Een relaxte festivalbruiloft in de tuin, een Pipowagen, bier uit een badkuip, teenslippers en een korte trouwjurk

Lisanne: Twee jaar geleden ben ik met mijn nichtje meegegaan naar een traditionelere bruidsmodewinkel. Nou, daar ging alles op z’n traditioneels. Zó afschuwelijk: ik zat daar met gekromde tenen. Ik wist meteen: dit past niet bij mij.

Het gaat ook om de manier waarop je behandeld wordt. Met veel bombarie wordt er onnodig zo’n exclusief gedoe van gemaakt, terwijl het toch gewoon iets leuks moet zijn? Zo zijn wij heel nuchter, maar de verkopers daar waren dat helemaal niet. Ik weet nog dat ze aan het eind formeel en overdreven zeiden: ‘Is dit de jurk waarin je ‘ja’ gaat zeggen?’ en dat wij elkaar aankeken en keihard in de lach schoten. Ik dacht: als ik op pad ga voor mijn trouwjurk, ga ik het anders doen.

Ik werd begrepen

Lisanne: Een vriendin van me had een leuke post van Assepoester geliked op Facebook. Zo ontdekte ik Assepoester. In de introtekst stond iets van: ‘Ben jij ook zo klaar met dat stijve gedoe?’ en ik dacht alleen maar: jááá! En gewoon lekker binnen kunnen lopen zonder afspraak; ik bedoel, hoe simpel kan het zijn? Zó fijn! De winkel paste zo goed bij mij, dat ik zeker wist dat ik naar Assepoester wilde.

De bruiloft stond gepland voor augustus en mensen in mijn omgeving zeiden nog: als je in februari pas gaat kijken voor een trouwjurk, ben je toch te laat? Nou, echt niet hoor. Ik wist heel erg zeker dat ik zou gaan slagen.

008_festivalbruiloft_lisanne

Samen met mijn moeder en zus ging ik naar Arnhem. Ik wist precies wat ik wilde: een jaren ’50 jurk. Een korte trouwjurk, net over de knie dus. Één van De Meiden van Assepoester hielp mij en zei: ‘ik weet precies wat je zoekt, ik ga ‘m halen’. Ik trok de jurk aan die ik zelf had uitgekozen en mijn eerste reactie was: nou, is dit het?! De verkoopster zei: ‘Trek dan maar gauw aan wat ik voor je heb uitgekozen’.

En die jurk was heel erg leuk: een korte trouwjurk, strapless, met een bolerootje eroverheen en een gekleurde tailleband. Ik was in één keer helemaal klaar. Het was precies mijn jurk, het klopte gewoon bij mij. Ik vond het heel bijzonder dat ik zo goed werd begrepen in wat ik wilde.

Overdonderd

Lisanne: Ik heb zelf een tailleband gemaakt voor mijn jurk, van jute met blauw lint. Met aan de achterkant een grote strik, waarvan de uiteinden over de rok lopen. Het materiaal kwam ook terug in de trouwkaart, op de trouwauto en in mijn trouwboeket, dat maakte het heel persoonlijk, mijn eigen stempel op het geheel.

Boudewijn vond het einderesultaat heel mooi, hij was overdonderd. Hij had van tevoren al gezegd dat ik iemand ben voor een korte trouwjurk en dat bleek ook zo. Dat bevestigde voor hem heel veel.

021_festivalbruiloft_lisanne

Tradities overboord

Lisanne: Wij wilden een hele relaxte bohemian festivalbruiloft. Dat ga je alleen maar meer zien, maar het is gewoon wat wij heel erg leuk vinden en wat bij ons past. We gaan regelmatig samen naar festivals en houden van dat relaxte; in het gras liggen met een biertje in de zon en naar muziek luisteren. We vonden het belangrijk dat het óns feest zou worden en dat we onze gasten konden laten zien wat wij leuk vinden.

Onze trouwlocatie was de tuin van mijn schoonouders. Die hebben een heel groot huis bij Zwolle met twee hectare grond eromheen. Een hele mooie tuin met allerlei veldjes die we leuk konden inrichten voor de ceremonie en voor het feest ’s avonds. We konden daar echt het festivalidee uitwerken.

028_festivalbruiloft_lisanne

We hebben heel veel tradities overboord gegooid, zoals het boeket gooien, het elkaar taart voeren en dat de vader de bruid moet weggeven. Dat hebben we allemaal niet gedaan: we hebben het gewoon gevierd zoals wij willen en daarmee onze gasten verrast.

Samen opbouwen

Lisanne: De bruiloft was op een zaterdag. Op de vrijdagochtend daarvoor zijn we naar het gemeentehuis gegaan voor het wettelijke huwelijk, samen met 25 vrienden. Want we wilden heel graag op zaterdag in de tuin trouwen en in de gemeente Staphorst mag je nog niet op zaterdag in de buitenlucht trouwen. Daarna hebben onze vrienden ons geholpen met het opbouwen van de trouwlocatie.

001_festivalbruiloft_lisanne(2)

Mijn zus heeft al het drukwerk gemaakt. Onze daggasten kregen van tevoren een flyer met een plattegrond van het terrein en de verschillende veldjes die we hadden ingericht. Aan de andere kant stond het programma.

Iedereen getuige

Lisanne: Ons trouwlogo bestond uit een bloem met onze initialen erdoor. Die bloemetjes kwamen ook weer terug in mijn trouwring, gemaakt door een Goudsmit in Antwerpen. Vergeet-me-nietjes, zo ontzettend mooi! Er is ook een sage rondom vergeet-me-nietjes; over een ridder die in een moeras wegzakt. Een klassiek romantisch verhaal dat we in de ceremonie hebben toegelicht.

De trouwceremonie hebben we helemaal zelf in kunnen richten. Onze trouwambtenaar was de moeder van een van Boudewijns beste vrienden. Er was veel ruimte voor eigen inbreng, zo hebben we uitgesproken wat onze getuigen voor ons betekenen.

Als trouwakte hadden we een groot document opgesteld in onze huisstijl met een afbeelding van een boom erop, waar iedereen op mocht tekenen. Tja, iedereen was toch getuige van ons huwelijk, dus waarom zouden zij dan niet ook tekenen? Er lagen inktkussentjes zodat ze met een vingerafdruk een ‘blaadje’ aan de boom konden toevoegen. De print hebben we nu thuis ingelijst aan de muur hangen.

Pipowagen, Bucket Boyz, bier en slippers

Lisanne: Na de ceremonie begon het festival. Er stonden allemaal tenten aan de rand van het veldje en een Pipowagen. Op de huwelijksnacht doken we de Pipowagen in!

Er was een bandje bestaande uit drie mannen die zich de ‘Bucket Boyz’ noemen. Ze spelen op een banjo, een jerrycan en een stok met een snaar. Ze hebben overal op het terrein onversterkt gespeeld en dat gaf een leuke festivalsfeer.

Er stond een badkuip met ijs waar we beugels bier in hadden gelegd, veel leuker dan glazen. Ook stond er een bak met extra slippers die je gewoon kon pakken. Voor de kinderen was er een kinderhoek met een springkussen.

030_festivalbruiloft_lisanne

Tijdens de borrel was er een kunstenares aanwezig die van de ceremonie en de locatie een onwijs mooi schilderij heeft gemaakt. Een bijzondere herinnering die nu in onze woonkamer hangt.

Bij de borrel was er kaas van de kaashandel van Boudewijns familie. Wij houden niet van recepties en stijfjes aan tafel zitten. Het was gewoon lekker borrelen. Dat vond ik achteraf ook het mooiste moment van de dag, vooral door het relaxte sfeertje. Ik liep in mijn trouwjurk op mijn slippers door het gras.

’s Avonds liep de borrel over in het eten en kwam er constant fingerfood voorbij, wel acht gangen. En niks stijve boel met een tafelschikking: we stonden of zaten gewoon op hooibalen te eten!

027_festivalbruiloft_lisanne

Een tuin vol lichtpotjes

De avondgasten werden onthaald door de ceremoniemeester. Heel indrukwekkend om van 80 mensen naar 160 gasten te gaan! Maar ook heel erg leuk. We gingen in de tent verder. Vuurtjes aan, de dj begon te draaien en hij deed ook af en toe en sessie op elektronische drum pads. Heel erg tof!

Het was één groot feest. Dat wilden we ook: het dak eraf en gewoon keihard dansen. Van tevoren hebben we ook tegen de gasten gezegd: neem vooral geen afscheid, want we zijn aan het feesten!

046_festivalbruiloft_lisanne

Het feest duurde tot 01:00 uur. In plaats van een gastenboek, hadden we kleine kaartjes gemaakt die je open kon klappen, in onze huisstijl. Je mocht een potje pakken – die hebben we een half jaar lang verzameld – waar een lampje in zat, iets op het kaartje schrijven en die in het potje doen. Vervolgens was het de bedoeling dat je het potje ergens in de tuin neerzette. Aan het einde van de avond hadden we een tuin gevuld met lichtpotjes vol liefde!

Kerstballen

Lisanne: De gemeente Staphorst, waar we trouwden, staat bekend om zijn stipwerk: een speciale techniek om stoffen en materialen te bedrukken. In één van de tenten op ons festival zat een vrouwtje die een demo gaf. Alle gasten kregen na afloop van de bruiloft een zwarte kerstbal mee naar huis met écht Staphorster stipwerk erop.

Onze kerstballen hingen dus met Kerst in de bomen van onze vrienden en familieleden. En zo waren wij rond Kerst bij hen thuis ook onderdeel van lichtjes, warmte en liefde.

036_festivalbruiloft_lisanne

Beleving

Lisanne: We wilden onze gasten graag meenemen in een beleving die bij ons past. Het geeft een heel erg fijn gevoel dat we daarop een hele hoop lieve reacties hebben gehad. Er zat heel wat creativiteit en ideeën in en dat onze gasten dat hebben opgemerkt is leuk en waardevol. Missie geslaagd!

052_festivalbruiloft_lisanne

Ik kijk er met een heel goed gevoel op terug, vooral dat iedereen zo relaxt was. Mijn tip voor andere Lucky Girls is dan ook: maak het zo persoonlijk mogelijk. Het mag een afspiegeling zijn van jullie leven samen en de liefde die jullie hebben. Doe wat bij je past in plaats van wat ‘hoort’: jij nodigt je gasten uit en neemt ze mee in jouw beleving van wat jij vindt dat een mooi feest is.

En regel een kinderhoek met oppas, daarvan worden alle ouders heel blij, haha!

Wil je ook zo’n gave trouwjurk? Hier vind je ons.

Trouwfotograaf: Geert de Jong van CheeseWorks

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen