Mayon (30): “Ik wilde dat het shoppen voor mijn trouwjurk down to earth was. Daarom viel mijn oog op Assepoester.”

Mayon uit Utrecht is lekker nuchter en wilde dan ook naar een trouwjurkenwinkel zonder tierelantijntjes en gedoe. Dat werd dus Assepoester. Ook het zélf in de rekken mogen duiken, sprak haar aan. Mayon: “Ik vond het bij Assepoester echt een ontspannen manier van een jurk uitzoeken!”

Waarom ben jij naar Assepoester gegaan voor je trouwjurk?

Ik heb er een hele erge hekel aan als ik ergens binnenkom en dat je voelt dat ze je vanaf minuut één een jurk willen verkopen – maakt niet uit wat voor jurk en of ‘ie mooi staat, als ze maar verkopen. Bij een andere -traditionele – trouwjurkenwinkel waar ik was, heb ik echt ervaren dat ze gehaaid waren om mij een jurk te verkopen. Dan kun je wel zeggen: “Deze jurk staat fantastisch!”, maar je kunt toch non-verbaal aan me aflezen dat ik me hier niet happy in voel?

Ik ben daarbij best wel nuchter, ik ga niet à la ‘Say yes to the dress’ janken en alles erop en eraan. Ik wilde dat het shoppen voor mijn trouwjurk down to earth was. Daarom viel mijn oog op Assepoester. In de winkel heerst een opvallende andere sfeer. “Kijk even rustig zelf rond” wordt er bij binnenkomst meteen gezegd. Héél anders dan iemand die met je meeloopt en over je schouder meekijkt. Ook mijn moeder en zusje waren te spreken over de ontspannen sfeer bij Assepoester.

Heeft je budget ook nog een rol gespeeld in jouw keuze voor Assepoester?

Jawel. Tuurlijk, ik vind prachtige, dure jurken ook tof. Maar zes- of zevenduizend euro voor een jurk neerleggen vind ik echt debiel. Het is superleuk om er mooi uit te zien, maar dat kan ook anders. Uiteindelijk heb ik op onze bruiloft zó veel complimenten gehad, het kan dus ook dat iemand je jurk mooi vindt zonder dat je daarvoor design hebt laten invliegen.

Daarbij: je hebt het maar één dag aan… oké, wij doen nog wel een deel twee als corona voorbij is, dan doen we nog een groot feest. Maar voor mij komt het erop neer: het mag er mooi uitzien, maar waarom zouden we er zo veel geld aan uitgeven? Het is al duur genoeg zo’n bruiloft.

Je hebt in de winkel lekker relaxed zelf mogen rondkijken. Hoe ging dat?

Ik heb bij de eerste ervaring geleerd: je moet ze gewoon aandoen. Want op basis van een jurk op een hanger bepalen dit staat wel of niet, is moeilijk. Je moet de verkoper gebruiken, die heeft heel veel ervaring met wat past mooi bij jouw figuur en huidskleur. Dus vertrouw op haar expertise, zij ziet zoveel bruidjes voorbij komen. En daarbij: je kunt er wel met een bepaald beeld in je hoofd naartoe gaan, maar dat moet je waarschijnlijk toch bijschaven. Want je weet nooit precies wat er allemaal is.

Als je het vergelijkt met die eerdere ervaring: hoe vond je het om nou eens zélf door de rekken te kunnen gaan?

Het was heel fijn om samen met zusje in de rekken te kijken en te overleggen, te giebelen… dat is gewoon leuk. Het wordt daardoor ook wat minder statig ofzo. Ik werk in het theater met kostuums en daarover wordt altijd heel heilig gedaan: niet aan zitten, voorzichtig doen. Tuurlijk hebben we het hier ook over trouwjurken met een prijskaartje eraan, maar je hoeft geen fluwelen handschoentjes aan te hebben.

In traditionele trouwjurkenwinkels waar je op afspraak wordt ontvangen, ben je de enige klant, samen met de verkoopster. Bij Assepoester is dat helemaal anders en zijn er meer Lucky Girls. Wat vond je daarvan?

Ik vond dat eigenlijk ook wel leuk, want het is ergens spannend om te gaan trouw-passen. Naast mij stond een vrouw te passen die voor de tweede keer zou gaan trouwen, haar dochtertje was mee, dat maakt het allemaal wat laagdrempeliger. Daardoor kun je ook een beetje lachen en bijvoorbeeld roepen: “deze zit heel raar!”. Het wordt wat ontspannender passen.

Ik denk dat dat heel erg in je voordeel werkt. Je voelt minder dat je wat moet zeggen. Hier was het niet van: kom je uit het hokje, staat al het personeel te kijken naar je. Dat vond ik heel fijn. En ook al ben je niet alleen, er was genoeg ruimte om je gang te gaan. Het was ook niet zo van: o, zij heeft de jurk die ik eigenlijk wil passen. Je ziet dat iedereen toch een totaal eigen smaak heeft.

Hoe heb je jouw jurk uiteindelijk gevonden?

Van tevoren had ik best een idee van wat ik zocht: een kanten boventop, een tule onderkant. Maar ik heb rood haar en krullen, met een witte jurk word ik heel snel een beetje heilig, heel liefelijk. Mijn zusje zei ook: “Dan mist het een beetje je stoere en avontuurlijke vibe.”

Esmée met wie ik aan het shoppen was bij Assepoester, zei: “Ik heb een jurk in blush, die heel mooi kleurt bij je haar, die kun je wel even proberen?” Dat was doorslaggevend. Ze zei: “Deze jurk heeft een iets dieper decolleté en dat zou je misschien op het eerste gezicht niet doen, maar je hebt er het figuur voor. Als je ‘t niets vindt, leggen we ‘m weg.” Dat werd ‘m ook echt. Hij was stoer en elegant en helemaal niet ‘te keurig’.

Op de foto’s zien we dat je er ook stoere boots onder hebt aangetrokken!

Op de trouwdag zelf had ik sandaaltjes met een hakje aan. Maar we hadden een photoshoot bij de Hatertse Vennen, waar we elkaar tien jaar geleden hebben ontmoet. Er was heel slecht weer voorspeld, dus onze fotograaf zei: neem je regenlaarzen mee. Stijn en ik zijn allebei van het reizen en naar buiten en op avontuur, dus we dachten: dan doen we het ook goed. Timberlands aan, Blundstones aan en dan mag dat ook gezien worden op de foto’s.

Wat vond je van de nuchtere aanpak van de verkoopsters?

Ik ben echt super goed geholpen. Daar ben ik heel tevreden over. Omdat ze echt meedenken, ze durfden een ander idee dan ik in mijn hoofd had aan te dragen. Esmée die mij hielp, zei dan: “Ik denk denk dat deze je heel tof zou kunnen staan, denk je dat je die wil passen?” Niet opdringen, maar de keuze bij mij leggen. Het ging ook ontspannen met de jurk aan en uitdoen, heel fijn, niet op een manier waarop je je ongemakkelijk voelt of vervelend.

Kreeg je veel reacties op je trouwjurk?

Heel veel mensen vonden ‘m mooi. Ook omdat ‘ie een open achterkant heeft. Ze hebben nog geprobeerd te voorspellen wat voor jurk ik aan zou doen. Het resultaat is heel positief ontvangen. Hij is een soort van klassiek, maar ook een beetje stoer en ook sexy: een hele goede combi. En mijn trouwjurk was ook fijn voor buiten. We hadden namelijk een buitenbruiloft en dan loop je in het gras over zo’n camping, met festival vibes, dan wil je niet een te lange jurk. Ik heb echt alleen maar super mooie reacties gehad.

Want hoe hebben jullie jullie bruiloft in corona-tijd gevierd?

We trouwden in Elst op een soort boerderij slash landgoed waar ze een hele mooie oude boomgaard hebben. We houden van die festivalsfeer. Er lagen hooibalen, biertafels, leuke kleine zitjes, Perzische kleedjes. Met corona kon je alles daar goed uit elkaar neerzetten. Daar was de ceremonie, daarna hebben we in de kapschuur geborreld en taart gegeten.

We hebben flink zitten sleutelen aan het draaiboek om het corona-proof te maken. Het is uiteindelijk supergoed gegaan, van de maatregelen hebben we weinig last gehad. Wel moesten we ons avondfeest eraf knippen, omdat we eigenlijk niet meer mochten dansen. Maar dat komt later wel, dan vieren we deel twee met alle avondgasten. Nu hebben we om toch te kunnen dansen in de boomgaard cirkels op de grond gespoten met van die voetbal-spray. ‘s Avonds tijdens de silent disco kon iedereen veilig in zijn eigen rondje dansen.

Het was een gelukje dat we zijn getrouwd toen er minder besmettingen waren, daardoor mocht er veel. En het grappige is: wij hebben voor onze vrienden het enige feestje van 2020 gegeven. Het was heel mooi om iedereen weer te zien na zo lang. Dat had dus nog een extra mooie emotionele laag na alle turbulentie.

Zou je Assepoester aanraden? En aan wie?

Ja, absoluut. Zeker aan vriendinnen die allemaal redelijk nuchter zijn en hetzelfde zoeken als ik. En echt hoe jullie jezelf ook neerzetten: voor wat meer de nuchtere bruid en wat meer zelf doen, niet de tierelantijntjes. Ik vond het bij Assepoester echt een ontspannen manier van een jurk uitzoeken! 

Wil je ook een fantastische, betaalbare trouwjurk scoren?
Kom langs, dan vinden we samen de jurk voor jóu.

Fotografe: Malou von Baumhauer Photography

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

OUTLET: alle jurken TOT 899. Zonder afspraak. Meteen mee naar huis.

Scoor nu je jurk

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2024/2025

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de bruidscollectie 2024 / 2025.

150 pagina’s vol toptrouwjurken van 899,- tot 2299,-

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen