Molens in de vreugdestand, een gekke en aparte trouwjurk en trouwen op een boerderij

Siets: Waar dat ligt, Kinderdijk? Het is een gehucht waar alle molens staan. 19 stuks op een rij. Mijn ouders wonen in zo’n molen en ik ben daar ook geboren en getogen.

Het is een oud gebruik om de molen in een bepaalde stand te zetten als er vreugde of verdriet is, zodat andere mensen dat kunnen zien. Een beetje vergelijkbaar met de vlag uit- of half stok hangen. Mijn ouders hadden hun molen helemaal versierd en dus in de vreugdestand gezet voor ons trouwen. Mijn neef die ook in zo’n molen gaat wonen heeft dat ook gedaan. Dus twee van die molens stonden zo. Zo hebben we zelfs de krant gehaald op onze trouwdag. Ja, heel Kinderdijk was in rep en roer!

Een gekke en aparte trouwjurk

Siets: Ik wilde geen standaard trouwjurk; daar hou ik niet van. Ik wilde een beetje een gekke en aparte trouwjurk. Ik moest er gezellig uitzien.

In augustus was ik ten huwelijk gevraagd en ik ben in september gaan kijken voor een trouwjurk. Dat is al vroeg, maar mijn zusje was toen net over uit Engeland en ik wilde haar daar gewoon bij hebben. De website van Assepoester sprak me aan en daar wilde ik beginnen. Gewoon eens kijken.

Wel wist ik dat ik een korte trouwjurk wilde; sowieso moest de voorkant kort zijn, want ik wilde op mijn trouwdag op mijn paard kunnen klimmen en we zouden ook nog een ritje gaan maken op de motor. Het moest dus ook een handige trouwjurk zijn.

Ik heb er een paar aangehad. In een hele korte trouwjurk voelde ik me niet echt bruid. Bovendien wilde ik toch ook een beetje een bizarre jurk weet je wel; je trouwt maar een keer, dan mag je dat ook zien!

De aparte trouwjurk de ik uiteindelijk vond, had lekker veel tule dat alle kanten op springt. Ik wist: dit is ‘m, dit past bij mij, lekker hysterisch. Ik liep gelijk door de winkel te paraderen. Een paar andere meiden pasten de jurk ook en zeiden tegen me: ‘ik snap er niks van, hij staat zo leuk bij jou, maar niet bij mij!’. Maar ik geloof ook echt dat er voor iedereen een jurk is. Hij moet bij je staan maar ook passen bij wie je bent. En deze jurk deed dat voor de volle 100%.

Twee dagen trouwen

Siets: Wij hebben het trouwen over twee dagen verspreid: donderdag en vrijdag. Één dag vierden we alleen met familie. Stephan heeft een grote familie, dus dan zit je algauw aan 53 mensen. Maar we wilden ook iets voor onze vrienden doen en niemand passeren. Daarom kozen we ervoor om gewoon nog een dag te trouwen; de vrijdag dus. Zo heb je ook niet zo’n volgepropte dag en kun je het relaxter doen. En hoe leuk is het om twee dagen mooi te zijn!

Op beide dagen was onze trouwlocatie De Landhoeve: een boerderij middenin de polder, met koeien en weilanden. Het is modern, maar wel in oude stijl, met hout, flesjes bloemen en oude prulletjes. Daar hou ik erg van. Bovendien zat het mooi bij ons in de buurt. Buiten eten en feesten kan daar allemaal. We zijn niet zo van die twijfelaars, dus toen we het in september gingen bekijken, hebben we meteen de knoop doorgehakt. Het was helemaal leuk, dus waarom niet?

Een Kever, een motor met zijspan en een paard

Siets: De nacht voor onze trouwdag heb ik geen oog dichtgedaan. Ik dacht nog wel: ik slaap in mijn eigen bed, lekker relaxed en mijn zus was bij me, maar om 04:45 lag ik nog steeds wakker. Ik was er helemaal klaar mee – de groeten! – en ben maar gewoon opgestaan. Toen is mijn zus ook maar begonnen met mijn make-up. Bij Ici Paris XL heb ik een hele lading make-up gekocht – gewoon voor één keer een heleboel mooi spul – en om 05:00 zat ik al in de steigers. Om 05:45 kwam de kapster erbij.

Ik heb lekker mijn oude kloffie aangetrokken en ben in de auto gestapt om naar mijn ouders te rijden. Ik heb een oude Kever die ik samen met Steef heb opgeknapt en die hadden we helemaal versierd met een grote strik van roze tule om het mandje achterop. Steef had ‘m de avond ervoor nog helemaal voor me gewassen.

Eenmaal bij mijn ouders waren onze fotografen van Velvetine ook gearriveerd en heb ik mijn jurk aangetrokken. Ik deed er gekleurde sieraden bij om: een ketting van drie lagen in alle kleuren van de regenboog en een bijpassende armband. Allemaal gemaakt door een vriendin van me. Voor mij geen witte parels hoor: ik hou van kleur!

Omdat ik een stola ook stijf vond en een jasje verschrikkelijk, heb ik gewoon een hysterisch groen vestje van de H&M bij mijn jurk aangetrokken. Lekker simpel en juist leuk, ook bij de kleuren van mijn boeket.

Voor de foto’s hadden we een motor met zijspan. Echt lachen; ik in dat bakkie! Maar ook onze Kever en mijn paard staan op de foto’s. Heel hysterisch ja! Er liepen ook toeristen rond door het dorp, die dachten vast: ‘wat is dit?’. Het was ook een bizar gezicht: we reden over het fietspad met die zijspan. En iedereen klappen natuurlijk.
Het was erg koud, maar wel droog en er was een supergave zwarte lucht.

Toen we terugkwamen bij de molen, waren al onze familieleden gearriveerd en stonden ze ‘Daar bij die molen’ te zingen. Mijn moeder had daar een andere tekst op geschreven en ze die laten instuderen.

Ceremonie in een Gemaal

Siets: Toen op naar het Gemaal, waar we voor de wet zijn getrouwd. Een Gemeentehuis hebben we niet meer in Kinderdijk. De daggasten werden er met een boot naartoe gebracht en kregen zo een rondreis langs de molens; wij konden even rustig aan doen; even eten en op ons gemak naar de locatie.

We hadden een hele leuke trouwambtenaar, die tegen ons had gezegd dat hij twee grote valken heeft. ‘Vinden jullie het leuk als ik die meeneem?’, vroeg hij. Ik zei: ja best joh, helemaal stoer – terwijl ik het ondertussen doodeng vond! De ceremonie was een beetje ongedwongen, niet zo stijfjes. En wat een schatje, die vent. Ik zou ‘m zo weer kiezen.

Daarna zijn we ook nog in de kerk getrouwd. We konden gewoon lopend naar een oud kerkje in de buurt. Daaropvolgend zijn we naar de feestlocatie gegaan; De Landhoeve. Het was één groot feest. In plaats van bruidstaart hadden we cupcakes in pastelkleuren. Pastel was ook de dresscode, en ik was ontzettend blij om te zien dat iedereen in lang & pastel was gekomen. Helemaal vet, al die kleurtjes!

Na de cupcakes was er een lopend buffet met barbecue; zowel binnen als buiten. Dat duurde ongeveer tot 21:00. We hebben nog een borreltje gedronken en om 22:00 was de dag afgelopen. Dat vonden we wel mooi zo; we moesten nog een dag en je wil niet twee dagen met wallen onder je ogen rondlopen!

Dag twee: de krant gehaald

Siets: De volgende dag zat ik om 09:30 weer helemaal in de steigers: mijn zusje heeft weer mijn make-up gedaan en mijn vriendin mijn haar. Mijn jurk had ik de avond ervoor in de wasmachine gegooid, dus die rook weer helemaal fris naar Robijn. Ja, die was ranzig joh, ik had tussen de koeien in het weiland gestaan! Ik had er trouwens ook regenlaarzen bij… roze met stipjes, hoe toepasselijk! (Siets’ nieuwe achternaam is ‘Stip’…)

Als trouwboeket wilde ik ook niet zo’n truttig bosje. Nou, dat heb ik geweten: mijn boeket was zwáár! Er zaten alle kleuren van de regenboog in: groen, paars roze, oranje… en van pioenen tot aan hortensia’s en gerbera’s. Het was een prachtige bos.

Onze bruiloft is vastgelegd door wel vier fotografen. Ik had voor de eerste dag zelf een fotograaf van Velvetine geregeld, die met een assistent kwam. Ik had haar al vroeg uitgezocht, want ze heeft een stijl waar ik van hou. Maar mijn zusje en moeder bleken als verrassing voor dag twee een bekende fotograaf uit Engeland te hebben geregeld: Graham Reading. Knettergek joh, die man! Hij bleef maar roepen: ‘Wow, great!’ en ik ging natuurlijk steeds gekker doen. Hij zei dat hij nog nooit zo’n hysterische bruid had meegemaakt.

Daarnaast had een fotograaf in opleiding mij benaderd of hij ook vrijblijvend mocht komen fotograferen om zijn portfolio uit te kunnen breiden. We hebben wel 4000 foto’s van onze bruiloft. Als je ze snel bekijkt, lijkt het net een film!

Mijn moeder had ’s ochtends al verteld dat we in de krant stonden, vanwege de molens. Toen kwam Stephan op het idee om samen een krant te gaan kopen op het winkelcentrum. Iedereen stond daar te klappen en te fluiten. Ik kreeg de krant gratis mee en kreeg ook nog een snoepboeketje van de winkelier. Leuk hè?

Receptie & feesten

Siets: Onze vrienden werden om 16:30 verwacht bij De Landhoeve. Om 19:00 kwam daar ook de familie van de dag daarvoor bij, en was er van 19:30 tot 21:30 een receptie. Daarna was het feesten.

Voor de dj hadden we een lijst gemaakt met vooral ABBA en Grease enzo; veel uit de 70’s en 80’s. Ik was een van de weinigen die overal op los ging, maar toen hij ook Nederlandstalige muziek begon te draaien, ging ineens iedereen uit z’n dak. Zo werd het uiteindelijk een hele spontane lijst.

Het feestje duurde tot 01:00 ’s nachts. Het had van mij wel tot de volgende ochtend mogen duren. Al stonden de blaren op mijn voeten. Ja, ik had mijn schoenen gewoon uitgeschopt en ben op blote voeten gaan dansen op de houten vloer. Ik voelde me supergoed!

Voor de gasten had ik allemaal van die gekke dingen gekocht voor in een photobooth: snorren, baarden, brillen, bordjes. Graham, de fotograaf, heeft van alle gasten zo’n gekke foto met props gemaakt. Die krijgen ze allemaal nog, als aandenken.

Twee keer in je trouwjurk, twee keer foto’s, twee keer feest

Siets: Wij zijn helemaal weg van het idee om je bruiloft twee dagen lang te vieren. Dat kan ik iedereen aanraden. Dan geniet je er gewoon optimaal van. Er is geen moment aan me voorbij gegaan, ik heb alles helemaal beleefd.

Een leuke bijkomstigheid was dat ik mijn trouwjurk lekker twee keer aan kon – en dat was nog te weinig! – maar het is ook zo leuk dat je aan het einde van de dag denkt: ‘en morgen gaan we lekker nog een feest vieren’! Voor ons was het ook dé gelegenheid om nog een keer uitgebreid foto’s te maken op plekken waar je in eerste instantie geen tijd voor had.

Van tevoren dacht ik dat ik heel zenuwachtig zou zijn, maar ik heb er – op het wakker liggen na – totaal geen last van gehad. Mijn schoonzus zei dat dit de leukste bruiloft ooit was. Maar de sfeer was ook gewoon goed: aan de ene kant was er veel gekkigheid en was het gezellig, feestelijk en onbezonnen, maar je kon doen en laten wat je wilde, het was relaxed en je had tijd voor elkaar. Ik had geen minuut willen missen. Het was één grote party gewoon. Allebei de dagen.

Wil je ook zo’n gave trouwjurk? Hier vind je ons.

Alle bovenstaande trouwfoto’s: Velvetine

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen