Trouwen in Kasteel Doorwerth, een oude Porsche, Clouseau en twee paarse trouwjurken

Ester: “Het was gek: we hadden elkaar net ontmoet – drie weken daarvoor ongeveer – en zaten tv te kijken toen we een homostel zagen trouwen. Ik zei tegen Petra dat mij dat hartstikke leuk leek. Maar Petra had echt zoiets van: ‘nee, trouwen vind ik niet echt nodig’. Tot ze mij ontmoette.
Het was een complete verrassing dat zij mij ten huwelijk vroeg. Ik heb gelijk volmondig ja gezegd en ik vond het zo grappig dat zij – die trouwen nooit nodig vond – nou juist het aanzoek deed.”

“Waarom ik graag wilde trouwen? Ik vind het mooi om met iedereen die me dierbaar is te delen dat ik de liefde van mijn leven heb gevonden. Want zo voelt het echt: alsof ik een lot uit de loterij heb gewonnen. We noemen dat samen ook weleens ‘onze eigen jackpot’, haha!”

“Petra en ik hebben elkaar via Relatieplanet.nl ontmoet en haar profiel sprak me zo aan, maar er zat geen foto bij. Ik heb haar toen gevraagd om me een foto te sturen; ik wilde graag zien wie daarachter zat. We hebben veel contact gehad via Whatsapp en e-mail – ik had nooit gedacht dat je via Whatsapp verliefd op iemand kon worden! – en uiteindelijk maakten wij onze eerste afspraak. Omdat Petra toen al in Ede woonde en ik in Groningen, spraken we af in Zwolle: dat was ongeveer in het midden. Het was gelijk raak. En om dan zo’n speciale dag met elkaar kunnen vieren… ik wist niet dat het voor mij was weggelegd om te trouwen. Dat klinkt zo desperate, maar ik moet mezelf af en toe echt even in mijn arm knijpen, zo van: jeetje het is echt waar dat we zó gelukkig zijn samen!”

Twee vrouwen op de fiets

“Het aanzoek was héél romantisch; we waren een weekendje weg naar een hotel in Bergen aan Zee. Ik was op de dag van vertrek vrij ziek, maar we zijn wel gegaan. We hebben onze plannen om een restaurantje in de stad op te zoeken geskipt en zijn in het hotel gaan eten. Daarna gingen we in de loungehoek zitten. Petra zei dat ze even naar de wc moest. Wat ik niet wist, was dat ze ondertussen naar de hotelkamer is gegaan om cadeaus op het bed te leggen. Toen we boven kwamen, zag ik de cadeaus liggen en zei ik: wat is dit nou? Ik begon gelijk te huilen. In het ene pakje zat een chocoladehart met daarop de eerste foto van ons samen – die hebben we pas vorige week opgegeten, kun je nagaan! – en in de andere een kussentje met daarop: ‘lieffie wil je met me trouwen?’. Nou, toen moest ik al helemáál huilen!”

“De trouwkaart hadden we het eerste klaar, in januari al. Het scheelt dat we dezelfde smaak hebben. Daardoor hoefden we nergens over te discussiëren. Op internet kwamen we een bijzondere kaart tegen van twee vrouwen op de fiets met een molentje op de achtergrond; echt een Hollandse kaart. We vonden ‘m heel grappig omdat we nooit fietsen en iedereen in onze omgeving dat weet.
De ontwerpster van de kaart heeft onze foto’s gebruikt om de illustratie af te stemmen. Aan de binnenkant stond een tekst uit het nummer ‘Altijd heb ik je lief’ van Clouseau. Dat lied is ook gezongen op onze bruiloft. Het heeft een speciale betekenis voor ons.”

“Onze trouwlocatie werd Kasteel Doorwerth in Renkum. We waren daar op een inspiratiedag waar een huwelijk in scene werd gezet. Er kwam een zangeres zingend binnen met een gitaar en ze zong een nummer van ons: een liedje dat wij heel mooi vinden. We keken elkaar aan en zeiden: wij willen haar op onze bruiloft! Ze heeft dan ook vier nummers gezongen. Iedereen was helemaal enthousiast.”

Le big day: in een Porsche richting de trouwlocatie

“Op de dag zelf zijn we om 06:30 opgestaan. Ik ben eerst naar de schoonheidsspecialiste gegaan. Ondertussen deed Petra’s zusje – die kapster is – het haar van Petra. Toen ik terugkwam, hebben we omgewisseld. Om 11:00 waren we klaar.
Omdat we allebei gek zijn van auto’s, hadden we een Porsche Cabrio uit 1962 gehuurd. O, die vinden we zo gaaf! Ik zou rijden, dus ik ben eerst een stukje gaan proefrijden. Nog niet in de jurk hoor!
Ondertussen werden thuis de bloemen gebracht die later weer opgehaald zouden worden door de ceremoniemeesters. Best wel een gedoe, maar we hadden twee hele fijne ceremoniemeesters, ook twee vrouwen, die rond 12:00 richting de trouwlocatie zijn gegaan om de boel op te maken.”

“Petra en ik zijn vertrokken in de Porsche met de fotograaf en de eigenaar van de trouwauto achter ons aan. Omdat het onafgebroken regende, hebben we de kappen omhoog gelaten, maar toen we bijna bij de trouwlocatie waren, hebben we ze afgedaan. Het kasteel heeft een hele mooie ophaalbrug, het is echt een droomlocatie. We kwamen het plein op rijden waar alle familie en vrienden stonden te wachten. Wij onder de poort door; ik toeteren, haha. Dat was echt een kippenvelmoment, dat vergeet je nooit meer. Familie en vrienden die daar ontroerd stonden te huilen. Het is natuurlijk ook een plaatje: twee vrouwen in een roomwitte Porsche! We werden zo enthousiast dat ik besloot nog een rondje te rijden, tot hilariteit van de gasten. Drie nichtjes waren onze bruidsmeisjes en die stonden al klaar met onze boeketten. De meiden hadden ook allemaal een mooi jurkje aan en liepen voor ons uit. Samen liepen we een hele hoge trap op, met familie en vrienden achter ons aan.”

Volop genieten

“Voor de ceremonie moesten wij wachten in een aparte ruimte, samen met mijn ouders en de bruidsmeisjes. Maud, onze zangeres, zong aan het begin van de ceremonie ‘Endless Love’ van Diana Ross en Lionel Richie. Ik ben samen met mijn vader naar binnen gelopen; Petra met mijn moeder. De moeder van Petra leeft niet meer, maar Petra heeft een hele goede band met mijn ouders. We vonden het mooi om zo naar binnen te gaan.
De ceremonie was heel bijzonder. Onze trouwambtenaar heeft het op een hele leuke manier gedaan, met veel humor en herinnering. Ze zei bijvoorbeeld tegen Petra: ‘Jouw moeder heeft de mooiste wolk uitgekozen voor vandaag’.”

“We hebben onze eigen trouwgeloften uitgesproken en daar werden we natuurlijk flink emotioneel van met z’n allen. Achteraf zijn er mannelijke gasten naar ons toegekomen die zeiden: ‘nog nooit heeft een vrouw mij aan het huilen gekregen, maar jullie wel!’. Ook andere mensen hebben gezegd dat de ceremonie iets bij ze losmaakte; het deed ze doen beseffen wat ze zelf hebben. Dat is zoals wij in het leven staan: we willen volop genieten en daarbij stilstaan, niet het leven om ons heen laten doorrazen. Alles is betrekkelijk. Daarom willen wij alles uit het leven halen wat erin zit.”

Proosten onder de acaciaboom

“Onder de oudste acaciaboom van Nederland die op het plein voor het kasteel staat, hebben we geproost met prosecco. Mijn vader heeft nog een woordje gedaan en daarna zijn we naar het Koetshuis gelopen voor het feest. Van te voren hadden we overal een stukje stof van de jurken achter moeten laten; voor de taart, voor de bloemen… ze wilden de kleuren precies goed krijgen. Onze bruidstaart was paars met wit met ons logo erop; een combinatie van onze initialen die we ook gebruiken in onze privé-mailwisseling. Bij het aansnijden heeft Maud dat nummer van Clouseau gezongen dat een speciale betekenis voor ons heeft. We hebben toen weer heel wat traantjes gelaten, zowel van geluk als ontroering!”

“We hebben wat gedronken en gekletst, en toen hebben we de tijd genomen om nog wat foto’s te maken met familie. Het was toen gelukkig droog. Onze fotografe, Hanneke van Ohbeautifulworld.com, is fantastisch! Een vriendin van Petra had haar getipt en we waren gelijk verkocht, helemaal onze stijl en het klikte gelijk. We hebben eerder ook een pre-wedding shoot met haar gedaan.”

“Daarna zijn we gaan eten. Dat was ook allemaal ontzéttend lekker. De ruimte had deuren die naar buiten openstonden en de barbecue stond buiten te roken onder parasols. Iedereen kon in-en uitlopen, dus het was helemaal niet stijf, maar heel gezellig. Iedereen liep door elkaar en zo had je ook dat iedereen met elkaar een praatje kon maken en ook af en toe bij een andere tafel aanschoof. In het oude Koetshuis waar wij zaten, hingen ook kroonluchters met echte kaarsen erin. Iedereen was enthousiast over het eten. We hebben afgesloten met koffie en toen kwam al vrij snel het avondbezoek binnendruppelen.”

Feest & Vlieland

“Onze openingsdans hebben we gedaan op ‘Zij’ van Marco Borsato. We stonden in het midden van de dansvloer met iedereen eromheen. Daarna draaide onze dj vooral muziek uit de jaren ’70 en ’80. Het feest barstte meteen los! De dansvloer heeft de hele avond volgestaan. Het leuke vonden wij dat er geen groepjes ontstonden, maar dat het één geheel was. We zagen iedereen genieten. Voor je ’t weet is het dan 01:00 en is het alweer tijd om te gaan. Maar wat was het leuk!”

“Met pendelbussen zijn we naar het hotel van Bilderberg gebracht; dat was allemaal door hen verzorgd en dat vonden we een grote pre. We hadden veel bezoek uit het Noorden van het land, veel familie van mij, maar ook voor gasten die nog lekker een borreltje wilden kunnen drinken was het prettig dat zij gewoon konden blijven overnachten. Dat was perfect.”

“De volgende dag zat 80% van de gasten in de ontbijtzaal, erg gezellig! Onze bruidsboeketten zijn we op het graf van de moeder van Petra gaan leggen. Daar heeft mijn vader nog een hele mooie foto van gemaakt. Toen we weer thuiskwamen, is iedereen in slaap gevallen! We hadden natuurlijk maar een relatief kort nachtje gehad! Onze tassen hadden we al ingepakt, en dus vertrokken we diezelfde dag nog voor een week naar Vlieland.”

Jeetje, paars!

“Het was nog wel even spannend of Petra de bruiloft goed kon doorstaan. Dat kwam doordat Petra erg ziek was geworden; we kwamen erachter dat ze een cyste op haar eierstok had. De bruiloft heeft ze op pijnstillers doorstaan, en het was prima te handelen volgens haar. Ze was gelukkig ook fit genoeg om op de dansvloer te kunnen staan. Veel mensen weten niet dat je ook een verzekering af kunt sluiten voor je bruiloft. Dat hebben wij ook gedaan. Je weet nooit wat er gebeurt en of je de boel af moet blazen.”

“Toen we op jurkenjacht moesten, zei Petra gelijk: ‘O, dan gaan we naar Assepoester!’. Dat kende ze. Samen met mijn moeder, en het zusje en een vriendin van Petra hebben we daar een dag voor uitgetrokken. Mijn ervaring is: je kunt wel een idee hebben van wat je wilt, maar je gaat met iets héél anders de deur uit! Lenny, die ons hielp, wees naar een paarse jurk en zei tegen Petra: ‘die kleur zou jou mooi staan’. Petra zei nog: nou, dat weet ik niet hóór! Maar ze vond een hele mooie tweekleurige trouwjurk; paars met roomwit. Mijn moeder zei: ‘Ester, dan is het wel leuk als jij een jurk aantrekt in die kleur paars, dan is het één geheel.’
Ik trok die jurk aan en het was het gewoon. Ik doe heel vaak miskopen en mijn motto is dan ook: bij twijfel niet doen, maar dit was het gewoon. Dat voelde ik.”

“Ik had nooit verwacht dat ik in het paars zou trouwen! Ik heb ook nooit paars aan. De reacties van iedereen waren ook vooral zo van: ‘jeetje, páárs!’. Maar op de een of andere manier klopte het gewoon. Ik voelde me mezelf, het voelde heel ‘eigen’.”

Endless love

“Wat ik het allermooiste vond? Toch wel de ceremonie. Je zit daar in zo’n Ridderzaal, met een geweldige jurk aan… we voelden ons op dat moment allebei echt even een prinses. En hoe we aan kwamen lopen; ik met mijn vader en Petra met mijn moeder terwijl ‘Endless Love’ werd gezongen… we werden alle vier emotioneel. We zaten daar hand in hand te luisteren naar het verhaal van de ambtenaar. Dát moment vond ik het meest bijzonder.”

“Het was allemaal nog mooier dan gedacht. Het weer viel tegen, maar het was droog op de momenten dat het droog moest zijn. Het leek wel of het ons werd gegund.
Voor ons is het helemaal perfect verlopen. Het was ook tot in de details goed geregeld door onze ceremoniemeesters. Mijn oude Beppe van 90 was er zelfs ook bij! We hadden een bed geregeld bovenin de trouwlocatie waar ze tijdens het feest even kon gaan liggen. Ik ben haar eerste kleinkind dat trouwt en ze kon er de hele dag bij zijn. Heel bijzonder!”

De adresjes van Ester & Petra:
Trouwfoto’s: Hanneke Beld Volbehr, Oh Beautiful World
Trouwauto: 356trouwen
Trouwlocatie: Bilderberg Kasteel Doorwerth, Doorwerth
Zangeres: Maud Wilms
DJ: Skyfly
Bruidsboeketten: Lenteweelde G.J. Plate & Zn, Ede (Markt 2)
Corsages en bloemstuk voor op de auto: Jacqueline Bosch
Kapster: Anoeschka Hermans
Trouwjurken: Assepoester Feestkleding, Arnhem
Trouwkaart: Liefs van Anet