Trouwen in Kenia: de ervaringen van een Lucky Girl

Wendy & Jan-Willem uit Drunen weten wat Gewoon Anders Trouwen is. Zij kozen ervoor om hun bruiloft te laten voltrekken in Kenia; het land waar zij zich thuisvoelen. Gewoon met z’n tweetjes, bij ondergaande zon en met uitzicht op Mount Kilimanjaro (*zucht*). Ze moesten hun trouwplannen wel stiekem uitvoeren, want vrienden en familie wisten van niks. Wij wilden héél graag van Wendy weten hoe dat nou ging; zo’n bruiloft regelen die helemaal in Kenia plaatsvindt, dus stelden we haar een paar vragen. 

1. Jullie wilden trouwen in Kenia. Da’s best een end weg! Wat hebben jullie het eerst geregeld?

Wendy: “We zijn eerst bij de ambassades gaan vragen of het überhaupt mogelijk was om te trouwen in Kenia. Ja dus. Toen is het balletje gaan rollen. We hebben eerst nog een bureau met weddingplanners in de arm genomen, maar daar zijn we uiteindelijk toch van afgestapt. Waarom? Wij kennen Kenia anders dan toeristen het kennen; we hebben echt contact met de locals gehad in de loop van de jaren. We merkten dat de weddingplanners algauw over the top gingen. Dan kwamen ze met ideeën als: ‘Na de ceremonie ga je met de Masai in een Jeep rondtrekken.’ En ik dacht alleen maar: dat wil ik helemaal niet! En dan zeiden zij: ‘Ja, maar dat hoort er toch echt bij hóór!’. Terwijl wij juist gewoon met z’n tweeën wilden trouwen. We houden er niet van om in de belangstelling te staan.Toen hebben we het over een andere boeg gegooid.”

2. En toen?

“We hebben een gok genomen en Sammy benaderd; de gids die ons in 2007 en in 2010 heeft rondgeleid. In een mailtje hebben we ons verhaal uitgelegd en hem gevraagd om ons te helpen. Hij was helemaal vereerd. Er zijn wel 130 mails heen en weer gestuurd, maar Sammy heeft een hoop voor ons geregeld. Hij wist precies wat we wilden; geen poeha. Hij regelde bijvoorbeeld dat we konden trouwen bij zonsondergang. En dat we ’s ochtends eerst op safari konden en ’s middags nog even lekker aan het zwembad konden liggen. Heel relaxed.”

3. Was dat ook het uitgangspunt van jullie bruiloft in Kenia: dat het relaxed moest zijn?

“Ja. We verbleven in een tentenkamp, geen luxe lodge ofzo, en daar was bijvoorbeeld alleen tussen 14:00 en 15:00 stroom, daarna zou de fotograaf komen. Terwijl we aan het zwembad lagen, zei Jan-Willem: ‘zullen we ons maar gaan opfrissen? Want we gaan tenslotte zo trouwen’. Als je daar bent, krijg je zelf ook die relaxte instelling die de mensen daar hebben. Je bent helemaal niet met trouwen bezig.En vervolgens sta je daar met z’n tweeën een ceremonie te ondergaan, alsof je alleen op de wereld bent. Er stonden wel wat mensen om ons heen, maar het voelde echt alsof het om ons tweeën ging.”

4. Heb je er veel werk aan gehad om jullie bruiloft in Kenia te regelen?

“Het vergde wel veel voorbereiding, veel papierwerk vooral. We moesten bijvoorbeeld een uittreksel uit het geboorteregister en een verklaring van huwelijksbevoegdheid (een bewijs dat je niet eerder getrouwd bent) aanvragen, en alle documenten moesten natuurlijk in het Engels worden opgesteld. Daarna moesten we naar Den Haag om dat te laten legaliseren. Vervolgens moest het naar Kenia worden gestuurd om het daar te laten checken. Een weddingplanner weet de weg, maar wij moesten het zelf uitpluizen. Dat past ook wel weer bij ons hoor, we deinzen daar niet voor terug. En je groeit er vanzelf in!” 

5. Liep je tegen cultuurverschillen aan?

“Ja: we moesten bijvoorbeeld onze trouwdatum veranderen. We wilden in eerste instantie op een vrijdag trouwen, maar ambtenaren mogen daar van maandag t/m vrijdag niet weg vanachter hun bureau! En toen we een afspraak hadden gemaakt met de Keniaanse ambassade in Den Haag. We hebben anderhalf uur in de auto gezeten, maar toen we er aan kwamen, was de betreffende persoon er niet, hij was vrij. Daar hebben we ook wel weer om kunnen lachen. We dachten: dit is typisch zoals het in Kenia is, dus we beschouwden het als een goed begin!En bloemen kun je ook niet ver van tevoren regelen; daarvoor zijn we de dag voor ons trouwen nog even naar de markt gegaan. Als je niet tegen dat soort dingen kunt, moet je niet in Kenia gaan trouwen. Je moet wel flexibel zijn. En van verrassingen houden!”

6. Hebben ze in Kenia nog andere gebruiken bij een bruiloft?

“De ceremonie zoals wij die gehad hebben, kennen ze daar wel, maar meestal trouwen ze gewoon heel simpel in de kerk. Ze hebben de ceremonie voor ons wel aangepast naar onze wensen.Zo hebben ze bijvoorbeeld aan onze vrienden gevraagd wat er nog meer gebruikelijk is bij een Westerse bruiloft en champagne geregeld, zodat we konden proosten na de ceremonie. Bij hen is het dan weer gebruikelijk om elkaar bruidstaart te voeren uit de hand. En die moet je als bruidspaar ook voeren aan de trouwambtenaar en de getuigen. Ook uit de hand ja!”

7. Hoe nam je je trouwjurk mee het vliegtuig in?

“Je trouwjurk mag als extra handbagage mee, dat is wel fijn. Maar je moet dat wel van tevoren aanvragen. Ik heb even gebeld met KLM en moest de afmetingen en het gewicht van mijn bruidsjurk doorgeven; ook van het pak van Jan-Willem. Voor in het vliegtuig, bij de businessclass, hebben ze extra ruimte waar ze jullie trouwkleding kunnen ophangen. Overigens vlogen wij – om de kosten te drukken – eerst van Düsseldorf naar Amsterdam en dat was gewoon in zo’n cityhopper, echt een klein vliegtuig. Daar was minder ruimte en hing het allemaal best opgepropt. Ik had gelukkig een makkelijk jurkje, dus dat maakte me niet uit. Maar ik dacht wel: o, als dat pak maar niet kreukt! Gelukkig viel het mee. Maar ik was wel blij dat ik niet een grote jurk met een sleep had uitgekozen.”

8. Heb je tips voor Lucky Girls die ook in Kenia willen trouwen?

“Je moet héél geduld hebben. Flexibel zijn. Maar er ook vertrouwen in hebben dat het goed komt. Dat is voor ons misschien makkelijk praten; onze gids was al een goede vriend en heeft nu een heel bijzonder plekje in ons hart ingenomen. Maar de mensen daar willen ook het beste voor je. Durf daarop te vertrouwen!”

Meer lezen (en foto’s zien, jaaaa!) van de bruiloft van Wendy? Haar lovestory lees je hier: stiekem trouwen in Kenia.

Yes! De nieuwe collectie is binnen!

Kom langs zonder afspraak

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen