Trouwen in Leiden, je badkamerdeur als gastenboek, diner in een hooiberg en meeblèren met de muziek op je feestje

Rosanne: “Mijn moeder zei dat ze gehoord had dat Assepoester een fantastische winkel is. En ja hoor: het was meteen raak. Het spreekt me aan dat het gewoon een lossere, vrijere bruidsmodezaak is. En dat het bij jullie niet alleen om jurken draait, maar ook om adviezen en alles eromheen. Ik had van vriendinnen verhalen gehoord van bruidsmodewinkels waar je handschoenen aan moet trekken om aan de jurk te mogen zitten. Dat wilde ik niet.”

“Ik had van tevoren wel een beeld in mijn hoofd, maar het is iets totaal anders geworden. Dat is het mooie: of het bij je past en staat, weet je alleen als je het aantrekt. Dat is heel lastig van tevoren te bedenken. Daarom heb ik ook zoveel mogelijk verschillende dingen gepast. Ik wees naar een jurk en zei: ‘ik wil toch nog even die jurk aan, kijken hoe die is.’ Ik trok ‘m aan en ging in één keer stralen. Dat kun je niet zien als je ‘m los ziet in een rek!”

“Ik vond het prettig dat je bij jullie zelf door de jurken heen mag. Dat vind ik echt een meerwaarde. Zo kwam mijn zusje ook aan met iets wat ik helemaal niks vond, onder het mom van ‘Ja Roos, even passen voor de grap!’. Dat kon ook gewoon. En dat is wat het zo leuk maakt om een trouwjurk uit te zoeken.
De jurk kwam bij mijn ouders op zolder te hangen en elke keer dat ik daar was, ging ik wel even bij mijn jurk kijken hoor!”

In de kroeg hangen en biertjes drinken

“David heeft mij in september vorig jaar het aanzoek gedaan. We waren eindelijk een paar dagen vrij en gingen allemaal leuke dingen doen in Zandvoort; karten, lekker over het strand banjeren… Toen we weer in de auto stapten, zei David: ‘We gaan nog niet naar huis, we blijven hier slapen.’ Ik zocht daar niets achter, ik dacht vooral: wat lief en leuk dat hij dat heeft geregeld. We gingen zelfs dineren bij de Bokkedoorns in Overveen. Een menu van zes gangen in de tuin, heerlijk! Bij het dessert – net als je denkt dat alle verrassingen wel voorbij zijn gekomen – schoof David zijn stoel naar achteren en ging hij op zijn knieën. Ik zei alleen maar: ‘echt, echt echt?’. We waren inmiddels zo’n beetje de enige mensen in het restaurant, dus dat voelde heel intiem. Echt een gaaf aanzoek.”

“We wilden onze bruiloft vooral vieren zoals wij zijn. Allebei werken we in de horeca, dus in de kroeg hangen en biertjes drinken past wel bij ons. Niet stijf en met lekker veel vrienden en familie. Als datum prikten we woensdag 8 mei; de dag voor Hemelvaartsdag. Ik wilde ook niet teveel poespas – ik ben ook geen meisje-meisje – en ons motto was: als het maar gezellig is!”

“In Leiden heb je een paar leuke plekken om je feest te geven. Maar bij de helft van de locaties had je geen aparte rookruimte en het leek ons niet gezellig als steeds een deel van je gasten buiten staat te roken. We vonden ‘Het Park’ in Leiderdorp; een oude boerderij, net aan de rand van Leiden. Het is een restaurant met openslaande deuren en je kunt er zowel binnen als buiten trouwen. Ideaal! Er is ook een ruimte met een oude hooiberg, omringd door glasplaten. Daar hebben we gegeten. We kenden de locatie al omdat mijn opa en oma er vroeger tegenover hebben gewoond. Het was toen ook een kinderboerderij en daar gingen we altijd naar de konijnen kijken, haha. Tijdens zijn speech onder het eten zei mijn vader nog dat mijn opa en oma er ook hun 25-jarig huwelijk hebben gevierd, maar dat wisten wij helemaal niet! Er lag dus ook zonder dat wij het wisten een stukje familiegeschiedenis op onze feestlocatie.”

O, nu is het echt!

“Ik heb de avond voor de bruiloft bij mijn ouders geslapen, gezellig met mijn zusje en nichtjes erbij. Een van mijn nichtjes is kapster dus die heeft ’s ochtends mijn haar gedaan waarbij we met z’n allen lekker hebben getut. Om 11:00 kwam David met zijn ouders, de getuigen en nog wat vrienden naar ons toe; een groepje van 30 mensen ongeveer. En toen moest ik de trap af. Ik vond het heel leuk, maar ook héél spannend, kan ik je vertellen! Je realiseert je ook dan pas dat je die ochtend jezelf ook voor het eerst compleet ziet met jurk, haar en make-up. Dan denk je wel even: o, nu is het echt…!”

“De ochtend verliep heel soepel, ik had weinig stress. Wat ik dan wel weer deed: ik had ontzettende dorst en nam een slokje cola, maar morste op mijn jurk. Ik riep alleen maar: ‘o, doekje!’ en mijn moeder kwam aan met een theedoek. Je zag er niks van, gelukkig. We waren ook nog wel even bezig om mij goed in te rijgen in de jurk. Dat was ook grappig. We hebben lekker geluncht en koffie gedronken en rond 12:30 zijn David en ik richting Leiden gereden met de fotografen. De rest van de gasten is lekker bij mijn ouders gebleven.”

Stromende adrenaline

“Om 14:00 hebben we met hen afgesproken in Leiden om nog wat groepsfoto’s te maken. Vanaf 15:00 zijn de gasten richting het stadhuis gegaan. Wij zijn ondertussen omgereden en kwamen daar toen ook aan. Het is een heel mooi oud stadhuis, heel gaaf. Ik liep aan de arm van mijn vader naar binnen. Ik weet nog dat we een hele hoge marmeren trap op moesten en dat ik dacht: poeh, ’t is nu echt!. Dan is het wel heel fijn dat je je vader naast je hebt!
Toen ik kwam binnenlopen zag ik iedereen zitten in de zaal en dacht ik: wow!
De ceremonie is verder een beetje in een roes aan me voorbijgegaan. Die is niet onwijs blijven hangen.”

“Om de hoek van het stadhuis zit de zaak waar David en ik allebei werkten. Daar hebben we de receptie gehouden. Zo leuk om dan iedereen te spreken. Iedereen leek blij en gelukkig en daar ben je dan zelf het middelpunt van! Je straalt gewoon! De adrenaline stróómt.
We hebben geproost met een glaasje prosecco en we hadden geen bruidstaart hoor; ik hou niet van zoetigheid. Ik heb nog wel geopperd om een bitterballentaart te maken, maar dat is er niet van gekomen.
Middenin de ruimte stond een losse deur. Ik herkende aan het rekje dat eraan zat dat het onze badkamerdeur was. Die hadden de ceremoniemeesters meegenomen als gastenboek; iedereen schreef daar allemaal gekke teksten op, heel grappig. Een heel origineel idee ja!”

De feestavond: eten in een hooiberg en meeblèren met de band

“Om 18:30 zijn we met onze close kring, dus de ouders, zussen, getuigen en oma, gaan eten in de hooiberg op de feestlocatie. Voor de andere gasten hebben we een menu geregeld, zodat ze konden eten bij de zaak als ze dat wilden. Het Rosanne & David Menuutje.
Ons etentje was heerlijk; drie gangen met alles erop en eraan. Met speeches tussendoor; dat was steeds wel even een emotioneel momentje. Tegelijkertijd was het een rustmoment, we konden even opladen voor het feest.”

“Upright Pianos; een driekoppige band met twee pianisten en een drummer/gitarist, opende vervolgens ons feest. Iedereen kon verzoeknummertjes inleveren, die je dan op een bierviltje schreef. De avond begon rustig, maar aan het eind van de avond stond iedereen mee te blèren! En overal lagen bierviltjes.”

“Rond een uur of 01:00, 01:30 stapten we in de taxi naar huis. Toen was het ook wel goed hoor, haha! We liepen naar buiten door een erehaag.
Eenmaal in de taxi zeiden we tegen elkaar dat het zo’n mooie avond was. Het was alles wat we hadden gehoopt en meer!”

Voor het eerst als getrouwd stel

“Wat ik heel bijzonder vond, was dat moment op de receptie dat je voor het eerst als getrouwd stel naar binnen loopt. Daar was ik me toen heel erg van bewust. Of het anders voelt nu we getrouwd zijn? Mmh, stiekem wel een beetje. Maar ‘mijn man’ zeg ik nooit hoor! Ik heb het altijd over ‘David’. Hoewel ik hem laatst voor moest stellen aan kennissen van mijn ouders. Toen zei ik wel: ‘Dit is David, mijn man’! Haha! Het went wel.”

“Mijn advies voor andere Lucky Girls is: vooral ervan genieten en je niet teveel zorgen maken. Ja het is belangrijk en een grote dag, maar daar hoef je niet van wakker te liggen. Probeer het dicht bij jezelf te houden. Hoe wij dat hebben gedaan? Door steeds te denken: ‘hoe willen we dat? En is dat mogelijk?’. Dan kun je op de dag zelf alles gewoon lekker op z’n beloop laten en genieten!”

De adresjes van Rosanne:
Trouwfoto’s: Maarten Meerman Photography
Trouwlocatie: Gemeentehuis Leiden
Feestlocatie: Brasserie Park, Leiderdorp
Muziek: Upright Pianos
Trouwjurk: Assepoester Feestkleding, Arnhem

We zijn tijdelijk gesloten. Maar we blijven bereikbaar voor jou!

Lees hier hoe >

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen