Buiten trouwen in de tuin van een stadskasteel, een Volkswagen-busje, polaroids en een lange trouwjurk

Ilse: Ik had geen flauw idee wat voor trouwjurk ik wilde. Ik zag er tegenop om naar bruidsmodewinkels te moeten. Van vriendinnen hoorde ik verhalen dat er dan al een hoepel voor je klaar hangt in de paskamer… dat wilde ik niet! Ik wilde dat het gewoon chill en leuk zou zijn. Niet zo’n grote zaak waar het er allemaal stijfjes aan toe gaat. Daar word ik alleen maar zenuwachtig van.

Ik ben op internet gaan zoeken naar iets leuks en kwam toen Assepoester.com tegen. Het sprak me meteen aan en de trouwjurken van andere Lucky Girls die ik zag op de site, vond ik ook erg leuk. Daarom wilde ik graag een keer naar Assepoester, niet eens per se vanwege de collectie die ik zag op de website, maar gewoon om te kijken.

Ik had geen verwachtingen om al een trouwjurk te vinden, maar dacht: ik ga erheen en pas wat trouwjurken en dan kan ik misschien elders mijn jurk laten maken. Maar de tweede trouwjurk die ik paste bij Assepoester, was al raak! De verkoopster die mij hielp had goed door wat ik wilde.

004_ilse

Ik wilde graag een vintage trouwjurk, een beetje hippie en een beetje de Ibiza-look. De tweede lange trouwjurk die ik aantrok was van kant, met afzakschouders. Hij paste gelijk heel mooi en ik straalde. Ik wist meteen: dit is het. En dat terwijl het helemaal niet per se het soort jurk was dat ik van tevoren in gedachten had! Toch zei iedereen op onze bruiloft: ‘ik wist dat het zo’n jurk zou worden!’. Ze vonden ‘m ‘helemaal Ilse’. Grappig hè?

Frank was flabbergasted. Hij kwam me ophalen bij mijn ouderlijk huis, door de achtertuin. Hij zei: ‘ik ben in de 10 jaar die we samen zijn nog nooit bij je ouders door de voordeur gekomen, dus nu ook niet’. Zijn ogen werden heel groot, ik zag meteen aan hem dat hij het mooi vond.

Niet romantisch

Ilse: We wilden onze bruiloft vooral op onze eigen manier vieren. Dus niet standaard trouwen in het gemeentehuis waar iemand die jou niet kent een praatje over je houdt. We hadden al een geregistreerd partnerschap en dat moesten we sowieso omzetten in een huwelijk op het gemeentehuis. Daarom zijn we gewoon twee dagen voor ons trouwfeest getrouwd voor de wet: we zijn apart van elkaar naar het gemeentehuis gereden en daarna moesten we allebei weer door naar een afspraak. Het was net alsof we ons paspoort gingen halen! Helemaal niet romantisch dus. Maar daardoor kon mijn vader ons trouwen tijdens een eigen ceremonie.

009_ilse(1)

Mijn vader is een goede spreker en het leek ons gewoon heel mooi als hij ons zou trouwen. Ook wilden we daarna nog graag in de kerk trouwen.

Toen we bij de fotografe waren om voorbeeldalbums te bekijken, zagen we een mooie locatie op de foto’s: de tuin van het Stadskasteel. De fotografe zei: ‘o da’s in Zaltbommel!’. Vlakbij dus. Het stel op de foto’s was tot dan toe het enige stel dat daar ooit was getrouwd. Het was precies wat we zochten: hier konden we onze bruiloft helemaal zelf invullen. We hebben de beheerder benaderd en algauw was het geregeld.

Hoe je zelf een bruiloft buiten regelt? Eerst hebben we de daggasten uitgezocht: 29 naaste vrienden en familieleden. Aan de hand van een beeld dat ik in mijn hoofd had, hebben we stoelen statafels gehuurd en catering laten verzorgen. Ook hadden we een tent neergezet voor het geval het zou gaan regenen.

Een vriendin van me die in Zuid-Afrika woont is daar onlangs getrouwd en Frank en ik vonden het zo’n geweldige bruiloft! Zo wilden wij ook trouwen. Ik vroeg mijn vriendin of ze me wilde helpen bij onze bruiloft en zij heeft me geholpen om het te realiseren.

Zij heeft onze trouwlocatie helemaal aangekleed. Frank heeft houten borden gemaakt met de bewegwijzering. Verder heb ik ook geen beren op de weg gezien, maar gewoon gekeken naar de mogelijkheden. Met een beetje creativiteit is er heel veel mogelijk!

009_ilse

Volkswagen-busje als trouwauto

Ilse: We zijn onze trouwdag gewoon samen thuis begonnen, maar om 07:00 ben ik naar het huis van mijn ouders gegaan. Daar kwamen de kapster en visagiste ook naartoe. De visagiste heeft mijn moeder en mijn zusjes ook opgemaakt. Daarna heb ik mijn trouwjurk aangetrokken. Frank kwam me om 09:00 ophalen en toen was het natuurlijk van mooi, mooi, mooi!

Onze trouwauto was een T1 Volkswagenbusje met chauffeur. We zijn naar een heel oud huis gereden waar we foto’s hebben gemaakt. Ik zag er best tegenop om anderhalf uur in de camera te moeten kijken, maar de ochtend was zo leuk en relaxed! Daar kijken we heel positief op terug.

Daarna zijn we teruggegaan naar het huis van mijn ouders. Mijn moeder had broodjes gemaakt en mijn schoonouders waren er toen ook. Rond 12:30 uur zijn we in het busje naar het Stadskasteel gereden. Iedereen zat al klaar buiten, op de witte stoelen. Ik vond het heel erg spannend om aan te komen lopen! Op een nummer van Green Day liepen we over een pad van rozenblaadjes. Onder een boom hing een groot wit doek waar we voor stonden.

013_ilse

Mijn vader heeft de ceremonie heel mooi geleid en daarna hebben we allebei onze vows aan elkaar opgelezen.
Op een witte ballon gevuld met helium hebben we samen met onze getuigen onze handtekeningen gezet. Ik liet ‘m al per ongeluk los, maar gelukkig vloog ‘ie nog niet weg! Daarna hebben we ‘m écht losgelaten.

Om het te vieren hebben we daarna wat gedronken met onze daggasten en foto’s gemaakt.

Kids in de kerk

Ilse: Rond 14:30 uur was de ceremonie in de kerk. Ik geef les aan groep 6 en 7 en de kinderen uit mijn klas hadden allemaal mooie trouwbogen op het plein voor de kerk gezet. Ik vond de dienst heel mooi, we hadden een hele fijne predikant die het ook leuk maakte voor mensen die normaal niet naar de kerk gaan en de kinderen. Mijn vader bracht mij binnen en de kids hebben nog een dansje en een liedje gedaan voor ons. Het was heel bijzonder.

023_ilse

We zijn daarna teruggegaan naar de trouwlocatie in de tuin van het stadskasteel voor een kinderreceptie. We hebben lekker taart gegeten. Mijn schoonzusje had een tafel vol taarten voor ons samengesteld. Op stukjes papier had ze met stempels aangegeven welke taartsoorten er waren. De taarten waren gebakken door mijn moeder, schoonmoeder en vriendinnen. We vonden het leuk dat we de gasten zo konden betrekken bij de dag. Daar hebben we hele leuke reacties op gekregen.

We hebben een taart samen aangesneden en kinderchampagne geschonken. Daarna zijn we rond 17:30 uur naar Hedikhuizen gegaan, waar we een fort hadden afgehuurd als feestlocatie. Het was echt prachtig. Alle daggasten zaten aan een hele lange tafel en vooraf kwamen er grote etagères langs met hapjes. Voor het hoofdgerecht kon iedereen langs de grill lopen en het toetje werd weer aan tafel geserveerd.

Polaroids & props

Ilse: We hadden kort de tijd om ons op te frissen en toen kwamen de avondgasten al. De ceremoniemeester stond met een polaroidcamera klaar bij een stand met props om foto’s te maken van alle gasten. De foto’s werden te drogen gehangen, daar had ze een heel slim systeem voor gemaakt met nummertjes. Vervolgens konden de gasten ze in ons gastenboek plakken met een boodschap erbij.

Als openingsdans hebben we een flashmob gedaan: steeds meer vrienden vergezelden ons op de dansvloer op een medley van nummers uit de jaren ‘90. Van tevoren hebben we geoefend. We hebben keihard gelachen.

Ook hebben we die avond nog ‘geroeid’. Dat is typisch Brabants: met z’n allen op de grond en dan ‘van voor naar achter van links naar rechts’ doen. Daarna is iedereen om ons heen aan staan. We deelden nog zakken met friet uit en rond 01:00 uur hebben we iedereen uitgezwaaid. Wij zijn op ieder feestje de laatste mensen die weggaan, dus nu ook!

027_ilse

Kom maar op met die trouwdag!

Ilse: Een hoogtepunt? Alles was gewoon leuk! Het is allemaal precies zoals we wilden verlopen. Het was gewoon één hele leuke dag. Dat begon al toen ik wakker werd, toen dacht ik: kom maar op! De kapster en de visagist vertelden me dat ze nog nooit zo’n relaxte bruid hadden gezien. Ik had er echt zin in.

Mijn tip voor andere Lucky Girls is: laat je door niks of niemand tegenhouden. Kijk naar de mogelijkheden. Wij wilden bijvoorbeeld graag buiten trouwen omdat we dat sfeertje zo leuk vinden. Mensen vroegen ons: ‘zou je dat nu wel doen? In Nederland?’. Nou ja, wij wilden dat zo. En mocht het gaan regenen, dan bedenken we wel wat. Een tent ofzo. Kijk naar wat wél kan! Dan krijg je een veel leuker feest.

Wil je ook zo’n gave vintage trouwjurk? Hier vind je ons.

Trouwfotograaf overdag: Liesbeth van de Garde Fotografie

Fotograaf avond: Jadon Bester, JBest Photography

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

135 pagina’s vol toptrouwjurken van 699 tot 1999

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen