bedenken voor mensen die wel in Dubai willen trouwen, maar niet heel veel geld willen betalen voor een locatie?

“Zeker. Je hebt hier hele leuke privéstrandjes waar je kunt trouwen. Je kunt natuurlijk ook op een iets kleinere locatie gaan zitten. En barbecueën op het strand hoeft ook niet duur te zijn. Bedenk net iets anders!”

8. Wat is de meest gemaakte fout (of een misconceptie) bij trouwen in het buitenland?

“Ik denk dat mensen zich er vaak niet van bewust zijn dat er bij trouwen in het buitenland meer komt kijken dan bij een bruiloft in Nederland. De gasten moeten overkomen, je moet hotels betalen, tickets, en het vergt allemaal extra organisatie. Je kunt ook niet in ieder land voor de wet trouwen. Dat is per land verschillend en verschilt zelfs per gebied. Dat moet je goed uitzoeken óf je moet een weddingplanner willen inhuren die dat voor je doet. In ieder geval is het niet altijd vanzelfsprekend.
Ik denk dat mensen er ook rekening mee moeten houden dat je niet altijd strakke afspraken kunt maken met leveranciers als je in het buitenland trouwt. Bijvoorbeeld op Curaçao leven de mensen heel anders en daar is het ritme ook naar. Daar zeggen ze ‘ja dat komt wel’, in plaats van een opdrachtbevestiging te geven. Ben je een controlfreak, dan moet je dat echt loslaten.”

9. Heb je tot slot nog een levensreddende tip voor mensen die willen trouwen in het buitenland?

“Ja: een weddingplanner inschakelen! Die maakt het je echt een stukje makkelijker. Die neemt je mee op een zoektocht naar de mogelijkheden. Maar handig is ook dat je dan één aanspreekpunt hebt en bijvoorbeeld niet met de taal zit: je hoeft alleen maar je weddingplanner te contacten. Het is een stukje gemak waar je voor kiest. Kijk, wij hebben natuurlijk vaker huwelijken gedaan en als jij gaat trouwen is alles helemaal nieuw voor je. Wij weten hoe we met tegenslag om moeten gaan, wij zien andere dingen en bekijken alles ook vanuit zakelijk perspectief. Terwijl het bruidspaar vanuit emotie denkt.”

10. … en als je ‘t toch zelf gaat doen?

“Ga ernaar toe. Ga kijken. Stap niet zomaar in het diepe en regel niet alles online: je moet kijken waar je terechtkomt en met wie je in zee gaat, om te voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.”

Kun je voor jouw bruiloft ook wel wat hulp gebruiken van een weddingplanner of wil je meer informatie over trouwen in het buitenland? Kijk dan de site van Bloom Wedding.

Foto’s privébezit van Shirley en via www.sarahc.me

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

Opgelet: niet voor bridezilla’s.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen