Trouwen bovenop een berg in Zwitserland, een stoeltjeslift, een alphoorn en vallende sterren

Nienke: “Ik woon al 6,5 jaar in Zwitserland. Ik ben hier alleen naartoe gekomen. Ik woonde en werkte in Enschede, maar ik wilde heel graag wat anders. Ik ben gaan kijken in Canada en Australië, wilde zelfs wel kiwi’s gaan plukken ofzo, tot ik ineens een telefoontje kreeg uit Oost-Zwitserland. Met de vraag of ik daar wilde komen werken.”

“Toen ik hier eenmaal was, wist ik: dit is echt mijn land, hier wil ik blijven. Ik ben vanuit het Oosten naar het binnenland verhuisd en nooit meer weggegaan. De natuur en de bergen hier, dat vind ik heerlijk. Als je je niet zo lekker voelt of je hebt je dag niet, dan hoef je alleen maar een stuk te gaan wandelen en dan sta je boven je problemen. Ik vind het heerlijk om hier te wandelen of te skiën.”

Verliefd op de buurman

“Ik had nooit verwacht dat ik hier mijn grote liefde tegen zou komen. Drie jaar geleden woonde ik nog in een dorpje naast Luzern, toen Peter naast mij kwam wonen. Ja, de buurman werd mijn man, haha! Dus zijn we samen gaan wonen, beetje onzin om twee huizen te betalen natuurlijk. Nu wonen we in Luzern, in een schattig huisje in chalet-stijl. Het past echt bij het beeld dat iedereen van Zwitserland heeft: hout, een open haard, gezellig. Vandaag sneeuwt het ook; het is helemaal wit. En het dorpje is versierd met lichtjes en sneeuwmannen voor de aanstaande kerstdagen.”

“Kerstmis wordt hier altijd traditioneel op de avond van 24 december gevierd; Heiligenabend noemen ze dat. Peter stond erop dat we een stukje zouden gaan wandelen. Toen vroeg hij me ten huwelijk.
Meteen dachten we: wat willen we, waar willen we gaan trouwen? Ik zei tegen Peter: “Ik ben hier voor de bergen gekomen, dus ik zou ook heel graag in de bergen willen trouwen.” We zijn gaan zoeken naar een plek die bij ons past en vonden Stoos. Ik heb daar twee jaar lang ski-les gegeven en de vader van Peter ook. We vieren er oud & nieuw, zijn er op vakantie geweest… het paste bij ons.”

De trouwdag: trouwen op 2000 meter hoogte

“Wil je in Zwitserland trouwen, dan moet je dat ook nog voor de wet doen natuurlijk, in het gemeentehuis. Trouwen voor de wet wordt hier vaak al een half jaar voor de bruiloft gedaan. Maar wij konden het gelukkig de dag van tevoren doen. We waren met onze ouders en de getuigen; mijn zusje en de beste vriendin van Peter. Het was een ontzettend mooi verhaal dat ze vertelden in het gemeentehuis, maar ik kan het me gewoon niet meer herinneren! In ieder geval was de boodschap dat je elke dag moet leven alsof het de mooiste dag van je leven wordt. Dat zal me altijd bijblijven.
Daarna zijn we met de ouders uiteten geweest en vervolgens zijn we de berg al opgegaan.”

“De avond voor de bruiloft zijn we al samen met onze gasten naar Stoos afgereisd. Je moet eerst met een treintje naar boven, het is een heel klein dorpje waar maar 300 mensen wonen. Op de trouwdag hadden we om 13:00 in de kerk afgesproken. De dorpen zijn daar heel klein, maar elk dorp beschikt over een kerk, haha! We hebben onze dienst zelf gehouden, zonder pastoor of priester. Dat komt niet zo vaak voor, maar we wilden onze eigen woorden kunnen zeggen; alles wat we hebben meegemaakt of voor elkaar voelen. Daardoor werd het heel bijzonder en heel echt. Er werd zelfs nog op de alphoorn geblazen, er is gejodeld en we hebben ook nog de ‘alpsegen’ gekregen. Dat is iets heel bijzonders: ze hebben een soort pion van hout waardoor ze een gebed voor ons hebben opgezegd.”

Geen bruidstaart, maar Zwitserse kaas

“Na afloop hebben we witte wijn gedronken en Zwitserse kaasjes en worstjes gegeten, allemaal uit die streek. In plaats van bruidstaart & champagne ja!
Vervolgens zijn we allemaal met de stoeltjeslift omhoog gegaan, naar de top van de berg. Het was een supermooie dag en de hemel was stralend blauw. Mensen die voorbijkwamen in de stoeltjeslift zwaaiden naar ons. Bovenop de berg stond ons eten al klaar; we hebben een grote barbecue gehouden. Op 2000 meter hoogte! Er is zelfs nog een band komen spelen; een Ierse band uit Duitsland die allemaal gezellige dansmuziek uit de jaren ’70 en ’80 speelde. Dat was echt super, ze hebben wel tot na twaalven gespeeld.”

“Daarna werd de stoeltjeslift speciaal voor ons aangezet zodat we weer naar beneden konden… onderweg zagen we allemaal vallende sterren, dus iedereen heeft een wens kunnen doen. Het was net alsof ik in een film zat, ik voelde me zo goed!”

Peddelend op huwelijksreis

“We konden niet helemaal naar beneden, naar het dal zeg maar, dus hebben we met z’n allen overnacht in een hotel. De volgende dag hebben we nog samen koffiegedronken en geluncht. En iedereen kon lekker doen waar ‘ie zin in had. Peter en ik zijn naar huis gegaan en hebben twee grote surfboards gepakt. Daarmee zijn we het meer voor ons huis opgegaan die verdergaat in een rivier en zijn we gaan peddelen. In vijf dagen hebben we over verschillende meren gevaren tot we het zat waren en terug naar huis gegaan. Dat was onze huwelijksreis!”

“We hebben het gevierd met een kleine groep; echt onze ouders en naaste familie. Ik heb nog een lange brief geschreven aan alle tantes & ooms die we niet konden uitnodigen. Daarin schreef ik dat ik ze er allemaal heel graag bij had willen hebben, maar dat we het graag op deze manier wilden vieren en dat ze allemaal heel hartelijk welkom waren om een keer een kop koffie te drinken.”

“We wilden het heel rustig en gezellig vieren, maar ook normaal houden… ongemerkt werd het toch een beetje kitsch, maar het was super. Een echt Zwitsers huwelijk! Met een heleboel Nederlanders!”

Het was de reis waard

“De jurk was niet de bedoeling… en al helemaal niet zo’n grote jurk!
Ik wist al redelijk snel wat ik wilde en ik wilde mijn jurk in ieder geval in Nederland kopen, zodat mijn moeder en twee zusjes erbij konden zijn. Ik hoorde dat Assepoester een superleuke winkel was en dacht: daar moet ik naartoe. Dus we zijn met z’n vieren naar Arnhem gegaan. Mijn zusje Anne heeft uiteindelijk de jurk uitgezocht; zij kwam ermee aanzetten. Ik keek op het prijskaartje en zei: “Maar dat wilde ik helemaal niet!”. Toch heb ik ‘m gepast en ik begon gewoon te huilen van geluk. Ik dacht: hoe kan dat nou? Ik heb de jurk achter laten hangen en ben even gaan lunchen, met een glas wijn erbij! Al snel zei ik: “Ja, die jurk, dat moet gewoon. Het is maar een keer in m’n leven!” Dat vond mijn moeder ook. Terug bij Assepoester heb ik ‘m nog een keer aangepast en het was ‘m gewoon. We hebben gelijk feest gevierd en ik ging helemaal gelukkig de winkel uit.”

“De spontaniteit en de sympathie die ik voelde in de winkel, die mis ik hier weleens. Ik ben zo gaaf geholpen; het echte Hollandse kwam naar boven.”

“Dit was in juni en in augustus – twee weken voor de bruiloft ben ik nog teruggegaan – om de jurk af te passen. Toen zat ‘ie helemaal perfect. Ik heb mijn jurk vol trots meegenomen het vliegtuig in, echt zo van: kijk, ik ga trouwen! Peter mocht de jurk pas zien in de kerk. Toen hij me zag viel hij bijna om! Ik moest dus wel twee keer vanuit Zwitserland naar Arnhem voor de jurk, maar het was het waard!”

Spierpijn in je kaken

“Het mooiste moment vond ik dat in de kerk… toen mijn man mij heeft gezegd waarom hij van mij houdt. Hij zei dat zijn leven kleuriger is met mij en niet meer zo zwart-wit. Mijn ouders huilen natuurlijk! Ik kon alleen maar lachen, ik voelde me zo goed – ik had na afloop spierpijn in mijn kaken.”

“Ik ben niet zo’n meisje dat er altijd van heeft gedroomd om te trouwen, maar het was echt de mooiste dag van m’n leven. Ik had nooit verwacht dat ik dat zou zeggen! Maar het is wel waar. Het was écht de mooiste dag.”

Nieuwe openingstijden! Woe t/m za van 09:00 tot 18:00.

Bekijk onze openingstijden >

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen