Trouwen in Zuid-Spanje: alles wat je moet weten
We krijgen heel veel reacties en vragen van Lucky Girls op de lovestories die we delen, hier op arnhemsmeisje.nl. Maar we hebben nog nooit zo veel vragen gehad als naar aanleiding van de lovestory van Manon & Steven, die trouwden in Zuid-Spanje. Dat willen meer Lucky Girls, trouwen onder de Spaanse zon!
Hoogste tijd dus om al die vragen eens voor te leggen aan iemand die daar alles over weet. En met wie kunnen we dat nou beter bespreken dan met Josina van Los Girasoles Wedding Planning, woonachtig in Zuid-Spanje? We bellen vanuit Arnhem naar de Costa Tropical in Andalusië (ja, we zijn jaloers!) en dromen eventjes weg…
1. Hoe ben jij in Zuid-Spanje terechtgekomen?
Josina: “Op onze huwelijksreis! Toen ben ik gelijk verliefd geworden op deze streek. Uiteindelijk hebben we de stap gewaagd en zijn we hier gaan wonen. Daarvoor woonden we in Amsterdam, dus dat was héél anders. We wonen nu in een klein dorp en het is hier een heel ander leven… maar dat bevalt zó goed! Deze streek heeft heel veel charme en is nog niet zo bekend; het westen is veel bekender, maar ik zit ten oosten van Malaga. Ik zie het als mijn taak als weddingplanner om mijn liefde voor dit gebied te delen met anderen.”
2. Wat is die charme van Zuid-Spanje, volgens jou?
“Je voelt het Spaanse element hier, het is niet te toeristisch. Ook is er een goede balans tussen Spaanse families die hier wonen en mensen die hier komen overwinteren of vakantievieren. De Moorse architectuur is ook waanzinnig; op nog geen uurtje rijden ben je in Granada, dus het wereldberoemde Alhambra is vlakbij… daar kijk je je ogen uit. Vaak hebben bruidsparen daar ook hun photoshoot.”
3. Wat is toch die aantrekkingskracht van trouwen in het buitenland?
“Dat veel bruidsparen de droom hebben om in het buitenland te trouwen, snap ik heel goed; ik ben zelf ook in het buitenland getrouwd, maar dan in Griekenland. Dat was nog voordat ik in Spanje woonde. De warmte, de Spaanse cultuur en gewoon de mogelijkheid om je bruiloft een hele andere opzet te geven, wegen allemaal mee. Nu zie je in Nederland dat er ook steeds meer mogelijkheden komen om je bruiloft anders in te delen of te vieren. Maar het is vooral ook de voorliefde voor Spanje en de cultuur die de bruidsparen gemeenschappelijk hebben. Die deel ik ook en probeer ik in de bruiloft te verwerken.”
4. Wij denken dat het ook zo’n fijne tegenhanger is van een traditionele bruiloft: gewoon lekker alle tradities achter je laten en het vliegtuig in!
“Ja, je wordt vaak ook gedwongen om een selecte groep mensen uit te kiezen die je er als gasten bij wilt hebben. Je laat mensen natuurlijk niet zomaar naar Spanje komen alleen voor de receptie! Vaak ervaren bruidsparen dat als een voordeel, je hebt een soort natuurlijke selectie. Al moet ik zeggen dat de meeste van hen wel met een groep mensen komen; bijna allemaal met zo’n 20 tot 75 gasten, gemiddeld 30 tot 40 personen.”
5. Zijn er grote verschillen tussen trouwen in Zuid-Spanje en in Nederland?
“In Spanje heerst een andere manier van werken, vaak gaat het een stuk chaotischer, haha. En het is hier normaal om gemiddeld 300 mensen uit te nodigen op je bruiloft. Veel locaties zijn dan ook ingericht voor grote groepen. Voor mij is het de uitdaging om intieme locaties te zoeken.”
6. Wat is de mooiste plek om te trouwen in Zuid-Spanje die jij hebt ontdekt?
“Moeilijk kiezen, er zijn er zoveel! Ik ken een heel charmant Spaans landhuis, een cortijo genaamd, dichtbij zee. Het wordt omringd door tropische planten zoals avocado’s en mango’s. Hier heb je het beste van beide werelden: niet ver van de kust en met uitzicht op zee en tegelijkertijd bevind je je in het geliefde landelijke, authentieke Spanje. Het biedt de mogelijkheid om er het hele weekend te verblijven met de gasten, inclusief catering. Ik vind die locatie heel speciaal, je verblijft helemaal in Spaanse sferen, maar dan wel met de mensen die dichtbij je staan.
Wat ook altijd veel indruk maakt, is trouwen aan het strand. Aan een baai waar het redelijk rustig is, met een prachtig uitzicht en een trouwpergola op een meter afstand van de zee. Tijdens de ceremonie ervaar je de zeewind en de golven. Vaak vindt daarna de receptie plaats in een strandrestaurant, gevolgd door een zittend diner.”
7. Als je als Nederlandse in Spanje wil trouwen, hoe gaat dat dan in z’n werk?
“De meeste bruidsparen halen eerst een boterbriefje in Nederland, dat komt dus neer op je handtekening zetten in het gemeentehuis. Wat we daarna doen in Spanje wordt ook wel de ‘blessing ceremony’ genoemd: het is niet officieel, want je kunt hier niet voor de wet trouwen, maar wel ceremonieel. Compleet met ringen, geloften en tekenen. Soms weten de gasten niet eens dat het niet officieel is!
Sommige bruidsparen trouwen daarna nog voor de wet in Nederland, dan kunnen ze de foto’s van hun Spaanse bruiloft laten zien tijdens de borrel na het gemeentehuis. Het geeft bruiden ook meteen de gelegenheid om twee keer een trouwjurk aan te trekken…”
8. Dus als je in Spanje wil trouwen, is er altijd sprake van een ceremonieel huwelijk, in plaats van een wettelijk huwelijk?
“Ja. Als je hier voor de kerk trouwt, ben je wél ook gelijk voor de wet getrouwd. Maar er zijn maar heel weinig bruidsparen die nog voor de kerk trouwen.”
9. Kun je eigenlijk als homostel of lesbisch stel ook trouwen in het buitenland?
“O, absoluut! Sinds tien jaar is er een wet in Spanje die voorschrijft dat Spaanse homostellen en lesbische koppels ook mogen trouwen. Heel veel buitenlandse stellen trouwen in Spanje. Het gaat dan wel ook weer om een ‘blessing ceremony’, net als bij ieder ander stel.”
10. Hoe gaat het in z’n werk als we jou inhuren als weddingplanner?
“Eerst hebben we een vrijblijvend kennismakingsgesprek en wil ik van je weten waar je naar op zoek bent. Daarna is de locatie het belangrijkst, die moet als eerste vastgelegd worden. Ik maak meestal een selectie die ik naar je doorstuur, zodat je kunt kiezen. Sommige bruidsparen komen nog even naar Spanje om wat locaties te bekijken, maar de meeste mensen maken de keuze op afstand. Ik stuur dan ook altijd hele uitgebreide omschrijvingen met veel foto’s.
Een paar maanden tot een half jaar voor de bruiloft organiseer ik proefdagen hier in Spanje. Dan komt het bruidspaar hierheen en gaan we langs de bloemist, ontmoeten we de ambtenaar, kun je het menu proeven van de locatie, enzovoorts. Dan weet je wat je kunt verwachten en kun je de kwaliteit testen. Na de proefdagen gaat het dan ook echt leven voor een bruidspaar, ze gaan altijd blij en opgelucht naar huis.”
11. En wat moet het bruidspaar dan nog zélf regelen?
“Dat hangt er vanaf. Meestal is het een lijstje met daarop:
– Samen met de trouwambtenaar de tekst samenstellen voor de ceremonie
– De uitnodigingen
– De jurk
– De ringen
– De trouwbedankjes
De rest regel ik.”
12. Kun je ook op korte termijn trouwen in het buitenland, bijvoorbeeld binnen drie maanden?
“De meeste mensen trekken er een jaar voor uit, omdat je er rekening mee moet houden dat locaties anders al volgeboekt zijn. Maar ik heb ook weleens bruiloften op korte termijn georganiseerd, het is beslist mogelijk! Als je flexibel bent qua datum en locatie, kan het echt wel.”
13. Kun je als bruidspaar ook zelf een bruiloft in Zuid-Spanje plannen, of zou je dat afraden?
“Laat ik het zo zeggen: je ziet steeds meer dat Spanjaarden ook zelf een weddingplanner inschakelen. Omdat er zó veel geregeld moet worden. Als je het via een weddingplanner doet, hebt je veel minder stress en zijn de zaken beter geregeld, je weddingplanner kan vaak een betere deal voor je regelen en kent de manier van zaken doen in dat land. Bovendien moet je rekening houden met de taalbarrière; ik merk heel vaak dat lokale leveranciers en locaties nog op de oude, Spaanse manier zaken doen: face to face. Het gaat vaak het beste door er direct even met de auto heen te rijden.
Toen ik zelf trouwde in Griekenland had ik ook een weddingplanner en zonder haar had ik het nooit gered. Je spreekt de taal niet en er kan zó veel misgaan. Er gaat veel geld en tijd inzitten, de gasten hebben verwachtingen. Dan is het fijn als je als bruidspaar ook van de organisatie kunt genieten. Bruidsparen zeggen vaak tegen me: ‘Je hebt ons een last van de schouders genomen’, dat zegt denk ik wel wat.”
14. En de kosten? Is het duurder om in Zuid-Spanje te trouwen dan in Nederland?
“Ik denk dat het beste wel meevalt, het hangt natuurlijk af van je wensen. Als je een compleet verzorgd weekend wilt met je gasten – aankomst op vrijdag met een welkomstbarbecue, een band en alles erop en eraan – dan is dat heel anders dan een low-budget huwelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook met 16-20 man een strandhuwelijk plannen met daarna een receptie en een dinertje, dat is ook heel mooi.
Ook belangrijk om te weten: Spanjaarden trouwen eigenlijk altijd op zaterdag, dus als je door de week kúnt trouwen, kan dat je ook weer geld schelen. Meestal vraagt het bruidspaar de gasten trouwens om zelf een ticket te kopen. Je ziet dat gasten er dan vaak meteen een vakantie aan vastplakken.”
15. Tot slot: waarom is trouwen in Spanje volgens jou véél leuker dan in Nederland trouwen?
“Ik hoor van de bruidsparen dat het toch vooral te maken heeft met het klimaat: je hebt gewoon een veel grotere kans dat je alles buiten kunt vieren. Trouwen aan het strand onder de Spaanse zon, een receptie in een tropische tuin en daarna dansen onder de sterrenhemel… en dat allemaal met een zwoele temperatuur, een bijzondere cultuur en lekker eten. Het is toch heerlijk dat je er een heel trouwweekend van kunt maken en dan in Spanje?
Je ziet ook dat mensen minder formeel zijn qua kleding. Alles is anders en je hebt echt dat vakantiegevoel. Trouwen in het buitenland is relaxed trouwen.”
Wil jij ook trouwen in Zuid-Spanje en wil je daarbij een weddingplanner die daar alles van weet? Neem contact op met Josina via www.losgirasol.es.