Relaxed trouwen op Curaçao: BanKasa regelt het voor je

Relaxed trouwen op Curacao: dat klinkt als een droom, of niet? Toch kán die droom hartstikke werkelijkheid worden. Vraag het de weddingplanners van BanKasa maar eens: zij doen niet anders dan bruiloften regelen op dit mooie eiland. Dus dat deden we: we vroegen aan BanKasa hoe trouwen op Curacao in z’n werk gaat.

Je herinnert je vast nog wel die onwaarschijnlijk mooie beelden van de bruiloft van Ilse & Shandrich. Zij kozen ervoor om te trouwen op Curaçao, waar heel veel Lucky Girls van dromen. Maar ja, hoe regel je zo’n bruiloft op een eiland hier ver vandaan, als je gewoon in Nederland woont? Daarop had Ilse het antwoord: gewoon even bellen met BanKasa, hét bureau van weddingplanners op Curaçao (BanKasa betekent ‘wij gaan trouwen’). “Ik kan hen bij iedereen aanraden”, aldus onze enthousiaste Lucky Girl.

En dus geschiedde. Wij spraken Marja, die al tien jaar werkzaam is als weddingplanner bij BanKasa en die Ilse & Shandrich hielp bij het plannen van hun bruiloft. Deze Lucky Girl woont & werkt dus gewoon op Curaçao…!

1. Marja, wat is het verhaal achter BanKasa? Hoe ontstaat een bureau voor weddingplanners op Curaçao?

Marja: “De eigenaresse van BanKasa is twaalf jaar geleden begonnen met het bedrijf. Zij beheerde een appartementencomplex op Curaçao en was zodoende bekend met de reiswereld. Toen zij de vraag kreeg of ze ook een keer een huwelijk op Curaçao kon organiseren, besloot ze daar een keer mee te helpen. Haar achtergrond in de ambtenarij kwam toen goed van pas. Nadat ze het eerste huwelijk op Curaçao had georganiseerd, bleven er maar verzoeken komen van mensen die via via hoorden dat ze dat zo goed had gedaan. En zo ontstond het bureau.

In het tweede bestaansjaar van BanKasa, waren er al zo’n 50 huwelijken te regelen. Ze vroeg mij of ik haar kon komen helpen.
Inmiddels woon ik tien jaar op Curaçao en werk ik fulltime als weddingplanner voor BanKasa. Ik deed hiervoor iets héél anders, maar dat lag wel in de lijn van plannen en organiseren. Ik vind het geweldig dat ik dat nu in mijn werk kan combineren met creatief bezig zijn.”

2. Wat bracht jou – geboren & getogen Hollandaise – naar Curaçao?

“Ik woonde tien jaar geleden nog thuis in Nederland en wilde er eerst een jaartje tussenuit voordat ik ging settelen. Een jaar is tien jaar geworden. Dat komt mede door mijn werk, maar daarnaast is het eilandleven fantastisch. Na een tijdje gaat het vakantiegevoel er wel vanaf, maar het buitenleven, de zon die schijnt, de vogeltjes die vrolijk fluiten, de blauwe zee… dat verveelt nooit. Ook de ‘losse’ manier van leven bevalt me; ze zijn hier niet zo van de strakke planning, maar meer van het spontane.”

3. Hoe druk is het bij jullie, plannen jullie veel bruiloften per jaar?

“De piekjaren hebben we beleefd voor de crisis; dat was echt het tijdperk van ‘niets is te gek’. Maar mensen blijven ook nu gewoon trouwen, alleen maken ze bewuster keuzes. Wij organiseren ongeveer 150, 160 huwelijken per jaar. De maanden rond mei en oktober zijn de drukte periode bij ons. De maand juli is het rustigste.

Wij adviseren bruidsparen ook om doordeweeks te trouwen als dat mogelijk is, want dan is het rustig op het strand en heb je meer privacy. De meeste van onze bruidsparen komen trouwens uit Nederland, maar we doen ook veel voor locals.”

4. We kunnen het zelf wel bedenken, maar we willen het toch nog even van de pro’s horen: waarom is het zo FANTASTISCH om te trouwen op Curaçao?

“Het is echt het eiland van ‘niks moet en alles mag’. We moeten natuurlijk wel rekening houden met de mogelijkheden, want we zitten nou eenmaal op een eilandje… dus bloemensoorten en specifieke aanvragen moeten worden ingevlogen. Maar we horen van zo veel bruidsparen dat ze het hier écht kunnen vieren zoals zij het willen. Ze hebben hier het gevoel dat ze het niet hoeven te vieren zoals het van ze verwacht wordt. Daarnaast is er natuurlijk de sfeer die Curaçao heeft: het weer, de zee, het strand, de palmbomen… en trouwen met je voetjes in het zand.”

5. Anders dan anders trouwen… dat kan dus echt op Curaçao?

“Ja, door in het buitenland te trouwen, krijg je het gevoel dat alles kan. Het handige van een land als Curaçao is bovendien dat hier Nederlands wordt gesproken en dat het papierwerk niet teveel gedoe is. Je trouwt ook meteen voor de wet. Over het algemeen zitten onze bruidsparen er ook gewoon zo in van: wij doen wat wij willen. En daar gaan we van genieten ook! Een strandhuwelijk kan trouwens ook chique & strak hoor, maar dat relaxte, dat spreekt heel veel mensen aan.”

6. Wat is het grootste voordeel van een weddingplanner inschakelen als je trouwt in het buitenland, kun je dat uitleggen?

“Als je op Curaçao wilt trouwen is het gewoon een must om een goede weddingplanner in de arm te nemen. Je kunt er zelf niet bovenop zitten, want je zit niet op het eiland, maar kilometers hier vandaan.

Bovendien heb je hier een heel andere cultuur dan in Nederland en dat moet je weten. Het is moeilijk om goede afspraken te maken; er is algauw sprake van miscommunicatie. Hier is het credo ‘het komt wel’, maar in Nederland zijn we meer van het plannen, wat geregeld botst met de mentaliteit die heerst op Curaçao. Afspraken maken kan zeker wel, maar dat moet je op een andere manier doen.

Als je een weddingplanner inschakelt, heb je al die stress niet. We kennen hier de bedrijven, we weten welke documenten je nodig hebt en wijzen je op de tips & tricks. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om een paar dagen voor je bruiloft het huwelijk aan te melden. Dan zou je dus eerder naar Curaçao af moeten reizen om dat te doen. Wij kunnen gemachtigd worden om dat voor je te doen, dan hoef je niets meer te regelen en kun je gewoon genieten.”

7. Zijn jullie er dan ook bij op de trouwdag?

“Ja, we zijn er de hele dag bij, want dat is onze belangrijkste taak: zorgen dat alles op de dag zelf goed verloopt. We zeggen weleens: we zijn zichtbaar onzichtbaar. Ons bureau bestaat uit drie weddingplanners, een stagiaire en een team van een aantal dames die we op kunnen roepen voor het helpen met de styling. Met een heel team van stylistes kleden we dan de locatie mooi aan. Leuk is dat moment waarop een bruidspaar voor het eerst komt kijken op de locatie. ‘Wow het staat allemaal klaar!’, roepen ze dan verrast.”

8. Wat zijn de mooiste trouwlocaties op Curaçao?

“Oeeh, dat vind ik heel moeilijk om te zeggen, want het ligt er maar helemaal aan wat je wil: met z’n tweetjes trouwen of met een groep, relaxed of juist wat chiquer…?
Maar oké, voor het plaatje zou ik kiezen voor Kokomo Beach. Dat heeft een leuke sfeer en een prachtig strand. Lokale baaitjes zijn er zo veel, daar kan ik gewoon onmogelijk uit kiezen!”

9. En als je nou allergisch bent voor zand tussen je tenen; zijn er dan nog andere leuke locaties op Curaçao om te trouwen?

“Je kunt natuurlijk ook gewoon in het stadhuis trouwen. Dat wordt vaak met z’n tweetjes gedaan, zonder poespas. Het stadhuis huist hier in een oud pand, heel mooi. En daarna naar het strand voor een fotosessie!

Landhuizen heb je hier ook. En trouwen op een boot is ook zo leuk – alleen mag die dan niet varen tijdens de ceremonie, anders is het huwelijk niet rechtsgeldig. Er zijn zoveel ideeën hier op Curaçao… Maar de meeste bruidsparen kiezen voor een bruiloft op het strand, na de lunch, bij ondergaande zon.”

10. Wat is de coolste bruiloft die jullie hebben georganiseerd?

“Dat zijn er meerdere. Sowieso de bruiloft van Ilse & Shandrich. Mede door het contact dat ik had met Ilse; er was een leuke klik tussen ons. We hadden veel telefonisch contact. Op een gegeven moment heeft ze zelfs aan Shandrich moeten beloven dat ze per week maar een uurtje over de bruiloft mocht praten, zo vol was ze ervan. ‘Anders ga je maar met je vriendin Marja praten!’, riep hij dan tegen haar, haha.

Ik heb toevallig gisteren een cadeautje van ze gekregen, per post: een cd met hun favoriete nummers, waaronder de Harlem Shake. Ik moet er nog steeds om lachen als ik denk aan dat moment waarop Shandrich daarop stond te dansen.”

11. Wat gaaf! Heb je nog meer favorieten?

“Vorig jaar was er ook een bijzondere bruiloft die drie dagen duurde. Op dag één zijn ze gaan varen en barbecueën met z’n allen, dat was al genieten. Op dag twee was de bruiloft met een sjiek diner op het strand aan een lange tafel. Op dag drie reden alle gasten in een feestbus met muziek over het eiland en gingen ze door met feesten tot middernacht. De bruid had elke dag een ander jurkje aan.

Dat was een van de meest spectaculaire bruiloften die wij hebben meegemaakt. Maar er zijn ook bruiloften met maar twee personen die ik heel bijzonder vind, vanwege het verhaal erachter. Die zijn wat kleiner qua organisatie, maar ik vergeet ze nooit meer.”

12. Als je als Lucky Girl in het buitenland gaat trouwen, moet je vaak selectief zijn met wie je uitnodigt: je kunt niet iedereen meenemen. Hoeveel gasten zien jullie gemiddeld op een bruiloft van Nederlanders?

“De meeste bruidsparen hebben hun eigen getuigen bij hen en zijn dan met zo’n 8 tot 15 mensen. Maar we zien ook weleens bruiloften met 200 man. En alles wat daar tussen zit!”

13. Wij horen van veel Lucky Girls dat trouwen in het buitenland zelfs voordeliger is dan trouwen in Nederland… wat is jouw ervaring daarmee?

“Omdat ik nooit als weddingplanner in Nederland heb gewerkt, ben ik ook niet zo bekend met de prijzen bij jullie. Wel hoor ik vaak van mijn bruidsparen dat de prijzen hier lager zijn. Je moet natuurlijk wel de vlucht betalen en accommodatie, maar als je in Nederland trouwt, ben je ook veel geld kwijt voor de honeymoon. Als we de reis buiten beschouwing laten en gaan kijken naar locatie, aankleding, ambtenaar en band, denk ik dat je op Curaçao voordeliger trouwt dan in Nederland.”

14. Als je één levensreddende tip mocht geven aan Lucky Girls die ook op Curaçao willen trouwen, wat zou je ze dan willen adviseren?

“Één tip: doen! En vergeet niet te genieten. In Nederland zijn we zó van het plannen en het regelen… laat het los, je hebt een weddingplanner gekozen, dan kán je genieten en doe het ook. Curaçao leent zich daarvoor, dat is gewoon een eiland van genieten.”

Wil jij ook trouwen op Curacao? Kijk op www.bankasa.com voor meer informatie en contactgegevens.

Zo trouwen onze Lucky Girls

Nog een vleugje inspiratie nodig?

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

Opgelet: niet voor bridezilla’s.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen