Trouwen in Zuid-Frankrijk: hoe werkt dat? In gesprek met Weddingplanner Vivian
Trouwen in het buitenland en in het bijzonder… trouwen in Zuid-Frankrijk. Ofwel: daar waar het weer áltijd beter is dan hier in Nederland… wie droomt daar nou níet van? Maar hoe weet je nou díe gave trouwlocaties en leveranciers te vinden, daar helemaal in Zuid-Frankrijk? Wij spraken Weddingplanner Vivian over het organiseren van zo’n bruiloft in het buitenland.
Is het niet een hele onderneming om zo’n bruiloft in het buitenland voor elkaar te boksen? En waar begin je überhaupt? Weddingplanner Vivian ter Huurne van Het Bruidsmeisje organiseert vaker bruiloften van mensen die willen trouwen in Zuid-Frankrijk. Dat leek ons een mooie gelegenheid om Vivian al onze vragen voor te leggen over trouwen in het buitenland. Droom je ook van trouwen in Zuid-Frankrijk? Let dan goed op, Lucky Girl!
1. Waarom is Zuid-Frankrijk volgens jou nou zo’n fantastische plek om te trouwen?
Vivian: “Frankrijk is gewoon een schitterend land. Het Bourgondische leven, het lekkere weer… Het is ook niet één dag trouwen en het is voorbij. Nee, je kunt er een heel weekend van maken met echt alleen de mensen die jij bij je in de buurt wil hebben.”
2. Wat zijn nou die mooiste plekjes in Zuid-Frankrijk, die alle bruidsparen moeten hebben gezien? Wil je ze delen?
“De Cote d’Azur vind ik schitterend, maar er zijn verschillende plekken heel bijzonder. Je hoeft niet per se het geijkte plaatje te volgen. Je kunt bijvoorbeeld ook prachtig trouwen in de Languedoc. En Château de Blomac: die trouwlocatie is zó gaaf. Het is een landhuis waar je je echt meteen thuis voelt. Idealiter kun je er met 35 gasten slapen.”
3. Zou je je bruiloft in Zuid-Frankrijk nou ook heel intiem en klein kunnen vieren? En heb jij daar ideeën over?
“Ik heb gemerkt dat het bij trouwen in het buitenland niet zozeer gaat om een bepaalde regio, maar om het gevoel dat je erbij hebt. Trouwen op je blote voetjes, één zijn met de natuur, met je gasten om je heen, gewoon genieten, lekker eten en lekker weer. Als je maar betrouwbare locaties vindt, want een aantal dingen moet gewoon kloppen. Zoals de overnachtingen, want je zit toch met je gasten die een onderkomen moeten hebben. Ik zie dat bruidsparen die in het buitenland trouwen, anders te werk gaan dan bruidsparen die in eigen land trouwen. In Nederland gaan ze vaak tien locaties af tot ze de juiste hebben gevonden, terwijl bij trouwen in het buitenland maar een ding telt: past het in het gevoel dat wij bij onze trouwdag hebben? Het perfecte plaatje zit ‘m in het gevoel.”
4. Bij een bruiloft in het buitenland denken de meeste mensen: waah, dat is vast veel gedoe. Is dat ook zo, is het een hele onderneming om dat te regelen?
“Het is best moeilijk om betrouwbare partners te vinden. En daarbij komt: Fransen hebben een andere manier van werken dan Nederlanders. Je moet ook een stukje meegaan in die cultuur, wil je dingen geregeld krijgen. Niet zeggen: ik wil het zus en zo; nee, de Fransen hebben vaak een eer hoog te houden, zij willen zelf met de ideeën en oplossingen komen. Dus stuur erop aan dat ze zelf met de oplossingen komen.
En verder: heel duidelijk communiceren. Niet honderden details noemen: pik er liever wat uit wat je écht belangrijk vind en leg daar de focus op. Daarbij moet je misschien ook loslaten en wat minder controlfreak zijn.
Er zitten heel veel Nederlanders in het buitenland die daar een locatie beheren, zoals Jacqueline en Fred. Dan kun je veel beter afspraken maken. Maar het is net wat je wil.”
5. Wat moet je van tevoren allemaal regelen? En waar begin je?
“De locatie is het eerste: daar valt en staat alles mee. En dat is ook de grootste kostenpost. Dus als je die hebt geregeld, kun je gaan kijken hoeveel budget er nog over is. Een lokale fotograaf is vaak goedkoper dan een fotograaf die je meeneemt uit Nederland; want je hoeft bijvoorbeeld geen reiskosten en verblijfskosten te betalen. Die komen er anders allemaal bij. Maar een fotograaf in het buitenland heeft wel vaak een andere stijl.
Je kunt ook kijken naar wat de locatie al voor contacten heeft.
Het is raadzaam – ook als je geen weddingplanner hebt – om vooraf een keer naar de locatie te reizen. En het is heel handig om een héle goede ceremoniemeester te hebben die de taal spreekt en die zijn of haar charmes in de strijd gooit in de communicatie met leveranciers daar.”
6. Is je Franse huwelijk ook rechtsgeldig in Nederland?
“Men denkt vaak dat je overal wettelijk kunt trouwen. Maar dat is niet zo, alleen in Italië kan dat.
Het is vaak lastig om dingen te organiseren in het buitenland, omdat een week daar algauw twee weken zijn. Papierwerk duurt gewoon allemaal langer. Het kan een hele rompslomp zijn.
Daarom: wil je in het buitenland trouwen, zet dan eerst in Nederland – gratis- je handtekening en doe de symbolische ceremonie in het buitenland.
Wat ik veel mensen zie doen: die trouwen in de Ardennen, dus net over de grens. Dan trouwen ze op vrijdag bijvoorbeeld wettelijk in Maastricht – dus nog in Nederland – en zaterdag doen ze ‘t symbolisch in de Ardennen. Dan rijden ze met de gasten heen en weer of ze overnachten daar. Da’s heel erg leuk! Óf op vrijdag aankomen, een welkomstdiner en op zaterdag in Maastricht trouwen. Da’s maar een half uur rijden. Je moet soms creatief zijn, haha!”
7. Hoe kom je aan je contacten aldaar? En hoe weet je of je betrouwbare leveranciers hebt getroffen?
“Luister naar je gevoel. Als er iets niet klopt, niet doen!”
8. En als je nou helemaal geen Frans spreekt, is het dan wel mogelijk om een bruiloft in Frankrijk te regelen?
“Dat ligt er helemaal wat voor locatie je hebt. Op de meeste locaties wordt toch wel Engels gesproken. Mijn Frans & Italiaans zijn niet subliem, dus het is bij mij vaak handen- en voetenwerk, maar het is zeker mogelijk om een huwelijk in Frankrijk te regelen als je de taal niet spreekt. Je kunt ook met plaatjes werken. En contact via de mail vertaal je gewoon met Google Translate.”
9. Moet je een zak geld hebben om te kunnen trouwen in Zuid-Frankrijk: is het duur?
“Heel duur hoeft niet per se. Ik heb eens een huwelijk geregeld in Italië voor 50 gasten, met overnachtingen en alles erop en eraan voor 20.000 euro.”
10. Jij besteedt graag veel aandacht aan de aankleding. Betekent dat nou ook dat jij altijd een extra koffer met spullen mee moet nemen?
“Ik stuur vaak dingen vooruit met de post. En ik reis met een extra koffer met spullen. Ja, dat is het leukste, daarmee kan ik het persoonlijk maken. Als weddingplanner moet je het plaatje compleet maken.
Vaak schik ik ook de bloemen voor het bruidspaar. Ik doe alles op dat gebied, behalve het bruidsboeket. Weet je; in Nederland vinden we vaak zo’n veldboeket gaaf. Maar dat kennen ze in het buitenland meestal niet. Het is daar wat meer standaard, chique, of zelfs kitscherig. Dan ga ik aan de slag. Ik neem ook zelf vaasjes mee, tafelkleden en andere eigen spullen.”
11. Wat is de meest gemaakte fout bij trouwen in het buitenland?
“Ik heb al weleens meegemaakt dat iemand een bruidsjurk aan had tijdens een bruiloft in het buitenland die niet zo geschikt bleek. Ik heb me laten vertellen dat tule dan niet zo lekker draagt: dat is erg warm en gaat gauw jeuken. Die stoffen voelen gewoon niet prettig aan je huid. Het kan heel heet zijn als je in het buitenland trouwt, dus houd daar rekening mee!”
12. Heb je tot slot nog een levensreddende tip voor mensen die willen trouwen in het buitenland?
“Als je contact hebt met leveranciers in het buitenland, vraag dan altijd naar hun portfolio. Dan weet je wat ze kunnen en kun je zelf bepalen of dat in de richting is van wat jij wil. Trouwen in het buitenland werkt gewoon heel anders dan in Nederland. Als je een controlfreak bent, ga dan niet in Zuid-Frankrijk trouwen, maar doe het dan bijvoorbeeld in de Ardennen; dat is ook buiten Nederland, maar dan heb je ‘t meer onder controle.”
Kijk op www.hetbruidsmeisje.nl voor meer informatie over trouwen in Zuid-Frankrijk én over weddingplanner Vivian.
Foto’s door Eppel Fotografie, foto 2 door La To Photography