“Het was zó gezellig dat we bijna vergaten dat we een trouwjurk gingen uitzoeken!”

Joske: “Ik wilde niet zo’n bruidsjurk-bruidsjurk. Zo’n taart, zo’n enorme witte jurk. Daar zag ik mezelf niet in, dat is niet mijn stijl. Ik heb veel online gekeken naar bruidsmodewinkels. Het probleem is dat je niet weet welke goed is en zeker in Amsterdam zitten al 100.000 trouwwinkels.

Ik kom oorspronkelijk uit de Achterhoek en kwam toen de site van Assepoester tegen, want Arnhem ligt daar natuurlijk vlakbij. Het voelde voor mij op de één of andere manier goed. Het sprak me aan hoe er op de site werd gesproken over bruidsmode, niet te serieus.”

Een romantische trouwjurk in mijn stijl

“Van tevoren heb ik op Pinterest gekeken om inspiratie op te doen voor mijn trouwjurk. Uiteindelijk had ik een verzameling van twintig jurken die totáál niet op elkaar leken. Wel viel het me op dat ik de sfeer en het gevoel dat ze uitstraalden eigenlijk mooier vond dan de jurken zelf. Dat relaxte, beetje romantische sprak me aan.

Héél kort heb ik de gedachte gehad: zal ik niet gewoon een witte jurk bij Zara kopen…? Algauw dacht ik: nee, je trouwt maar één keer, dus dan ga ik er ook voor! Ik had er bovendien vertrouwen in dat ik bij Assepoester echt een trouwjurk zou vinden in mijn stijl.”

romantische trouwjurk Joske

“Mijn moeder en twee zussen gingen met me mee naar Arnhem. Het was zó gezellig dat we bijna vergaten dat we een trouwjurk gingen uitzoeken, haha! Ik werd geholpen door Quirina, die wat jurken voor me ging uitzoeken maar die mij ook stimuleerde om zelf te pakken wat ik wilde. ‘Stop maar met zoeken!’, riepen mijn zussen. Ze hadden dé romantische trouwjurk voor me gevonden. Quirina liep toen net langs en zei meteen: ‘O ja, dat is ook de eerste jurk die ik voor je in gedachten had’.”

Hij zat gewoon relaxt

“Toen ik ‘m aan had, voelde ik me er meteen héél fijn in. Ik had ‘m bij wijze van spreken elke dag aan kunnen trekken naar mijn werk, de rest van mijn leven. Hij is wel iets meer ‘bruidsjurk’ dan ik vooraf had gedacht, maar wél mijn stijl! Ik vind de stof heel mooi, net als de pasvorm. En hij zat gewoon relaxt; daardoor kon ik ook relaxt blijven. Ik wist van tevoren nog niet of ik zo traditioneel wilde zijn om mijn trouwjurk geheim te houden voor Ramiz, tot ik ‘m aan had. Toen wist ik: dit krijgt hij nog niet te zien!”

romantische trouwjurk Joske

“Ik heb hem voorafgaand telkens gevraagd: op welk moment van de bruiloft ga je huilen? Dan zei hij steeds: ‘ik ga niet huilen’. Uiteindelijk heeft hij vanaf het eerste moment dat hij mij zag tot aan de eerste dans lopen janken, haha! Van trots en blijdschap; hij vond het prachtig.”

Een plek waar we allebei thuis zijn

“We zijn bij mijn ouders thuis getrouwd, in hun achtertuin. De reden waarom we voor die locatie kozen, is dat we een plek zochten waar we ons niet alleen op ons gemak zouden voelen maar ons ook thuis zouden voelen. Ramiz woont pas sinds 2013 in Nederland, maar die tuin is een plek waar we allebei thuis zijn. Mijn ouders vonden het een geweldig idee. Die tuin is een plek waar we samenkomen, waar we familiemomenten beleven.”

010_joske

“Heel graag wilden we een relaxte sfeer creëren en dat gevoel met iedereen delen. We zijn begonnen met de ceremonie, gevolgd door het feest. Daarnaast wilden we gewoon niet te moeilijke dingen doen.”

025_joske

“We moesten natuurlijk wel iets doen met de aankleding van de tuin. Mijn ouders hadden al een tent in huis, maar bijvoorbeeld de stoelen, de catering en de dj moesten we allemaal nog regelen. We hebben heel veel versiering zelf gemaakt, in de sfeer die wij leuk vinden. Zo konden we ons eigen plekje creëren. Mijn moeder en zussen hebben een backdrop met brede linten gemaakt, naar aanleiding van een handleiding die ik via Pinterest had gevonden. Overal stonden kaarsjes, van jampotjes die we hebben gepimpt.”

Into my arms

“De bruiloft begon om 14:00 uur. Wij zijn toen nog even snel de tuin uit gesneakt om verderop foto’s te maken. Om 15:00 uur begon de ceremonie, die duurde ongeveer drie kwartier. Ik vond het heel leuk, heel persoonlijk. Er waren veel familieleden van Ramiz bij uit Amerika, Dubai en Gambia en zij spreken geen Nederlands. We hadden een ambtenaar gevonden die Engelse les geeft en die de verhalen half in het Engels, half in het Nederlands kon vertellen. Dat heeft zij heel mooi gedaan; ze heeft iedereen erbij betrokken.”

005_joske

“We wilden in de ceremonie benadrukken dat het niet alleen óns feestje was, en alle mensen bedanken voor hun steun. Dankzij hen konden wij samen zijn in Nederland en dat besluiten met een bruiloft. Wat ik ook heel mooi vond, was dat mijn vader ons heeft toegezongen. Hij zong een nummer van Nick Cave, ‘into my arms’. Dat nummer is voor mij heel bijzonder, omdat het mij aan Ramiz doet denken. Omdat Ramiz gelovig is, heeft zijn familie in Gambia precies op het moment van de ceremonie voor ons gebeden. Ja, mooi idee hè?”

020_joske

De juiste man gekozen

“Na de ceremonie hebben we taarten aangesneden en geproost met een lekker glaasje prosecco. Een bruidstaart vonden we te traditioneel, te stijfjes, dus we hebben gewoon verschillende taarten besteld. Het had ook wel iets onwerkelijks, dat moment. Dat we gewoon echt getrouwd waren. Ik weet nog dat ik me realiseerde: al deze mensen zijn hier van over de hele wereld naartoe gekomen…. Daar heb ik nog meer van lopen genieten dan van het hele getrouwd-zijn-idee. En dan weet je als vrouw: ik heb de juiste man gekozen, dat effect heeft hij dus op mensen, dat ze de hele wereld over reizen om op zijn bruiloft te kunnen zijn.”

024_joske

“We hebben even geborreld en om 18:00 uur begon de barbecue, waarvoor we een cateraar hadden ingehuurd. Allemaal in buffetstijl en er waren statafels, dus er werd lekker gemixt onder de gasten. Dat gaf een heel relaxt sfeertje.”

030_joske

Meegenieten

“Daarna begon de dj te draaien en was het feest. Vanaf dat moment heeft iedereen op de dansvloer gestaan. Dat ging perfect in de tuin! De dj draaide van alles wat en stond ook open voor verzoeknummers. Van tevoren hadden we de omwonenden gewaarschuwd dat ze tot 24:00 uur misschien last van de muziek zouden kunnen hebben. Maar de dj riep dat hij een tweet had gehad van een buurman die zei dat hij zulke goede muziek draaide; hij was thuis aan het meegenieten!”

“Om 24:00 uur is de muziek gestopt, want we stonden natuurlijk middenin een woonwijk. Maar sommige gasten bleven nog even napraten. Wij lagen om 02:00 uur in bed. Het was best een lange dag, als je nagaat dat we al om 07:00 uur op waren, dus het was ook wel genoeg zo. We waren samen helemaal in de wolken; het was precies geweest wat we in ons hoofd hadden. Een feest vol blije mensen.”

036_joske

Trouwen in Gambia

“Er waren veel familieleden van Ramiz bij onze bruiloft aanwezig, maar zijn ouders reizen bijvoorbeeld niet meer. Er gaat ook maar één keer in de week een vliegtuig vanuit Gambia. Daarom willen we onze bruiloft ook nog een keer overdoen in Gambia. Waarschijnlijk begin volgend jaar. Dus verheug je maar vast op veel tropische strand-foto’s!”

“Het hoogtepunt voor mij was dat we konden trouwen op een plek die voor mij heel belangrijk is, waar ik ben opgegroeid. Als ik aan familie denk, denk ik aan die tuin. Om daar dan iedereen samen te zien, dat is gewoon supermooi.”

031_joske

Zorg dat je je op je gemak voelt

“Mijn gouden tip is deze: iedereen heeft natuurlijk ideeën voor je bruiloft. Dat is heel behulpzaam, lief, mooi en fijn. Maar af en toe denk je: dat wil ik eigenlijk niet, dat past niet bij mij. De beste tip is dan denk ik om af en toe ook nee te durven zeggen. Het is belangrijk dat jullie je op je gemak voelen. Dat je niet afgeleid wordt door dingen waar je onzeker over bent. Zorg dat jij je op je gemak voelt door er je eigen dag van te maken, samen met je toekomstige man.”

Wil je ook zo’n romantische trouwjurk? Hier vind je ons.

Trouwfotograaf: Vivianna van der Maas, Vivre Fotografie

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

135 pagina’s vol toptrouwjurken van 699 tot 1999

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen