Trouwen op Curaçao of een Grieks eiland? In gesprek met weddingplanner Loes van Fabuloes Weddings

Als je dan toch op huwelijksreis gaat, kun je net zo goed ook tróuwen in het buitenland… toch? Bijvoorbeeld aan zee, bij zonsondergang, waarna je lekker gaat dineren aan een tafeltje op het strand, mét je kersverse echtgeno(o)t(e), kaarsjes erbij, champagne… het goede leven! Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Het kan écht voor je geregeld worden. Weddingplanner Loes Heijmans van Fabuloes Weddings heeft ervaring met het plannen van bruiloften op Curaçao en plant op dit moment een huwelijk op Skopelos; hét Mamma Mia-eiland (bekend van de gelijknamige film) in Griekenland. Wij belden haar op om te kletsen over trouwen in het buitenland.

1. Hoe ga jij te werk als je een bruiloft in het buitenland moet organiseren?

Loes: “Laat ik voorop stellen dat het niet supervaak voorkomt dat een Nederlands bruidspaar in het buitenland trouwt. Want het is natuurlijk nog steeds een beetje bijzonder! Maar alles is te regelen en ik zie dat vooral als een extra uitdaging. Momenteel ben ik bezig met het regelen van een bruiloft in Griekenland. Het aanstaande bruidspaar dat bij me kwam, wist nog niet op welke locatie ze het wilden vieren en op welk eiland – want in Griekenland heb je daar natuurlijk heel veel van. Samen met hen ben ik ervoor gaan zitten en uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij Skopelos. Ook wel bekend als hét Mamma Mia-eiland, uit de gelijknamige film. Daar gaan zij nu trouwen.
Door mijn research kwam ik erachter dat er een Nederlandse weddingplanner op dat eiland zit. Ik heb contact met haar gelegd en ga samen met haar de organisatie oppakken.”

2. Wat is de meerwaarde voor het bruidspaar van én een weddingplanner in Nederland hebben en een weddingplanner in het buitenland?

“Ik vind: kennis moet je delen. En je moet mensen inzetten op de plekken waar ze het sterkst zijn. Ik ben voor het bruidspaar het aanspreekpunt in Nederland en help hen met de trouwjurk, de trouwkleding, ringen, drukwerk en alle administratie; daar loods ik hen doorheen.
Ik ga in dit geval ook niet mee naar de bruiloft. Nee, dit bruidspaar kiest voor een heel select gezelschap en het drukt natuurlijk op de kosten als ik mee zou gaan. Bovendien is het handig om daar een contactpersoon te hebben die de taal spreekt en lokale leveranciers kent. Daar kun je via internet toch niet achter komen, zeker niet op zo’n klein eiland. Er wordt niet veel getrouwd, het is wat primitiever daar en de meeste leveranciers hebben niet eens een website of andere gegevens online staan waardoor je ze zou kunnen opsporen. Bovendien zit je met de taalbarrière. Dan kan ik wel heel stoer zeggen: ‘het wordt een topper!’, maar het gaat niet om mijn snoepreisje, het gaat om wat het beste is voor het bruidspaar.”

3. Kun je dan als bruidspaar niet beter zeggen: ik ga voor een weddingplanner in het buitenland? Wat maakt dat ze jou ook nodig hebben?

“Echt voor het persoonlijke contact. Ik ben verantwoordelijk voor het hele plaatje, zo ziet het bruidspaar dat ook. Zij willen mij kunnen spreken op onze tijden – en geen rekening te hoeven houden met tijdsverschil – en zonder de taalbarrière. Bovendien kan ik ervoor zorgen dat de wettelijke papieren vertaald worden en dat de stempel van de rechtbank en het consulaat erop wordt gezet. Dat kan iemand niet vanuit Griekenland regelen. Daarnaast zijn er nog veel leveranciers uit Nederland waar een en ander mee geregeld moet worden, zoals de bruidskleding en het drukwerk. De weddingplanner in het buitenland zorgt ook weer voor leveranciers voor bijvoorbeeld de bruidstaart en het restaurantje voor het diner.”

4. Is het duur om te trouwen in het buitenland? Duurder dan in Nederland?

“Als mensen met een kleiner gezelschap trouwen, zijn ze misschien nog wel goedkoper uit dan met een groot feest hier in Nederland. Het ontloopt elkaar niet veel; het hangt af van de keuzes die je maakt.”

5. Wat zijn nou de mooiste plekken om te trouwen in het buitenland die jij hebt ontdekt?

“Vorig jaar was ik op studiereis op Curaçao met collega-weddingplanners en toen heb ik tig mooie baaitjes gezien. Blauwbaai is de bekendste en heel erg mooi maar er is bijvoorbeeld ook een resort dat een speciaal Boeddha-eilandje heeft ingericht om te trouwen. Echt prachtig! Maar je hebt op Curaçao ook hele mooie landhuizen waar je een heel gaaf feest kunt houden. Daar trouwen de locals ook veelal. Vaak zit er een restaurant en bar bij en een grote dansvloer. Het mooie aan trouwen op Curaçao is ook dat je alles buiten kunt doen en eigenlijk geen ‘binnenplan’ hoeft te hebben voor als het zou gaan regenen, waar je in Nederland toch altijd rekening mee moet houden.
Waar je ook verrassend leuk kunt trouwen is de Dolphin Academy; da’s trouwen met op de achtergrond allemaal springende dolfijnen!”

6. Wat was de coolste bruiloft in het buitenland die jij hebt helpen organiseren?

“Dat was de bruiloft van een bruidspaar dat met een heel klein gezelschap trouwde op het strand van Curaçao; alleen de ouders van de bruid waren erbij. De bruidegom zat bij de vrijwillige brandweer en het was zijn allergrootste wens om trouwfoto’s te kunnen maken bij de plaatselijke brandweerkazerne. Via vele omwegen is het gelukt omdat voor elkaar te krijgen. Ze zijn toen met allerlei toeters & bellen naar het strand gereden in een brandweerauto: dat werd dus hun trouwauto!
Ze zijn op het strand getrouwd en hebben daar ’s avonds gedineerd.”

7. Óp het strand?

“Ja natuurlijk op het strand! Dat gebeurt daar echt dagelijks. Daar hoef je zelf geen toeren voor uit te halen: dat kun je regelen met de restaurants die aan het strand zitten. Zij zetten dan een tafeltje op het strand neer. Paar kaarsen erbij en klaar. En je bent meteen op honeymoon hè?”

8. Heb jij nou andere werkzaamheden als je betrokken bent bij een bruiloft in het buitenland?

“Vooral het administratieve gedeelte is natuurlijk iets heel belangrijks dat goed geregeld moet worden. Ik moet bijvoorbeeld vertalingen maken van alle Griekse documenten. Ik moet dan een vertaler zoeken, ik moet ervoor zorgen dat het bruidspaar in bepaalde registers staat ingeschreven, soms moet ik helpen met de reis boeken en dan dus ook de huwelijksreis. Dat zijn allemaal dingen die veel tijd kosten en die voor een bruidspaar niet leuk zijn om te regelen: die besteden ze dan ook graag uit.”

9. Welke wettelijke documenten heb je zoal nodig als je gaat trouwen in het buitenland?

“Dat is per land verschillend, en daarom belangrijk om goed uit te zoeken. Voor Griekenland geldt bijvoorbeeld een uittreksel van de geboorteakte, bewijs dat je niet eerder getrouwd bent óf een bewijs van een scheidingspapieren als je wel eerder getrouwd bent geweest. En een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Die documenten moeten allemaal in het Grieks opgesteld zijn en er moet een stempel op van de Arrondissementsrechtbank en een apostille van het consulaat op, dan kan het naar Griekenland worden gestuurd. De documenten mogen maar een half jaar oud zijn.”

10. Wat is het allerbelangrijkst als je een bruiloft in het buitenland organiseert?

“Zeker als mensen het zelf doen, moeten ze zich er bewust van zijn dat er in andere landen andere regels gelden. Dan bedoel ik vooral qua afspraken maken. Nederland is zo’n beetje het meest punctuele land, maar in andere landen worden afspraken ‘losjes’ gemaakt. Ga er dan ook altijd naartoe om er zeker van te zijn dat dingen geregeld worden en dan nog: houd er ergens rekening mee dat dingen altijd anders kunnen lopen. Je moet dan ook een beetje je verwachtingen bijstellen.
In landen als Griekenland en Curaçao hangt de dagindeling ook af van het tijdstip van zonsondergang. Daar worden de ceremonies op het strand gedaan bij zonsondergang, omdat het dan niet te warm is, de stranden niet meer vol liggen met mensen en je dan ook het mooiste licht hebt voor je trouwfoto’s. Trouw je in Nederland, dan maak je gewoon een planning, maar daar moet je rekening houden met de natuur. Dat is ook wel weer heel mooi.”

11. Wat vergeten mensen vaak?

“Dat je niet in elk land wettelijk kunt trouwen. Er komt veel papierwerk bij kijken. In Griekenland en op Curaçao kun je wél wettelijk trouwen.”

12. Wat regel je nou het eerste als je een bruiloft in het buitenland gaat realiseren?

“Eerst de reis boeken. Daar hangt alles vanaf. En daarna komt pas de trouwdatum.”

13. Waar hoop je ooit nog eens een bruiloft te mogen organiseren?

“Ik hoop dat Spanje of één van de Spaanse eilanden een keertje voorbijkomt. Ik heb een half jaar in Spanje gewoond en spreek ook goed Spaans. Het lijkt me te gek als je dan mee kunt met het bruidspaar en de taal spreekt. Ook zou ik nog wel een keer terug willen naar Curaçao en daar nog een keer een bruiloft willen helpen plannen.”

14. Waar ben je op dit moment druk mee?

“Met het realiseren van een bruiloft in Griekenland. De trouwdatum is 30 augustus en ik ben nu vooral druk met de papieren. We hebben net de reis geboekt en nu moet de trouwlocatie en alle dingen eromheen nog worden vastgelegd. In Griekenland word je bijvoorbeeld altijd getrouwd door de burgemeester en dus moet ik nu een tolk regelen die zijn praatje ter plekke vertaalt. Ja het is één groot avontuur, maar het is wel ontzettend leuk!”

Wil je ook trouwen in het buitenland en daarbij hulp van Loes? Kijk op haar website: www.fabuloes.nl.

Alle foto’s zijn eigendom van Loes

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

Opgelet: niet voor bridezilla’s.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen