“Je moet dicht bij jezelf blijven staan. Niet denken: vind ik de plaatjes of de jurk mooi, maar wat past bij mij.”

Voor Quirina (35) en Dennis (32) uit Zutphen was trouwen wel héél dicht bij huis. Quirina werkt namelijk bij Assepoester en het is haar vak om Lucky Girls te helpen aan de jurk die bij ze past. Hoe ging dat toen ze zelf een trouwjurk nodig had? 

Was het voor jou meteen duidelijk dat je jouw jurk bij Assepoester zou gaan uitzoeken, of heb je nog getwijfeld?
Quirina: “Nee hoor, dat wist ik allang! Ik werk natuurlijk in de allerleukste bruidsmodezaak van Nederland! Soms kwam er een trouwjurk binnen waarvan ik dacht: o dat zou een gave jurk zijn om in te trouwen. De stijl trouwjurk die ik wilde was me altijd wel heel duidelijk. Maar het is tóch iets heel anders geworden…!”

Wat was dan de jurk die jij eerst in je hoofd had?
“Ik draag heel vaak zachtroze, bovendien is mijn moeder vroeger ook in zo’n kleur getrouwd. Helaas is zij niet meer onder ons, deze kleur herinnert mij altijd aan haar. Het leek mij een mooi idee om ook in een trouwjurk met deze kleur te trouwen, dat gaf me een heel bijzonder gevoel.

Toen we samen besloten om te gaan trouwen kwam er toevallig zo’n jurk binnen! Meteen dacht ik: die is van mij. Hij was lekker stoer, kort van voor en lang van achter. Ik heb m één keer snel gepast, tussen de bedrijven door, en toen snel opzij gehangen voor de bruiloft.”

Maar die jurk is het toch niet geworden?
“De jurk stond mooi. Het was gewoon ook een hele gave jurk! Maar dat is met bruidsjurken ook niet moeilijk: alles staat, maar je moet wel een klik voelen. Je moet erin staan als jezelf.
Ik ben het type van: goed is goed, klaar, geen gedoe. Ik dacht altijd: ik zal wel te nuchter zijn om die klik te voelen.

Tot mijn collega een keer zei: heb je die jurk gekozen? Heb je die wel aangehad? Zij voelde het niet helemaal en zag graag dat ik hem nog een keer aan deed. Ik stond in die jurk toen zij met een witte, lange kanten trouwjurk aan kwam zetten. Mijn eerste gedachte was: wat een pyjama, die hoef ik niet! Ik trok ‘m toch aan en toen begreep ik ineens wat ik had moeten voelen. Mijn collega’s van het atelier hadden tranen in hun ogen. Dit was het. Qua gevoel klopte het helemaal. Dat liep dus even wat anders, heel verrassend.”

Dus de jurk die iemand anders voor je uitzocht, bleek uiteindelijk beter bij je te passen. Hoe kan dat denk je?
“Iedereen dacht dat ik voor een roze stoere trouwjurk zou gaan die alles behalve lang zou zijn, inclusief ikzelf. Had de stofstaal zelfs al mee naar huis genomen! Waarschijnlijk heeft het te maken heeft met wat je in je hoofd hebt: het sfeerbeeld van hoe jouw dag eruit moet zien. Ik was vooral bezig met hoe onze dag er qua sfeer uit moest zien en welke jurk daar het beste bij paste. Ik ging een beetje voorbij aan mijzelf, want ben over het algeheel gezien een heel rustig en zacht type.

Het rare is dat ik daar met klanten juist wél heel erg bewust mee bezig ben. Dat doe je bij jezelf blijkbaar niet, dan ben je misschien toch meer bezig met het stijltje dat je wil neerzetten, met de jurken en de plaatjes in plaats van wie jij bent.”

Maar moest je niet onwijs schakelen? Je had zo’n andere jurk in je hoofd!
“Nee, die kanten trouwjurk klopte, vreemd genoeg. We hebben het onder werktijd even gedaan: het duurde tien minuten. Er kwamen klanten aan en mijn jurk voelde zó vertrouwd, dat ik bijna in die bruidsjurk naar de klanten toe stapte. Collega’s zeiden: ‘Eh, Quirina, je hebt je jurk nog aan!’.

Je stond nu zelf aan de andere kant; heb je daar nog wat van geleerd?
“Hoe ik mijn klanten help, gaat eigenlijk vanzelf. Wat ik wel merkte, is dat je toch wat dichter bij jezelf moet blijven staan. Niet denken: vind ik de plaatjes of de jurk mooi, maar wat past bij mij.”

Hoe reageerden je vrienden en familie?
“Het verrassingseffect was groot, want iedereen dacht dat ik in het roze zou trouwen. Achteraf vind ik het een hele fijne keuze geweest. Mijn familie zou meer bezig zijn geweest met vooral het passen, hun favoriete jurken aan willen zien en niet met: wat vindt zij zelf leuk. Voor mijn collega’s is het hun vak: zij gaan altijd uit van jou als persoon en welke trouwjurk daarbij past.”

Hoe zou je de stijl van jullie bruiloft omschrijven?
“Een beetje vintage, intiem, festivalsfeer. We hadden een hele leuke trouwlocatie: 25 Graden Noord in Drouwenerveen in Drenthe, vlakbij Groningen, middenin de natuur. Een boerderij die ontzettend leuk is opgeknapt. Het heeft schuifdeuren die je kunt openzetten richting het terras.

Wij zijn onder een kastanjeboom getrouwd, met ronde haag eromheen met doorkijkjes naar een meertje met een strand, een labyrinth en een groot veld met bomen. Alles lag buiten, heel landelijk. Het weer had iets beter gekund, maar op het moment dat we trouwden, was het droog, het zonnetje kwam zelfs door.”

Waarom kozen jullie voor een trouwlocatie in Drenthe?
“Dat was puur toeval. Ik kom uit Leeuwarden, Dennis uit de kop van Overijssel, zoals hij dat zelf altijd zo mooi zegt. We toeren heel veel, want we hebben veel met natuur en cultuur. Als kind kwam ik regelmatig in de omgeving van Drenthe. Op een gegeven moment dachten we: in die buurt trouwen is wel leuk, dan moet iedereen reizen en dan is de kans groter dat iedereen blijft slapen!”

Wanneer zijn jullie aangekomen bij de trouwlocatie?
“We waren de nacht ervoor in een Bed & Breakfast blijven slapen, vlakbij de trouwlocatie. We dachten: da’s makkelijk, want dan kunnen we teruglopen als we ’s avonds wat beneveld zijn. Wat we niet hadden gezien, was dat er een grote sloot omheen lag, waardoor je helemaal om moest lopen. Daar zou je langer dan een uur over doen, haha! Uiteindelijk hebben we dan toch maar voor de auto gekozen.

Wat was het draaiboek van de bruiloft?
“Heel relaxed, ’s ochtends zijn we gestart met een ontbijtje bij de B&B. Sander en Sandor, die we kennen uit Leeuwarden, kwamen bij ons. Sandor voor mijn make-up en Sander voor de foto’s. Tussentijds zijn we nog verrast door onze vrienden uit Arnhem met een champagne-lunch. Dennis heeft zich daarna aangekleed en is, terwijl ik met mijn rug naar het raam toe zat, naar de trouwlocatie gegaan.

Ik ben later met de jongens en mijn schoonzusje naar de locatie toe gereden. We zijn wat later op de dag getrouwd: de ceremonie was om 15:00 uur. De insteek was: het loopt zoals het loopt, we hadden dan ook geen ceremoniemeester. De mensen van de trouwlocatie hebben we de vrije hand gegeven en gezegd: als je denkt dat mensen trek hebben, slinger de barbecue dan maar aan. Als je denkt: ik doe een hapje vooraf, kan dat ook.”

Wanneer zagen jij en Dennis elkaar voor het eerst in jullie trouwkleren?
“We zagen elkaar voor het eerst tijdens de ceremonie. Wij berichtten Dennis toen we onderweg waren. Hij moest samen met zijn beste vriend regelen dat iedereen richting de plek ging waar de ceremonie was. Ik vond het leuker dat niemand mij voor de ceremonie zou zien.

Toen we kwamen aanrijden, zat iedereen net in het nisje. Ik ben samen met ons zoontje Veyron en vader naar het bomenpad toe gelopen onder begeleiding van zanger Mark Dontje, die met een gitaar ‘Marry You’ van Bruno Mars speelde en zong. Hij liep voor mij uit. De ceremonie was met intimi: ouders, broertjes, zusjes, kindjes, opa en oma en beste vrienden.

Hoe vond jij de ceremonie?
“De ceremonie was super. Mijn zusje zei: ‘het leek wel een sprookje’. Heel klein, heel intiem.”

En daarna?
“Na het jawoord zijn we onder een poortje doorgelopen. Daar stond om het hoekje een felgekleurde macarontoren klaar. Er lagen er wel 200 stuks op; dan hoef je ook niet te kiezen, maar kun je ze gewoon allemaal proeven. Tijdens de toost heeft de zanger nog een hele tijd lekker staan spelen. Daarna zijn we naar het terras gelopen en is de barbecue aangegaan.”

Hoe hebben jullie de feestavond aangekleed?
“Na de barbecue gingen overal vuurkorven en haarden aan om het lekker warm te houden. Bij Ikea hebben we een stuk of 30 fleecedekens gekocht – die kosten niks – en overal neergelegd. Die kon je lekker omslaan als je het koud had. Er waren bij het feest 60 mensen; mensen die we regelmatig spreken of zien.”

Hoe hebben jullie de gasten vermaakt?
“We hadden een hele foute dansvloer geregeld met discolichtjes, zo’n jaren 80 dansvloer. Wel met een hele hippe dj en een saxofonist! Zij draaiden house & danceclassics, lekker vlot. Gaan met die banaan!
Samen met mijn zwager en schoonzus heb ik een fotohokje gemaakt. Die was zo groot dat ie niet in de auto paste. Met een bus met aanhanger hebben we ‘m moeten vervoeren. Ik heb er een leuke kist naast gezet met props: snorren, brillen, hoeden. Sander en Sandor hebben daar de hele avond leuke foto’s van gemaakt.”

En de kinderen?
“De kindjes waren er ook allemaal gezellig bij. De dochter van een kennis was onze nanny, die heeft de kindjes in de watten gelegd en met ze gespeeld. Ook was er een springkussen voor ze. Wij hadden nergens geen omkijken naar, wij hoefden dus niet continu te denken van: ‘O dat water, waar is onze zoon?’. Ideaal. Nadat de kinderen naar bed waren gebracht, kwamen de avondgasten.”

Waren er ook hapjes?
“Gedurende het feest zijn er allemaal lekkere vlotte hapjes rondgebracht: aardbeien met slagroom erin, drankjes met frambozengelei, bitterballen, kaas, kaashapjes, ook wat kleine luxere hapjes. Ik ben meer van de Franse keuken, Dennis meer van de bier & bitterballen: daar hebben we een combinatie van gemaakt.”

Was er ook een gastenboek?
“In plaats van een gastenboek, hadden we een gastendoek. Ik ben Blond Amsterdam-fan en ik vond zo’n gastendoek in Blond Amsterdam-stijl. Het is een wit doek met allemaal tekeningetjes: schoentjes, ringen, hartballonnetjes… in de open vlakken kun je je naam zetten. Het hangt nu bij ons in de kamer, heel prominent.”

Hoe hebben jullie de bruiloft afgesloten?
“Rond 24:00 uur hadden we voor de gasten hele grote wensballonnen, van biologisch afbreekbaar materiaal. Het pad naar het grote veld was helemaal verlicht met kartonnen zakjes met lichtjes erin. Op het open veld hebben we de ballonnen tegelijk opgelaten, voor mijn moeder en voor alle anderen die we hebben moeten missen. Op die manier waren ze er toch een beetje bij.”

En iedereen bleef slapen?
Er was ruimte voor 45 man. Iedereen kon dus lekker aan de drank, hoppetee, geen gedoe met een Bob en naar huis rijden. De volgende ochtend was er een ontbijt met streekproducten, heel luxe.
We hebben overal katerwater laten neerzetten met paracetamol.

Wat vond jij het hoogtepunt?
Er waren toch wel twee bijzondere momenten: het ene was heel klein; toen ik met Veyron en mijn vader naar de ceremonie toe liep. Sinds mijn moeder er niet meer is, zie ik altijd een vlinder op de momenten dat ik haar mis. Toen ik aan kwam lopen, kwam er zo’n zelfde type vlinder op mijn boeketje zitten, toen vloog het tegen mijn voorhoofd, daarna ging het bij Veyron op zijn schouder zitten. Vervolgens vloog het door het poortje heen waar we gingen zitten, naar het bloemetje op een trapje. Toen vloog ‘ie richting Dennis en vloog weg. Ik geloof nergens in, maar dit was wel heel bizar en heel bijzonder.

Het andere moment was dat toen ik met mijn vader aan kwam lopen en Dennis en ik elkaar voor het eerst zagen. Achteraf bleek onze trouwkleding ook heel gaaf op elkaar afgestemd te zijn. Veyron en Dennis bleken bijna identieke pakken aan te hebben, terwijl ik niet wist wat Dennis voor pak had gekocht (ik had de kleding voor Veyron uitgezocht). Dennis had Allstars laten pimpen met onze initialen en trouwdatum, die had Veyron ook gekregen. Het klopte helemaal.”

Heb je een gouden tip voor andere Lucky Girls?
“Hou alles bij jezelf, zelf regelen is veel leuker. We hebben alles samen gedaan en uitgezocht. Het wordt dan echt jullie dag, zonder inmenging van een buitenstaander.”

Wil jij ook zo’n gave jurk? Kom langs, dan helpen wij jou aan de jurk die bij je past.

Trouwfoto’s, haar en make-up: Sander & Sandor

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen