Trouwkaarten waar je blij van wordt: in gesprek met Ik blijf je trouw!

IkBlijfJeTrouw-LetterpressKaart Mandy&Laus

Hoe vang je feestelijkheid? Maaike van Ik blijf je trouw is daar een kei in: zij maakt trouwkaarten en andere coole goodies van papier voor je bruiloft die de feestvreugde meteen aanwakkeren. Als er zo’n kaartje op de deurmat ploft, wéét je dat het een tof en vrolijk feest gaat worden. 

Onlangs stelde Ik blijf je trouw één megacool trouwkaartenpakket beschikbaar voor een ontzettende Lucky Girl. Dat vonden wij een mooie gelegenheid om Maaike te vragen waarom zij nou doet wat zij doet. En waarom ze daar nog elke dag blij van wordt… 

1. Hoe is Ik blijf je trouw ontstaan?

“Ik ben grafisch ontwerper in hart en nieren. Ik heb jaren bij studio’s gewerkt en kwam er toen achter dat vooral het persoonlijk contact met mensen mij aanspreekt. Ik wilde dingen gaan maken voor mensen in plaats van bedrijven. Ik wist al vrij snel dat ik trouwkaarten wilde gaan maken: van trouwen wordt iedereen blij. Het bleek de goede hoek voor mij; het is een belangrijk moment in je leven, heel persoonlijk ook. Ik dacht: dan begin ik een webshop, dan hoef ik me ook lekker niet in allerlei bochten te wringen met op maat gemaakte kaarten enzo. Ik wil mensen juist verrassen met een ontwerp in plaats van dat ze het zelf moeten bedenken.”

2. Maar waarom trouwkaarten en geen verjaardagskaarten bijvoorbeeld; wat is er zo leuk aan?

“Ik vind juist dat hele spontane bij trouwen heel leuk, het feestelijke. Het is een dag die nog heel spontaan kan zijn. Ik kan er ook veel creativiteit in kwijt omdat het vaak wat wilder mag, anders dan bijvoorbeeld bij een geboortekaartje. Maar ik maak bijvoorbeeld ook accessoires en menukaarten: ik vind het leuk om het breder te trekken, dan kan ik er nóg meer creativiteit in kwijt.”

Trouwlala_byMashaBakker-1661

3. Wat kun jij allemaal maken voor een bruiloft?

“Trouwkaarten, enveloppen, save-the-dates, inlegkaartjes, sluitzegels, gastenboeken, versieringen voor de taarten, taartoppers… alles voor het complete trouwpakket. Maar bijvoorbeeld ook accessoires voor loveshoots. Je ziet ook steeds vaker dat mensen een verlovingsshoot willen doen, dan komen ze bij mij voor slingers met hun namen of de trouwdatum. Want die foto’s kunnen ze natuurlijk ook gebruiken in bedankkaartjes en andere uitingen.”

4. Zijn er ook duidelijke trends gaande op het gebied van trouwkaarten?

“Zeker! Je merkt dat vooral terug in de kleuren. Amerika is natuurlijk dé grote voorloper en daar zie je nu steeds meer handgetekende kaarten, met illustraties. Maar ook handgetekende letters zie je nu veel. Ik ga daar zeker wel in mee en vind het leuk om bij te blijven.”

IkBlijfJeTrouw-Trouwkaarten_byMashaBakker

5. Wat is jouw werkwijze: hoe ontstaat een kaart van Ik blijf je trouw?

“Ik doe heel veel met de hand. Ik begin meestal met een klein schetsje van 2 bij 2 centimeter en de tekst. Dat teken ik met de hand. Daarna maak ik een uitgebreidere illustratie. Voor de kaarten met snijwerk die ik bijvoorbeeld maak, snijd ik deze illustratie uit wit of gekleurd papier en fotografeer ik het ontwerp. Dat wordt vervolgens de kaart. Dat is de enige manier om dat soort handwerk betaalbaar te houden voor klanten. Ik maak het eerst met de hand zodat je wél dat gevoel hebt van een handgemaakt ontwerp en door het vervolgens te fotograferen hoeft het niet zo duur te zijn. Letterpress teken ik ook met de hand: dat is een hele oude techniek waarbij de vorm in van dat hele mooie dikke katoenpapier wordt gedrukt.”

6. Werk je dan nauw samen met een drukker?

“Ja, ik ken gelukkig een hele vriendelijke vrouw die de letterpress kaarten voor me maakt. Die staat grote poten inkt te mengen voor het bruidspaar. Het vergt een speciale techniek en het is een mooi ambacht.”

IkBlijfJeTrouw-LetterpressKaart Erik&Corrie

7. Hoe onderscheid je je van andere trouwkaartenontwerpers?

“Ik ben echt een grafisch ontwerper, daarom ben ik ook hiermee begonnen. Veel grote bedrijven doen van alles: en trouwkaarten en geboortekaartjes en verjaardagskaarten bijvoorbeeld. Ik wil me specialiseren en ook met de trends mee gaan. Het is echt m’n vak.
Ik heb bovendien een hele duidelijke stijl. Sommige mensen zijn daardoor zo weer weg van mijn website, maar dat is helemaal niet erg. Want bij andere mensen past het juist weer helemaal.”

8. Welk ontwerp is het meest populair?

“Die blauwe met de vogeltjes. En dat is het eerste kaartje dat ik ooit maakte! In een schetsboek, toen ik nog elke dag in de trein naar Amsterdam zat. Ik heb die schets nog altijd bewaard.
Letterpress is nu ook populair, maar dat is voor een andere doelgroep, omdat het ook iets duurder is. Op mijn website staan altijd de nieuwste ontwerpen.
Ik heb inmiddels ook veel verschillende versies gemaakt van bestaande ontwerpen; zo heb ik laatst de blauwe kaart met vogeltjes aangepast voor mensen die een hekel hebben aan vogels. Kregen zij een Volkswagen-busje!”

IkBlijfJeTrouw-Papierkunst-set

9. En waar vind jij je inspiratie?

“Die haal ik overal vandaan. Dat kan bij wijze van spreken al zijn als ik iets in de winkel zie hangen. Mijn docent in het eerste jaar van mijn opleiding zei altijd: ‘als jullie naar buiten kijken, zien jullie ramen. Maar ik zie ritmes; herhalingen en patronen’. Dat is me altijd bijgebleven. Als je zo wordt opgeleid, zie je overal plannetjes. Maar ik vind het ook heerlijk om lekker op Pinterest te gaan zoeken naar ideeën hoor. En ik krijg natuurlijk ook input van klanten die weer een plaatje meesturen of een bepaalde wens hebben.”

10. Waar komt de naam ‘Ik blijf je trouw’ vandaan?

“Die naam zegt het eigenlijk al hè? Mijn man heeft het bedacht. Het is een naam die je niet meer vergeet en er zit een gevoel in, het is ook wel romantisch. Leuk vind ik dat het woordje ‘ik’ erin zit, want ik ben ook maar in mijn eentje. Ik denk dat het ook wel mijn kracht is dat ik het alleen doe; je krijgt ook altijd een persoonlijk mailtje van mij. Je hebt dan dus ook contact met een ‘ik’ en niet met een heel bedrijf.”

IkBlijfJeTrouw-taarttopper-tekstvaandel

11. Hoe hoop je dat de trouwwereld er over 10 jaar uitziet? En wat zou jouw bijdrage daaraan zijn geweest?

“Wat ik nu al merk en waarvan ik zeker weet dat het gaat doorzetten, is dat mensen hun dag helemaal vormgeven zoals ze zelf willen. Het draait niet meer om tradities, trouwen wordt steeds persoonlijker. Mensen willen gewoon hun eigen feestje vieren. Ik vind het tof dat er steeds meer kan. Laatst had ik een stel dat geen bruidstaart wilde maar in plaats daarvan bitterballen serveerde. Dat vind ik heel erg leuk.”

12. Heb je toekomstdromen?

“Ik zou het heel fijn vinden als het zo rustig doorgroeit. En het zou leuk zijn als ik straks meer hele bruiloften kan doen, dus naast de kaarten ook de menukaarten, tafelschikking en de taarttoppers. Maar het leukste vind ik eigenlijk gewoon de kaart!”

IkBlijfJeTrouw-PapierkunstKaart-set

Nog meer mooie trouwkaarten en andere toffe goodies zien van Ik blijf je trouw? Surf snel naar www.ikblijfjetrouw.nl  voor nog veel meer moois.

2e en 3e foto gemaakt door Masha Bakker

love and cupcakes facebook

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen