Trouwen in Noorwegen: kamperen met je gasten, met de bus door een sneeuwstorm en een spetterende rode trouwjurk

Marjolein: “Hoe ik in Noorwegen terecht ben gekomen? Ik was net afgestudeerd als fysiotherapeut en ik wilde eigenlijk gewoon wat anders, even er tussenuit. In mijn werk als fysiotherapeut kwam ik veel Noren tegen, blijkbaar is dat daar een gewild beroep. Ik was ook al eens in Noorwegen op vakantie geweest en ik vond het een heel mooi land. Dus ik pakte mijn koffers en ging naar Noorwegen, aanvankelijk om als au pair te werken. Zo kon ik eerst de taal leren.”

Ring in je rugzak

“Ik zou eigenlijk na een jaar teruggaan naar Nederland, maar mijn Noorse vriendin wilde helemaal niet dat ik weg zou gaan uit Noorwegen. Zij koppelde me daarom aan een vriend van haar vriend; met de bedoeling dat de liefde me wel hier zou houden. Ze kreeg gelijk. Het was niet de bedoeling, maar ik werd verliefd op Terje en ben in Noorwegen gebleven. Een paar maanden later zijn we gaan samenwonen.”

“De trouwplannen ontstonden op vakantie. We maakten een reis door Australië, Amerika en Fiji. Daar vroeg Terje mij ten huwelijk, op een dag dat ik hartstikke chagrijnig was, haha! We hadden het weleens over trouwen gehad, maar nooit serieus, dus ik had het niet zien aankomen. Terje reisde al een maand rond met een ring in zijn rugzak, dus elke keer dat ik wat zocht in onze bagage, werd hij zenuwachtig. Hij vroeg me tijdens een wandeltochtje naar de top van een berg, met een prachtig uitzicht. Het was helemaal perfect.”

Een complete camping afhuren

“We hebben de hele bruiloft op een Noorse camping gevierd, zodat we de gasten overnachting konden aanbieden. We hebben gewoon de hele camping gehuurd! Er is daar een hoofdgebouw met twee zaaltjes. Die hebben we versierd met witte decoratie, zodat het een beetje winters aandeed. De ene zaal stond vol met tafels en stoelen; de andere had een klein podium en banken aan de zijkant.”

“Onze gasten kwamen op vrijdag aan. We hebben de hot tub op de camping verwarmd, zodat iedereen lekker bij kon komen van de reis. Wijntje erbij, hartstikke leuk.”

“Op zaterdag was de trouwdag. We hebben ‘s ochtends lekker rustig aan gedaan. Ik had de gasten al gezien.
Om 11:00 ben ik me gaan klaarmaken; mijn zussen hielpen me met mijn haar en make-up. We hebben lekker wat champagne gedronken tegen de zenuwen.”

Nederlandse draai

“We begonnen de ceremonie om 14:00. Iedereen zat al klaar op de stoelen in de zaal en Terje stond al bij het ‘altaar’ toen ik met mijn vader kwam aanlopen. Ik was ineens zo zenuwachtig! Gewoon, omdat ik anders nooit zo in de belangstelling sta en iedereen klaar zat om te komen kijken. Toen Terje mij zag, bracht hij zijn handen naar zijn gezicht, zó blij verrast was hij!”

“We hebben de ceremonie in het Engels laten houden. In Noorwegen is een burgerlijk huwelijk nooit zo speciaal; ze zijn hier meer gewend om in de kerk te trouwen en het burgerlijk huwelijk neemt letterlijk maar tien minuten in beslag. Wij wilden meer betekenis geven aan de ceremonie, dus hebben we zelf een verhaaltje gemaakt. Ja, zo hebben we toch een beetje een Nederlandse draai gegeven aan onze Noorse bruiloft!”

“Na het tekenen van de trouwakte liepen we naar buiten en werd er hartjesconfetti de lucht in geknald. We hebben koffie gedronken en geproost met champagne. Mijn ouders hadden petitfourtjes voor bij de koffie meegenomen uit Nederland. Van die kleine tompoesjes met een fotootje erop. De sfeer was eigenlijk net zoals op een trouwerij in Nederland. Ik heb wel Noorse bruiloften meegemaakt en dan zit je vooral aan tafel en wordt er veel gespeecht. Een beetje saai vind ik dat; bij ons ging het gelukkig heel losjes.”

Sneeuwstorm

“Voor het avondeten hadden we een zaaltje gehuurd, maar daar bleek een paar dagen van tevoren de waterleiding te zijn dichtgevroren. Toen moesten we gauw wat anders regelen. De eigenaar – een boer – zei nog lekker nuchter: “We kunnen wel een paar emmers bij de wc zetten?”, maar dat vonden we voor een bruiloft niet zo charmant, haha. We baalden een beetje, want er was niet zo heel veel in de buurt.”

“Een lokale buschauffeur bracht ons om 18:00 naar het restaurant. Het was buiten hartstikke mooi, want er was net een sneeuwstorm geweest. Toen we aankwamen, was alles versierd en de tafels mooi gedekt. Terje was de dag daarvoor stiekem met drie vrienden gaan versieren. We hadden gekozen voor Noors eten met lokale producten. Vooraf was er walvis, als hoofdgerecht Bacalao – Noorse stokvis – en als dessert is er in Noorwegen de traditie dat alle Noren een taart meenemen. Zo hadden we een tafel vol taarten, allemaal door de gasten gemaakt. Er was mokkataart, Oreo-taart, kwarktaart en nog veel meer lekkers.”

“Nog een Noorse traditie –die ik niet kende – was dat de gasten spontaan begonnen te zingen en Terje mijn moeder moest kussen. Ik begon hem keihard uit te lachen, totdat bleek dat ik ook zijn vader moest kussen… Daarna sloegen de gasten op tafel en moesten we elkaar boven de tafel een kus geven en toen ze onder de tafel sloegen, moesten we elkaar onder tafel zoenen.”

Feest!

“Het sneeuwde heel hard buiten, dus we zijn naar de bus gerend, en terug op de feestlocatie stond onze eenmansband al klaar: een man met een gitaar, die van alles speelde, van Alanis Morisette tot aan ABBA. Hij zorgde voor een goede sfeer, elk nummer was een feestje.”

“Of er veel gedronken is? Voor Noorse begrippen viel het wel mee. We hadden een open bar en er was gratis drank, maar we hebben met opzet geen sterke drank geschonken hoor. Alcohol is ook erg duur in Noorwegen.
Om 24:00 krijg je in Nederland meestal een broodje met koffie; de moeder van Terje kwam op het idee om zelf soep te maken en die te serveren. Dus alle gasten zaten om middernacht aan de soep, en daarna gingen we gewoon weer verder met feesten!”

Met z’n allen aan het ontbijt

“We zijn doorgegaan tot 02:00 en toen ging de muziek uit. De klok werd daarna ook nog eens teruggedraaid want de zomertijd ging in, dus uiteindelijk gingen we om 04:00 naar bed. Iedereen sliep in de buurt en wij sliepen boven het feestlokaal in een appartement.”

“De volgende dag hebben mijn schoonouders ontbijt geregeld voor iedereen en daarna hebben we met z’n allen opgeruimd, dat ging echt in harmonie. Het was heel leuk dat iedereen een heel weekend bleef. Op een trouwdag gebeurt er zo veel, dat je gasten niet echt de tijd hebben om elkaar te leren kennen. Nu hadden ze al vanaf vrijdagavond tijd met elkaar doorgebracht. Zo was de zaterdag veel gezelliger! We hebben het trouwweekend afgesloten met een brunch en een voor een gingen de gasten naar huis.”

Wit leek plotseling zo saai

“Ik wilde mijn trouwjurk niet in Noorwegen kopen. Omdat de prijzen hoger zijn in Noorwegen, maar ook omdat ik vind dat ze in Nederland leukere dingen hebben. Vooral bij Assepoester!
Samen met mijn moeder en twee zussen ging ik naar Arnhem. Ik kende de winkel omdat mijn zus twee jaar geleden een jurk heeft gekocht bij Assepoester. We vonden het heel gezellig en we vonden de jurken heel leuk, lekker hip. Een groot verschil met Noorwegen. Ik dacht van tevoren eigenlijk dat ik met een witte, simpele jurk thuis zou komen, maar ik ging terug met een rode jurk met heel veel tule. Ja! Maar hij stond zó mooi en iedereen zei ook dat ‘ie meteen het wauw-effect had. Toen ik die jurk had gepast, leek wit plotseling zo saai.”

“Waarom dit dé Marjolein-jurk was? Ik vind ‘m geweldig! Hij is zo lekker hip, en ik hou ook niet van dat officiële, statige. Ik ben niet zo traditioneel. Ik vind het leuk dat ‘ie een andere kleur heeft. Dat sprak veel meer, het knalt er meteen lekker in. Een rustige jurk was niet ‘mij’.”

Maak je geen zorgen

“Trouwen doet heel veel met je. Ik had niet verwacht dat het me zo zou hebben veranderd. Het voelde daarna meteen al alsof we meer een team waren ofzo. Nu horen we echt samen te zijn. Ik had van tevoren niet verwacht dat trouwen zo’n meerwaarde zou hebben.
Het hoogtepunt was voor mij het moment toen ik binnenkwam met mijn vader tijdens de ceremonie en ik Terje zag staan. Hij was duidelijk blij om mij te zien. Een supergaaf moment!
Ik vond het ook indrukwekkend dat het zo snel ging allemaal. Ik dacht van tevoren: het is van 14:00 tot 18:00, dan gaan mensen zich misschien vervelen? Maar telkens als ik om me heen keek, kreeg ik het gevoel dat mensen zó blij waren. Daar werd ik zelf ook helemaal blij van.”

“Mijn tip voor andere Lucky Girls is: maak je geen zorgen om hoe alles verloopt en hoe anderen zich voelen. Van tevoren denk je: o, als iedereen het maar leuk heeft. Maar het is jóuw dag en als je gewoon goed om jezelf denkt, dan wordt het gezelliger. Als jij geniet, doen anderen dat ook.”

De adresjes van Marjolein:
Trouwfoto’s: vriendin Marieke Radewijk en zusje Anne Hövels

Trouw- en feestlocatie: Unstad Artic Surf, Noorwegen
Marjolein: “We hebben de hele bruiloft op een Noorse camping gevierd, zodat we de gasten overnachting konden aanbieden. We hebben gewoon de hele camping gehuurd!”

Trouwkaarten: Belarto

Trouwringen: Gerstner, Duitsland

Rode trouwjurk: Assepoester Feestkleding, Arnhem
“We vonden het heel gezellig en we vonden de jurken heel leuk, lekker hip. Een groot verschil met Noorwegen.”

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen