’s Avonds trouwen aan het strand in een pittige korte trouwjurk

Ilvi: We wilden heel graag een bruiloft die bij ons past. We zijn allebei creatief; houden ervan om dingen te bedenken. Zo hebben we ook zelf ons huis verbouwd. Het was voor ons belangrijk om onze eigen keuzes te kunnen maken, intuitief. Jakob zei zelfs steeds heel stellig: ‘Wij bepalen hoe het eruit komt te zien en daar heeft niemand wat van te vinden.’

We hebben geprobeerd om onze bruiloft zo persoonlijk mogelijk te maken, onder andere door veel decoratie zelf te maken. Zo heb ik 17 meter aan vlaggetjes genaaid. Onze vrienden en familieleden hadden ook allemaal een aandeel in onze trouwdag: mijn zus ontwierp ons trouwkaartje, de oudste zus van Jakob heeft de ceremonie gemaakt, mijn vader heeft de bloemen geregeld en de dj’s en fotograaf zijn allemaal goede vrienden van ons.

Recycle-vibe

Ilvi: Eerst zochten we naar een trouwlocatie waar we álles zelf konden doen, dus ook het eten. We hebben vrienden die cateren, dus dat leek ons leuk. Maar alle locaties die wij vonden, wilden dat zelf doen. Dat is waarschijnlijk hun verdienmodel, zo werkt het blijkbaar. Toen een vriend van Jakob een feest gaf in een alternatieve strandtent zei ik meteen tegen hem: check dat even, misschien is het wel een leuke trouwlocatie! En the rest is history, zoals ze dat zeggen.

Onze trouwlocatie ligt bij ’s-Gravezande, in de buurt van Hoek van Holland. Het is een heel mooi stukje strand. We kregen er meteen een goed gevoel bij. De locatie bestaat uit twee oude zeecontainers waar ze een houten dakconstructie op hebben geplaatst en daarnaast hebben ze een grote witte feesttent neergezet die je kan huren voor feestjes en bruiloften. Veel is gemaakt van oude en gevonden materialen. Een bar van pallets, een tv getransformeerd tot bijzettafel, en allemaal verschillende stoelen.

Er hing een soort recycle-vibe, een bepaalde losheid die heel erg bij ons past. Daar kwam nog bij dat het personeel ook heel relaxt was. Onze gasten zeiden tegen ons: ‘deze plek is helemaal ‘jullie’.

005_ilvi

De jurk: een pittige korte trouwjurk

Ilvi: Ik ben heel klein – maar 1.59 meter – en zag mezelf niet in een lange trouwjurk over het strand lopen. Dan zou ik net een stapel stof met een hoofdje erop zijn. Ik zocht een pittige korte trouwjurk; ik denk dat dat de beste omschrijving is. Een trouwjurk die niet heel standaard zou zijn.

Ik heb een Pinterest-bord bijgehouden met trouwjurken die ik leuk vond, maar dacht alleen maar: shit, waar ga ik dat vinden? Ik heb even overwogen om mijn trouwjurk online te bestellen, maar de zus van Jakob weerhield me daarvan. Ze zei dat het niet alleen een erg groot risico was, maar ook: ‘Je kan nu één keer een échte trouwjurk aan, doe dat dan gewoon!’. Toen dacht ik: misschien heb je een punt.

008_ilvi

Maar ik zou alleen gaan kijken!

Ilvi: Mijn plan was niet noodzakelijk om mijn trouwjurk te kopen in Amsterdam. Maar ik was ook niet van plan om hem meteen in Arnhem te kopen! Ik zou alleen naar Assepoester gaan om inspiratie op te doen, om te kijken wat mij staat. Want dat je een trouwjurk mooi vindt, wil nog niet meteen zeggen dat-ie je ook mooi staat.

Ik was al een paar keer langs een paspop gelopen, toen ik dacht: dat is eigenlijk wel een hele coole trouwjurk. Er zat alleen een strik op de voorkant die ik niet leuk vond. ‘Oh joh, die halen we er toch zó af?’, zeiden de Meiden van Assepoester toen gelijk. Het grappige was dat de pasvorm helemaal goed was. Hij hoefde maar minimaal vermaakt te worden. Ik had het gevoel dat ik er zó in naar mijn werk kon, zo comfortabel zat ‘ie.

En toen sloeg de paniek toe: ik zou toch helemaal geen trouwjurk kopen vandaag? Mijn zus riep meteen: ‘Doe niet zo moeilijk! Deze trouwjurk is supermooi, ga er gewoon voor!’. Dus zo geschiedde. Wat me erg aansprak aan deze korte trouwjurk, is dat ‘ie asymmetrisch is. En hij is zonder glitters en andere poespas. En toch is ‘ie totaal niet saai, met name door de wat wildere onderkant.

016_ilvi

Een weekend lang trouwen

Ilvi: Omdat veel vrienden uit het buitenland moesten komen, hebben we er een trouwweekend van gemaakt. De gasten konden overnachten in huisjes op de camping vlakbij. Jakob en ik wonen in Amsterdam, op precies een uur rijden vanaf de trouwlocatie.

Jakob sliep die nacht bij zijn zus, waardoor we elkaar voorafgaand aan de bruiloft niet hebben gezien. Ik was die ochtend thuis, samen met mijn moeder, zus, schoonzus en Raf. Ik heb Raf eerst weggebracht naar een vriendinnetje, bij wie hij kon spelen. Daarna kwam er iemand bij mij thuis ons haar en make-up doen. Ik hoefde niet zo’n ‘bridal look’, maar ik wilde wel een beetje zo’n verwenmoment.

Raf heeft daarna nog even thuis geslapen, en daarna was het opstaan, aankleden en de auto in, naar de trouwlocatie. Jakob was al tijdig op locatie, om de gasten te ontvangen. Ik zou later aankomen, samen met Raf, mijn zus, schoonzus en mijn moeder.

014_ilvi

Pizza’s delen

Ilvi: Er waren 40 daggasten, en Jakob stond al op me te wachten toen ik om 16:00 uur aankwam bij de trouwlocatie. Er volgde een ‘ooh-en-aah’-moment, dat heel indrukwekkend was. Héél bijzonder. Wonder boven wonder paste onze trouwkleding perfect bij elkaar. Dat was mede te danken aan onze zussen, die een stofstaaltje van mijn trouwjurk hadden meegenomen toen ze samen met Jakob een trouwpak gingen kopen.

We hebben eerst lekker staan borrelen met een aperitiefje en antipasti. Daarna gingen we aan tafel voor het diner: pizza’s die in grote houtovens op de locatie werden gebakken. Het ging volgens ‘shared dining’, dus we deelden de pizza’s met elkaar en er gingen salades rond. We sloten af met tiramisu als toetje; dat vinden wij veel lekkerder dan bruidstaart!

013_ilvi

Omgedraaide volgorde: eerst diner, daarna de ceremonie

Ilvi: Doordat we de volgorde een beetje omdraaiden en eerst het diner hadden en daarna pas de ceremonie, hoefden we niet voor heel veel mensen eten te regelen. Dat scheelde in de kosten, maar belangrijker was dat we zo een intiemere sfeer creeerden met onze families en beste vrienden.

Ik kom uit België, ben tien jaar geleden naar Nederland verhuisd, maar in België zie je zo vaak dat de ceremonie al om 11:00 uur is en gasten pas weer vanaf 19:00 uur voor het feest zijn uitgenodigd. Dan moet je zó veel tijd overbruggen. Wij wilden dat vermijden, zeker ook omdat veel van onze gasten van verder weg kwamen. En dus draaiden we de boel gewoon om.

Rond 18:30 zijn we met Raf en de fotograaf de duinen in gegaan voor een fotosessie. Een tip voor andere Lucky Girls die een fotoshoot willen doen met kinderen: doordat de fotograaf een vriendin van ons is en Raf haar dus al kende, ging dit lekker vlot. Ondertussen werd de locatie omgebouwd en de ceremonie opgezet. Vervolgens arriveerden de avondgasten; nog eens 45 mensen.

019_ilvi

Pizza met nutella

Ilvi: Om 20:00 uur was de ceremonie, die werd geleid door Jakob’s oudste zus. We hebben haar gevraagd of zij die wilde maken voor ons en dat heeft ze ontzettend mooi gedaan. Ze woont in Maastricht en we zien elkaar door de afstand niet zoveel, maar een leuke bijkomstigheid was dat we elkaar daardoor ook veel beter hebben leren kennen! De ceremonie was dus een ceremonieel huwelijk; het wettelijke gedeelte hadden we al geregeld door ons geregistreerd partnerschap om te laten zetten in een huwelijk. Daarvoor hoefden we alleen wat papierwerk te regelen, dat stelde niks voor.

De ceremonie ging automatisch over in het feest; we hebben geen openingsdans gedaan, want daar hebben we een hekel aan. De dj heeft een van onze favoriete dansnummers op gezet en het feest was geopend! Er zijn ’s avonds laat nog wat pizza’s geserveerd voor de avondgasten, waaronder een zoete variant met nutella en munt. Echt een aanrader, heerlijk! Er gingen ook snoepjes rond. Op het strand stond een houtgestookte hottub. De mannen zaten daar met een biertje in.

028_ilvi

Van tevoren hadden we afgesproken dat we om 01:00 uur zouden afronden, al deden ze daar bij de strandtent niet moeilijk over. Het werd uiteindelijk wat later en toen zijn Jakob en ik samen naar ons huisje gelopen. Om Raf hoefden we ons geen zorgen te maken; die sliep nog lekker bij de oppas. Achteraf hoorden we dat een groepje gasten nog heel lang bij het vuur op het strand heeft gezeten, compleet met gitaar…!

Vermaak voor de kinderen

Ilvi: Het was heel leuk om ons zoontje Raf erbij te hebben. Dat hebben we heel bewust gedaan: wij gingen trouwen, dus ook als gezin. Hij heeft ook de trouwringen gebracht, tijdens de ceremonie.

Hoe we voor vermaak voor de kinderen hadden gezorgd? We hadden een oppas geregeld en dat bleek echt een gouden greep. Zij kon bij Raf blijven en hem in de gaten houden. ’s Avonds kwam er nog een tweede oppas bij. Zij zijn met Raf en nog een hele hoop andere kinderen naar een huisje op de camping gegaan, waar ze konden slapen. Bovendien was de trouwlocatie geweldig voor Raf: hij heeft de hele tijd in het zand zitten spelen!

Rijkdom

Ilvi: Trouwen was zo veel leuker dan ik gedacht had. Je bent er best wel lang mee bezig, waardoor op een gegeven moment het praktische de overhand krijgt. Er komen veel mensen, je moet veel regelen en er is veel gedoe… maar dan – en ik ben best wel nuchter – sta je daar met een trouwjurk aan waar je heel blij mee bent, met je haar heel mooi en kijk je naar je man die daar staat in vol ornaat, met al je vrienden en familieleden om je heen… dat moment voelde als rijkdom.

024_ilvi

Ik vond er twee momenten uitspringen: het ‘reveal moment’, omdat ik aan kwam lopen en Jakob daar met íedereen zag staan. Daar werd ik emotioneel van. Maar ook de ceremonie, die was zó ontzettend mooi, zo mooi gedaan. Mijn zus had ook zo’n goede speech. Dat was heel bijzonder. Jakob en ik zaten met onze gezichten naar de gasten toe, dus we zaten behoorlijk ‘on display’ en waren best emotioneel. Maar het is heel bijzonder om dat zo te doen voor iedereen.

Heel veel dingen waar je blij van wordt

Ilvi: Mijn gouden tip voor andere Lucky Girls is waarschijnlijk heel cliché: dat je toch echt moet doen wat je zelf wil en je niet moet verliezen in het praktische, wat een valkuil was voor mij. Je bent zo druk bezig om het voor iedereen goed te regelen, maar je moet het vooral voor jezelf doen.

030_ilvi

Een collega van me zei altijd: ‘trouwen is zó geweldig’ en ze had gelijk. Het is met niks te vergelijken. Dat je een dag hebt, helemaal voor elkaar, waarop je helemaal doet wat je als stel hebt bedacht. En dat met alle mensen die je niet zo vaak ziet bij je. Ik had van tevoren nooit bedacht dat dat zo kon. Dat zijn héél veel dingen waar je blij van wordt, en dat de hele dag…!

Wil je ook zo’n gave trouwjurk? Hier vind je ons.

De adresjes van Ilvi:

Trouwfotograaf: Annelies Verhelst Fotografie

Korte trouwjurk: Assepoester, Arnhem

 

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

135 pagina’s vol toptrouwjurken van 699 tot 1999

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen