Een Friese bruiloft met een boottocht, een bruidstaart met sterretjes, U2 en een pittige bruidsjurk

Maaike: Ik vond het heel lastig om te beginnen met het plannen van onze bruiloft, want ja: waar begin je? Als eerste hebben we toen maar de locatie en de fotograaf gereserveerd. Onze trouwfotograaf is heel populair, dus die hebben we meteen vastgelegd. Daarna hebben we verschillende trouwlocaties bezocht. We wilden graag alles op één locatie doen, zodat we alleen voor de kerkdienst hoefden te reizen, die plaatsvond in Joure. Ook wilden we de ceremonie heel graag buiten kunnen vieren.

Toen we Restaurant De Klokkenstoel binnen stapten, voelde het meteen zo knus! Het had iets boerderij-achtigs, heel gezellig. We wisten meteen: dit is het. Er zit ook een Bed & Breakfast boven waar een paar van onze gasten konden blijven slapen. Ideaal.

Een ongedwongen bruidsmodewinkel

Maaike: Ik kende Assepoester al van voordat ik een trouwjurk nodig had. Ik dacht: ik móet daar een keer zijn geweest! Het sprak me aan dat het bij Assepoester zo lekker ongedwongen is. Ik hou niet van zo’n stijve bruidsmodewinkel waar je dan begeleid moet worden door een verkoopster, ik kijk liever zelf!

Samen met mijn moeder, zus en schoonzus heb ik een hotelletje in Arnhem geboekt voor een weekend en zijn we gaan rijden. We deden er twee uur over. Ik ging er heel open naartoe, zo van: als het niks is, dan kijken we verder. Ik had al wel wat foto’s verzameld van trouwjurken die ik gaaf vond. Mijn échte droomjurk bleek op een paspop te zitten!

017_maaike

Van tevoren had ik een strakke trouwjurk met bandjes in mijn hoofd – strapless leek me niets – maar dat is het allemaal niet geworden. Want toen ik ging passen, bleek ik er heel degelijk uit te zien in zo’n soort trouwjurk. Dat was niet wat ik in gedachten had: ik wilde liever een pittige trouwjurk.

Mijn bruidsjurk werd uiteindelijk toch een strapless trouwjurk met een wijde rok. Een pittige bruidsjurk, maar het tegenovergestelde van wat ik dacht! Dat was wel even schakelen ja, haha! Maar toen bedacht ik: ik zou niet weten welke jurk mooier is dan deze.

Op z’n Fries

Maaike: Op het feest waren 140 gasten uitgenodigd. Ik werk als communicatieadviseur en dacht: die trouwkaarten kan ik ook wel zelf maken. Dat bespaarde ons geld, maar ik vond het ook hartstikke leuk om te doen. Ik heb vijf verschillende kaarten gemaakt, zowel in het Fries als in het Nederlands. De liturgie voor de kerkdienst, de menukaart en het kleurboekje voor de kinderen (van het inspiratieblog van Assepoester) heb ik ook zelf ontworpen, alles in dezelfde stijl.

006_maaike

Het liefst wilden we de ceremonie en de kerkdienst in het Fries houden, maar de dominee durfde dit niet aan. De kerkdienst was dus in het Nederlands. De ceremonie was daarentegen wel in het Fries. Onze trouwlocatie lag middenin Friesland en zelf zijn we ook beide Fries, dus dit past erg goed bij ons. We hebben speciaal een trouwambtenaar uitgezocht die Friestalig was.

Stoere cowboylaarzen onder je trouwjurk

Maaike: Op de trouwdag kwamen een goede vriendin die mijn haar deed en de visagist bij mijn ouders thuis, zo kon ik de dag rustig beginnen. Redmer kwam me om 10:30 uur ophalen. We zijn toen foto’s gaan maken op verschillende plekken in onze omgeving. Bij het prieeltje bij ons nieuwe huis, maar ook in de jachtwerf van Joure; daarvoor heb ik cowboylaarzen onder mijn trouwjurk aangetrokken.

Dat de Ferrari die we van kennissen hadden geleend dezelfde kleur had als het trouwpak van Redmer, was overigens puur toeval! Voor de industriële look hebben we foto’s gemaakt bij een felgekleurde container die toevallig vlakbij de jachtwerf stond. De meeste mensen duiken voor hun trouwfoto’s meteen het park in, maar dat was niks voor ons; veel te zoetsappig!

008_maaike

Na de photoshoot hebben we even gegeten en om 13:00 uur werden we verwacht op onze trouwlocatie voor de ceremonie. We waren zo blij dat we buiten konden trouwen! Op de steiger, aan het water. Onze ceremoniemeesters hebben dit ’s ochtends perfect ingeschat en alle stoelen klaargezet.

Voor de ceremonie hadden we, naast onze beide gezinnen en getuigen die er de hele dag bij waren, wat extra familie en vrienden uitgenodigd. Wij vonden dat zij op zo’n bijzonder moment in ons leven niet mochten ontbreken. Onze trouwambtenaar Jildou Popma zorgde voor een hele persoonlijke, spontane ceremonie. Er voeren bootjes achter ons langs en toen we nét het ja-woord hadden uitgesproken, begonnen de mensen op de boten spontaan te zingen en ‘gefeliciteerd!’ te roepen. Dat was het perfecte moment!

Bruidstaart aan boord

Maaike: We hebben samen met onze gasten geproost met een glas champagne en daarna zijn we met de daggasten een boottochtje gaan maken op het voormalig stoomschip de Johanna Jacoba, een prachtige oude boot. Er waren ook 5 kids mee en die vonden dat helemaal geweldig, op zo’n schip.

Aan boord werd ook de bruidstaart aangesneden. Die was zwart, wit en zilver en bestond uit drie lagen. Hij was heerlijk! Omdat taarttoppers vaak zo standaard zijn en ik iets anders wilde, hebben we er vuurwerksterretjes op gezet. Zag er hartstikke feestelijk uit!

010_maaike

Om 16:30 kwamen we weer terug bij het restaurant en konden we aanschuiven aan het diner. Voordat we op de boot gingen, hadden onze gasten al aangegeven wat ze wilden eten. We zaten aan een lange tafel, Redmer en ik in het midden. Zo wilden we het ook echt; iedereen om ons heen als één grote familie.

Ordinary Love

Maaike: De kerkdienst begon om 19:00 uur. Die was voor ons heel bijzonder en persoonlijk. Het nummer ‘Ordinary Love’ van U2 werd gedraaid. Daar ging de dienst ook over: huis-, tuin- en keukenliefde. Het muziekkorps waarin ik speel, begeleidde de kerkdienst. De fanfaremuziek klonk heel betoverend in de oude kerk.

Vlak voordat we onze persoonlijke trouwbelofte naar elkaar zouden uitspreken kwamen tot onze verrassing mijn zus en zwager naar voren, die samen ‘Hallelujah’ speelden. Mijn zus op de bugel en mijn zwager op de vibrafoon.

013_maaike

Vanaf 20.30 uur werden de gasten verwelkomd bij de feestlocatie. Voor het gastenboek hadden onze ceremoniemeesters een polaroidcamera geregeld. De gasten konden een persoonlijke boodschap zetten onder hun eigen foto. Die foto’s werden op een groot oud houten bord geplakt. Voor ons een heel uniek aandenken aan alle leuke bruiloftgasten!

Het was de hele dag gemoedelijk en ongedwongen. Iedereen vond z’n plekje; sommigen zaten op tot laat op het terras, namen een hapje van de Big Green Egg bbq en anderen waren binnen lekker aan het dansen bij de DJ. Een openingsdans hebben we niet gedaan; we waren veel te druk geweest met de verbouwing van ons nieuwe huis om die voor te bereiden!

Koffie & suikerbrood

Maaike: Na afloop zijn we met z’n tweetjes in een bootje weggevaren door de eigenaar van het restaurant. Zo hoefden we niet iedereen de hand te schudden voor het afscheid. De gasten stonden op ons op de steiger uit te zwaaien, die was verlicht door kaarsjes.

Toen we midden op het meer waren, hebben we de motor uitgezet en zijn we stilletjes teruggevaren naar de trouwlocatie. Daar zijn we stiekem in de auto gestapt en naar ons hotel gebracht. Niemand heeft het gemerkt! Ondertussen kregen de mensen binnen koffie met suikerbrood als afsluiter van het feest.

016_maaike

We hebben alleen maar positieve reacties gehad op onze bruiloft. Mensen vonden het heel leuk en ongedwongen. Een vriendin zei nog: ‘Ik dacht dat trouwen heel stug en stijf zou zijn, maar dat was jullie bruiloft helemaal niet!’. Het is echt gegaan zoals wij het voor ogen hadden… Met recht de mooiste dag van ons leven.

Het meest bijzondere vond ik dat moment waarop mijn zus en zwager het duet gingen spelen. Ik heb bijna de hele dag mijn tranen kunnen bedwingen, maar op dat moment werd ik toch emotioneel. Ze speelden het zo mooi.

005_maaike

Niet schrikken

Maaike: Mijn tip voor andere Lucky Girls is: maak je niet te druk op de dag zelf, laat het allemaal over je heen komen. En niet schrikken als er iets misgaat; dat lost zichzelf vanzelf op. Wij vonden het bijvoorbeeld heel spannend of het wel droog zou blijven, maar daar heb je geen invloed op. Uiteindelijk heeft het op de boot eventjes geregend, maar toen hebben we gewoon de bruidstaart aangesneden in het overdekte gedeelte van het schip. Voor alles is een oplossing!

Wil je ook zo’n gave trouwjurk? Hier vind je ons.

Trouwfotograaf: Margriet Fotografie

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen