Adembenemend mooi buiten trouwen in Noorwegen met uitzicht op een fjord

Fleur: “We hebben wel even getwijfeld of we in Noorwegen zouden trouwen hoor, want je moet toch iedereen vragen om zo’n end te reizen. Dat was dan ook de moeilijkste beslissing. Maar we wisten dat we hier een intiemere bruiloft zouden kunnen vieren. En het is gewoon een mooi land, daar wilden we onze vrienden en familie ook mee verrassen.
Natuurlijk zijn er nu ook een aantal mensen niet gekomen die er wel bij zouden zijn geweest als we in Nederland zouden zijn getrouwd. Maar we werden heel blij van de mensen die wél naar Noorwegen zijn gekomen. Het leuke is dat er echt een vakantiegevoel ontstond. Dat was precies de sfeer die we wilden, dat de bruiloft langer dan een dag zou duren en meer op een kleine vakantie leek.”

Aanzoek op 6000 meter hoogte

“Karel-Henk en ik zijn inmiddels al 11 jaar samen en het was al langer duidelijk dat we bij elkaar zouden blijven. We vinden het mooi om zo’n dag te kunnen delen met vrienden en familie. Maar toch ook dat je op zo’n dag echt naar elkaar uitspreekt dat je voor elkaar kiest.”

“Ik ben nooit het type geweest dat van kinds af aan droomde van een bruiloft, maar de afgelopen jaren is het wel gaan kriebelen. Ik maakte er weleens grapjes over naar Karel-Henk. Uiteindelijk verraste hij me met een aanzoek. We waren op reis in Peru en hadden net een 6000 meter hoge berg beklommen. Met z’n tweetjes en een gids. We kwamen boven aan, helemaal buiten adem, want het is niet alleen fysiek heel zwaar, maar op zo’n hoogte is er ook weinig zuurstof. En ineens ging hij op z’n knieën! Ik wist in eerste instantie niet of het kwam door de inspanning of dat hij me een aanzoek ging doen, haha. Het was voor mij echt een grote verrassing.”

Trouwen met uitzicht op een fjord

“Toen we de grote beslissing om in Noorwegen te trouwen eenmaal hadden genomen, hadden we de locatie vrij snel gevonden.
We kwamen bij een hotel terecht waar we uiteindelijk ook de lunch en het diner hebben gehouden op onze trouwdag. Ze lieten ons bij kennismaking foto’s zien van een aantal bruiloften die daar hadden plaatsgevonden. We zagen daar foto’s tussen zitten van een bruidspaar dat op een boerenerf was getrouwd, met uitzicht op een fjord. Dat wilden wij ook! Gelukkig mag je in Noorwegen overal trouwen, als de rechter het goedkeurt mag dat op elke plek die je maar kunt bedenken. Zo werden wij het tweede bruidspaar ooit dat op die plek trouwde.”

“Op de dag zelf kwamen we eerst samen in de tuin van het hotel en hebben we geluncht met onze gasten. Daarna was de ceremonie.
We hebben alles zelf geregeld en zelf de spullen naar boven gereden. Gelukkig was de plek zo mooi dat we het heel simpel konden houden qua aankleding. Stoelen hebben we geleend van een schooltje in de buurt, en we hebben ze gedrapeerd met witte lakens. Verder hebben we nog een rode loper uitgelegd waar we Noorse vlaggetjes omheen hebben gestoken, in de grond. De dochter van een vriendin van mijn moeder heeft nog voor ons gezongen. Voorafgaand aan de ceremonie, toen wij over de rode loper liepen, zong zij ‘Engel van mijn hart’ van Marco Borsato. Dat was echt een kippenvel-moment. We hadden elkaar natuurlijk al gezien in onze bruidskleding, hadden de gasten al ontmoet… maar door dat moment kreeg je meteen weer het gevoel dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Dat was erg mooi en emotioneel.”

Ceremonie op z’n Noors

“De Noorse rechter hield onze ceremonie in het Engels. Dat ging heel kort en zakelijk. Ik weet niet of dat altijd zo wordt gedaan in Noorwegen, maar het viel mij wel op dat het heel anders ging dan een praatje van een trouwambtenaar in Nederland, die een heel verhaal vertelt over het bruidspaar. Daarom heeft mijn schoonzusje het verhaal eromheen verteld. Zij heeft ons van tevoren allerlei vragen gesteld – eigenlijk net zoals een trouwambtenaar dat doet – en daarna een sprookje geschreven; óns sprookje. Zo werd het toch nog heel persoonlijk.”

“Na de ceremonie hebben we boven nog getoost. Aan het eind van de middag gingen we met z’n allen weer naar beneden voor een pauze, gevolgd door een diner in het hotel. Het hotel was fantastisch mooi, met een goede sfeer.”

“In totaal waren we met 34 mensen. We hebben ze de keuze gegeven om in het hotel te overnachten of op een camping in de buurt. We voelden ons wel een beetje bezwaard hoor, om mensen op hoge kosten te jagen, maar we konden het gewoon niet betalen voor iedereen. Daarom hebben we onze gasten zo goed mogelijk geprobeerd te verwennen. De avond voor onze trouwdag hebben we bijvoorbeeld een diner gegeven met onze gasten. We hebben ervan genoten om de mensen te zien genieten!”

De trouwjurk: vanuit Oslo naar Arnhem

“De zoektocht naar mijn jurk is hier in Oslo begonnen. Toen mijn moeder hier een keer op bezoek was, ben ik samen met haar en een vriendin die hier woont naar een bruidsmodezaak gegaan. Ik voelde me daar erg onwennig. Ik had van tevoren al een beetje bedacht wat ik wilde; in ieder geval géén strapless jurk. Maar bijna alle jurken die ze daar hadden waren strapless. Ze zeiden dan wel dat ze er nog bandjes op konden zetten enzo, maar ik had gewoon niet het gevoel dat het ’t was.”

“Vorig jaar kerst was ik in Nederland en heb ik een afspraak gemaakt bij een bruidsmodezaak. Daar zou ik samen met mijn moeder gaan kijken, want zij wilde mij de jurk graag geven.
Toevallig hadden Karel-Henk en ik de dag voor die afspraak ineens een vrije dag en kreeg ik eigenlijk de spontane ingeving om toch eerst even bij Assepoester te gaan kijken. Ik had de site al eens gezien en gelezen dat je daar geen afspraak hoeft te maken om langs te komen.
Ik had niet verwacht dat ik ook daadwerkelijk een jurk zou kopen, maar ik vond ‘m ineens. Zonder moeder en vriendinnen!”

“Het is een korte trouwjurk geworden, met mouwtjes. Ik voelde me meteen heel goed in die jurk. Het was de eerste jurk die ik aanhad waarin ik mezelf stralend bekeek in de spiegel. In andere jurken voelde ik me heel snel stijf, niet mezelf. Ik was er meteen blij mee. Daarna moest ik natuurlijk wel mijn moeder bellen en vertellen dat ik de jurk al gevonden had… Gelukkig reageerde zij heel goed, ze vond ‘m ook erg goed bij mij passen. Daarna zijn we maar samen gaan shoppen voor een vest, haha!”

Trouwfoto’s van Wesley en een bruidsboeket van de bruidegom

“Eigenlijk hadden we ons voorgenomen om geen bruidsfotograaf te zullen regelen. Karel-Henk is best kritisch met foto’s en ziet niet gauw trouwfoto’s die hij het geld waar vindt. Bovendien is in Noorwegen alles nogal duur.
Maar toen ik op internet heel veel mooie trouwfoto’s voorbij zag komen, kreeg ik toch een beetje spijt. Via via kwamen we terecht bij Wesley Nulens. Bij het zien van zijn foto’s was Karel-Henk ook meteen om. Wesley was gelijk enorm enthousiast en wilde graag naar Noorwegen komen. We zijn heel blij met zijn foto’s, die zijn echt supermooi geworden!”

“Mijn vriend –inmiddels man dus – heeft mijn bruidsboeket zelf geplukt, op de ochtend van onze trouwdag. Daar zijn ook foto’s van. Het is een heel kleurrijk veldboeket geworden met allerlei soorten bloemen door elkaar. Wesley grapte al: “Als je daar 100 euro voor moet betalen, gooi je je geld weg!”.”

Bruiloft in vakantiesfeer

“Wat ik heel geslaagd vond, was om het met een kleinere groep te vieren en dat iedereen er de hele dag bij was, zelfs de avond van tevoren al en ook de dag erna.
Dat is misschien wel anders als je het in Nederland viert, omdat de reis dan op één dag te doen is. Maar ik vond dat in ieder geval ontzettend leuk – en onze gasten ook, die maakten er zo een minivakantie of zelfs een grote vakantie van. Zo was onze bruiloft echt in vakantiesfeer gedompeld. Ik heb echt van begin tot eind genoten!”

De adresjes van Fleur:

Trouwlocatie: Tørvis hotell, Marifjøra, Noorwegen
Trouwfotograaf: Wesley Nulens
Korte trouwjurk: Assepoester Feestkleding
Trouwschoenen: zelf ontworpen bij MeiBoutique (Fleur: “Ideaal voor Lucky Girls die net als ik grote voeten hebben en doorgaans weinig keuze hebben.”)

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen