Klein & knus trouwen op een zeilschip, met champagne in een jacuzzi op het dek en een roze trouwjurk

“Hoe ik de zoektocht naar mijn trouwjurk begon? Ik wilde niet in een trouwjurk trouwen, maar ik wist ook niet waarin dan wél. Ik vond niks mooi; al die poespas met roosjes, diamantjes en sluiers, daar heb ik gewoon niks mee. Ik moest ook erg wennen aan de poeha eromheen, dat gevoel dat het allemaal ‘glitter & glamour’ moet zijn.”

“Van verschillende mensen hoorde ik dat ik Arnhemsmeisje.nl en Assepoester eens moest checken. Ik ontdekte dat ze je bij Assepoester snappen als je niet van die poeha houdt. Dat, gecombineerd met een ‘no bullshit-aanpak’, sprak me aan. Ik dacht: ah, wij begrijpen elkaar. Ik wilde de zoektocht naar een échte bruidsjurk daarmee toch nog een kans geven. Samen met mijn moeder, zusje en beste vriendin ben ik in de auto naar Arnhem gestapt.”

004_susan

Je trekt gewoon de rits dicht

“Ik ben hartstikke leuk geholpen bij Assepoester. We waren er heel vroeg op zaterdagochtend om de meute voor te zijn. Wat me vooral opviel, was dat ik echt eerlijk advies kreeg over wat me goed stond en wat niet. Ik werd wel in de gaten gehouden, maar ik kreeg ook de kans om op mijn gemak te snuffelen en kijken wat al die jurken met mij deden. Dat vond ik heel fijn, want in welke bruidsjurkenzaak mag je dat nou? Dat was een once in a lifetime opportunity! Handig ook dat de trouwjurken er meteen in alle maten hangen, dan staat zo’n jurk meteen mooi. Je trekt gewoon de rits dicht in plaats van dat er 30 knijpers op je rug worden gezet. Je hoeft dus nergens doorheen te kijken, je ziet meteen hoe een jurk staat.”

Ja maar hij is strapless!

“Ik had gelezen en geleerd dat het niet zo handig is als je van tevoren een specifieke trouwjurk in je hoofd hebt, omdat het toch altijd wat anders wordt dan je denkt. Ik wist wel wat ik níet wilde: geen hoepels en geen sluier. Maar daar hoefde ik bij Assepoester ook niet bang voor te zijn. En verder liefst niet in het wit en het liefst niet strapless. Nou, dat laatste is keihard mislukt! Ik zag een leuke roze trouwjurk en één van De Meiden van Assepoester zei: ‘O, die moet je aantrekken, dat is te gek bij jouw olijfkleurige huid’. Ik zei nog: Ja maar hij is strapless! Toch was ze ervan overtuigd dat ik daar overheen moest stappen. Ik trok ‘m aan en het was ‘m. De kleur, het luchtige, het strakke bovenlijfje in combinatie met lagen tule. Hij zat heel lekker: ik kon gewoon een split maken, had volop bewegingsvrijheid. Ik dacht: oké, dit is ‘m dus.”

003_susan

Rondfietsen met je bruidsboeket

“De reacties op mijn jurk waren te gek, iedereen vond ‘m geweldig. Hij was dan wel niet wit, maar ook niet shocking. Ze vonden het helemaal een Susan-jurk. Ook moesten ze erg lachen om het verhaal achter mijn bruidsboeket. Ik wilde eigenlijk geen boeket, maar was op de ochtend voor ons trouwweekend nog in Amsterdam toen ik dacht: ach, het kan ook geen kwaad om nu even een boeketje te regelen. Ik heb vijf losse bloemen gekocht bij de betere bloemist in Amsterdam. Ze vroegen nog: ‘Hoe kort moeten we ze knippen?’ Waarop ik zei: ach, vuistlengte ofzo… Ik heb mijn boeket in mijn fietsmandje gemikt en ben boodschappen gaan doen. Thuis had ik nog lint in de kleur van mijn trouwjurk, dat heb ik eromheen gebonden. Het stond prachtig!”

002_susan

Klein trouwen op het water

“We hebben het heel klein gevierd, met 35 man. Dan moet je wel het lef hebben om te schrappen in de gastenlijst. Wij wilden graag een meerdaagsebruiloft, met de mensen om je heen die dicht bij je staan. Als je mensen 2,5e dag bij elkaar zet, krijg je een hele leuke sfeer.”

“Ons kindje van 1,5 jaar oud ging gewoon mee, maar verder waren er geen andere kinderen. De gasten leken dat wel te snappen, die zeiden: o relaxed, dan gaan we de kids gewoon even ergens parkeren.”

005_susan

Met 40 man slapen op een schip

“Als trouwlocatie kozen we voor een schip waar we met 40 man op konden slapen, inclusief de aanwezigheid van een kok. Op vrijdagavond kon iedereen inchecken en op zondagavond weer uitchecken. We zitten zelf vijf tot tien keer per jaar op een zeilboot, dus past het ook wel bij ons dat wij op een zeilschip zijn getrouwd. Het schip lag in Friesland, waar we beiden al komen vanaf onze jeugd. Wij voelen ons daar heel senang. Het is rustig, weids, prettig.”

“Op zaterdag was de ceremonie, met 50 daggasten. Daarvan ging een deel na de ceremonie, rond 17:00 uur, weer de boot af, samen met de trouwambtenaar en de fotograaf. Het plan was om daarna de trossen los te gooien en te gaan met die banaan; naar de Waddenzee en voor anker liggen op een plek waar volop zeehondjes worden gespot. Maar het was verschrikkelijk hondenweer. Dat was een beetje jammer, ook al voelde het daardoor wel heel knus op de boot. Van tevoren hadden de eigenaren gezegd: ‘Alleen met windkracht 7 varen we niet uit, maar dat gebeurt bijna nooit’. Nou, er stond windkracht 8 die dag. Dus we hebben de hele zaterdag aan de kant gelegen. Maar ach, dat heeft het weekend helemaal niet verpest.”

007_susan

Bruut feest

“Ik wilde graag een alternatieve bruidstaart, daarom ben ik gewoon naar de Bakkerswinkel in Amsterdam gegaan en heb ik uitgezocht wat ik lekker vind. Pecannotentaart, cheesecake, brownies, chocoladetaart… ik heb ze uitgestald op een paar etageres die ik heb geleend van mijn oma. Zo hadden we een tafel vol taarten. De gasten vonden het echt te gek.”

“We hebben uitgebreid gegeten, aan tafel, met 5 gangen. Daarna vierden we een bruut feest en hebben we het dak eraf gegooid. We hebben lekker staan dansen in de bar van het schip. Daarna kon iedereen letterlijk naar z’n hut kruipen. We zijn doorgegaan tot een uur of 03:00. En de volgende ochtend weer strak aan het ontbijt om 10:00 uur.”

009_susan

Alle hens aan dek

“Het was zaterdag dan misschien noodweer; op zondag kwam de zon gelukkig door en hebben we de hele dag gevaren. Echt fantastisch! Ik heb zelfs nog aan het roer gestaan. De boot is 62 meter, dus er hebben heel veel mensen moeten helpen aan de touwen te trekken. Ja, er móest gezeild worden! Er was ook een jacuzzi aan boord en daar hebben we de hele zondag in gelegen met champagne en ons kind van 1,5 jaar. Al varende ja, midden op het IJsselmeer; kun je ‘t je voorstellen?”

“Ik kijk met een dikke glimlach terug op onze bruiloft. Het klinkt heel cliché, maar het meest bijzondere vond ik het delen van het moment dat je trouwt, met al je geliefden. Er waren ook best wel veel speeches; één over Jeroen, een andere over mij en dan weer over ons samen… je hoort dat soort dingen anders nooit over jezelf. Dat was heel bijzonder. Het is ook wel apart, en voor mij was dat even wennen, om een dag in zo’n jurk te lopen met alle ogen op jou gericht. Jammer voor de bruidegom, maar zo is ‘t, haha!”

010_susan

Bier, bitterballen & babyfoon

“Drie weken later hebben we in de kroeg op de hoek nog met 80 man het glas geheven en een borrel gegeven voor iedereen die niet aanwezig was op het schip. Allebei weer met onze trouwkloffie aan. Mijn jurk was ook helemaal niet ranzig of vertrapt, ondanks dat er goed in was gefeest. Er was bier, er waren bitterballen en de babyfoon stond achter de bar.”

Stick to the plan

“Een tip voor andere Lucky Girls, qua trouwjurk: durf wat anders aan te trekken dan je van tevoren in gedachten had. Laat je verrassen!”

008_susan

“En wat het feest betreft: ik heb er geen last van gehad, maar je hoort vaak dat mensen die het klein willen vieren, problemen hebben met vrienden of familieleden die dan op hun tenen zijn getrapt omdat ze niet zijn uitgenodigd. Laat je daardoor niet kisten! Blijf bij het idee waar jij zin in hebt en trek je niets aan van wat je ‘behoort te doen’. Daar moet je echt lak aan hebben, omdat je anders tóch terugkijkt op een feest dat niet helemaal het jouwe is geweest. Je wordt algauw meegetrokken in een lange lijst van dingen die je zou moeten doen, terwijl je die helemaal niet van plan was. Vind je jezelf toch ineens in die witte veel te protserige trouwjurk, met die suikerzoete bruidstaart en die glimmende witte bruidsschoenen op een klassiek Slot terwijl je denkt: waarom sta ik hier met 250 mensen, terwijl ik het veel liever klein wilde vieren op een boerderij met een barbecue? Als je weet wat je wil; stick to the plan.”

Wil je ook zo’n gave trouwjurk? Hier vind je ons.

De adresjes van Susan:

Trouwfoto’s: de fantastische fotografe Sandra Gielesen

Trouwlocatie: de Mare Fan Fryslân (dat is het schip) en de mensen van boekingsbureau Frisian Sailing Company

“Lekker lang op je bruidsschoenen zonder pijn: Clarks. En ja: ze verkopen er, naast gezondheidsschoenen, ook hele mooie pumps….”

Roze trouwjurk: “Assepoester: bedankt voor het hebben van een niet-witte jurk! ;-)”

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen