Bye bye standaard draaiboek: maak een alternatieve dagindeling voor je bruiloft!

Het draaiboek van je bruiloft is de kapstok waarmee de boel keurig overeind blijft. Maar wie zegt dat je de standaard dagindeling op moet volgen? Juist: niemand. Met een alternatieve dagindeling maak je je bruiloft niet alleen een stuk relaxter, maar ook persoonlijker. Wij geven je 6 ideeën voor een te gekke trouwplanning. 

Als je onze rubriek levensreddende tips van de pro’s hebt gevolgd, én de trouwtips van onze Lucky Girls regelmatig leest, weet je vast dat er één gouden tip is die opvallend vaak wordt genoemd. Namelijk: plan die dag in ’s hemelsnaam niet te vol. Want grote kans dat je over loopt van de emoties, adrenaline en indrukken. Dus dat is alvast een wijze tip van alle mensen die je voorgingen op trouwgebied.

Ideeën voor een alternatieve dagindeling

Maar er zijn nog meer tips en ideeën voor de dagindeling van je bruiloft. Zo hebben wij een paar voorbeelden bij elkaar gesprokkeld – geïnspireerd door onze Lucky Girls – van ándere manieren waarop je je draaiboek vorm kunt geven. Hierbij geldt vooral de gouden regel dat je moet doen waar je zelf blij van wordt. Hoe wil jij die bijzondere dag, waarop jullie de liefde voor elkaar vieren in het bijzijn van al jullie liefste vrienden en familieleden nou écht het allerliefste doorbrengen?

Dus durf de standaard planning om te gooien! Een paar ideeën voor een alternatieve dagindeling:

Idee 1: begin de dag met je naaste familieleden

Even een kopje koffie drinken in het zonnetje in de tuin -al dan niet met een (bruids)taartje erbij – in het bijzijn van je ouders, broers, zussen of wie je dan ook maar lief is: het helpt om de dag rustig te beginnen, de voorpret alvast aan te wakkeren en eventuele zenuwen te bedaren. Lucky Girl Esther vertelt: “Zo zaten we heel gezellig en hadden we even de tijd en aandacht voor elkaar én voor cadeautjes die we toen al kregen. Het zijn toch de mensen die het dichtst bij je staan met wie je dan nog even samen kunt zijn.”

Idee 2: ’s ochtends trouwen

De ochtend is vaak het rustigste gedeelte van de dag. Het is nog een beetje stil buiten, de vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is, je bent net wakker na een verkwikkende nachtrust en nog fris; waarom zou je – als je een ochtendmens bent – je bruiloft niet lekker ’s ochtends vieren? Spring in je jurk, laat je gasten bijtijds arriveren en serveer lekkere drankjes zoals koffie & thee, versgeperste sapjes, smoothies of bellini’s. Ga na de ceremonie uitgebreid brunchen met je gasten met muffins, croissants en vers fruit.

Idee 3: doe iets leuks met je gasten vóór de ceremonie

Zo’n trouwceremonie is best een beetje spannend en natuurlijk ook een beetje officieel. Voor sommige gasten is het dan ook wel even een zit, waarbij zij een gaapje zullen moeten onderdrukken. Als je voorafgaand aan de ceremonie iets leuks & gezelligs organiseert waar je je gasten bij betrekt, zit de sfeer er alvast goed in voor het officiële gedeelte. Plus: je hoeft niet die grande entree te maken in je jurk als je stijf staat van de zenuwen; ze hebben je van tevoren al gezien en kunnen bewonderen.

Dus ga eerst midgetgolfen, maak een boottocht of fietstocht, plan de receptie vooraf waarbij je alvast felicitaties in ontvangst neemt en hapjes & drankjes serveert, ga eerst samen lunchen, brunchen of picknicken of doe een uitgebreide photoshoot met al je gasten.

alternatieve dagindeling

Idee 4: laat je trouwfoto’s een andere keer maken

Lucky Girl Jessica en haar Lucky Guy Jason organiseerden een verrassingshuwelijk: ze nodigden vrienden & familieleden uit voor een feest in een café op een donderdagavond, onder het mom van een verjaardagsfeestje slash jubileum. Toen iedereen al een tijdje binnen was, ontpopte het feest zich tot een heuse trouwerij! Heel cool.

Op de avond zelf liet het bruidspaar foto’s maken door vrienden en familieleden, maar de volgende dag trokken ze hun trouwkleding gewoon weer aan voor een echte trouw-photoshoot met een trouwfotograaf. Zo konden ze op hun trouwavond uitgebreid genieten, hoefden ze geen aparte tijd in te lassen voor trouwfoto’s en konden ze zich de dag erna relaxed storten op de shoot, zonder zenuwen, gasten die op ze wachtten of strakke tijdschema’s.

Ook op de bruiloft van trouwfotografen Mon et Mine staat – hoe kan het ook anders? – fotografie centraal. Zij strikten trouwfotograaf Wesley Nulens. Hermine: “We trouwen op donderdag en dan maakt hij wel een reportage van de dag, maar hij heeft ook de vrijdag voor ons gereserveerd. Dan trekken we onze trouwkleding nog een keer aan en dan gaat hij foto’s van ons maken. We wilden daar echt ruim de tijd voor nemen, vandaar dat we het zo doen. We geven hem ook echt de vrijheid: al wil hij vijf uur lang fotograferen, wij doen het!”

Idee 5: trouw na het eten

De bruiloft van Lucky Girl Cinthia begon om 15:00, enkel met beide gezinnen en de getuigen. Eerst maakten ze uitgebreid trouwfoto’s, daarna een diner met hun kleine cluppie om de avondgasten vervolgens te verwelkomen voor de ceremonie. Die startte om 19:30. Ze konden aansluitend gelijk doorgaan in het feest!

Cinthia: ““Hier in Twente is het gebruikelijk dat er grote bruiloften worden gevierd, maar dat had ik nooit in mijn hoofd. Dat past niet bij ons. We waren het gelijk eens over de manier waarop wij het wilden vieren: geen grote bruiloft, geen dagbruiloft maar in de avond trouwen. ” Zo hoef je niet de hele dag in touw te zijn en zorg je ervoor dat je trouwdag niet te vermoeiend wordt.

Idee 6: maak je trouwfoto’s in de namiddag

Volgens meeste (traditionele) draaiboeken laat je je trouwfoto’s bij het krieken van de dag maken, als je vers in de trouwjurk zit. Trouwfotograaf Hermine van Mon et Mine pleit er juist voor om er ook eens aan te denken om je trouwfoto’s in de namiddag te laten maken: “Dan vinden we het licht veel mooier. Vaak zeggen we ook tegen bruidsparen: las ’s avonds nog even 20 of 30 minuutjes of desnoods een kwartiertje in voor een tweede shoot. Dan zijn de angstige momenten voorbij en doen we nog een minishoot.”

Marjolein vond de ideale bohemian trouwjurk voor op het strand

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

Opgelet: niet voor bridezilla’s.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen