Met z’n tweeën trouwen op Bali, op een afgelegen strand, in een tropische trouwjurk

Angelique: Mark en ik gaan al bijna twaalf jaar met elkaar. Toen we 15 waren, zaten we bij elkaar in de klas en werden we verliefd. We hebben het de laatste jaren wel eens over trouwen gehad hóór; zullen we wel of niet? Maar van mij hoefde het niet per sé. We waren al zo lang bij elkaar en woonden inmiddels al vijf jaar samen; dan verandert er niet zoveel.

We zeiden wel altijd tegen elkaar: áls we gaan trouwen, dan doen we dat echt op ónze manier. We wilden niet die stress en poespas die je vaak ziet op bruiloften. Hartstikke leuk hoor, maar laat mij maar met mijn voeten in het zand zitten terwijl de zon schijnt! Toen werd ik tóch gevraagd en vierden we onze bruiloft precies zoals wij graag wilden.

Trouwen op een afgelegen strandje op Bali

Angelique: We hebben een Top3 gemaakt van plekken in het buitenland waar we wel wilden trouwen. Het moest mogelijk zijn om er voor de Nederlandse wet te kunnen trouwen, we wilden er een mooie huwelijksreis aan vast kunnen plakken en het moest wel betaalbaar blijven. De Malediven vielen toen wel af, haha! We kwamen uit op Bali… terwijl we er nog nooit waren geweest!

Ik vond een weddingplanner op Bali en de foto’s op haar website spraken me enorm aan. We hebben hier ook wat weddingplanners gesproken die bruiloften in het buitenland organiseren, maar we merkten dat het allemaal erg lang duurde, omdat ze steeds lijntjes moesten uitzetten bij mensen daar. We vonden het veel handiger om direct contact te hebben met iemand die al op Bali zit.

Ja, het is best spannend om iemand die je nooit hebt gezien jouw bruiloft te laten plannen! Ik dacht: misschien bestaat het bedrijf al niet meer als je aankomt op Bali, haha! Maar het contact was goed en het was sowieso een gok, dus waarom ook niet? We vonden het wel spannend en avontuurlijk.

Als eerste hebben we de trouwdatum geprikt. Als je op Bali gaat trouwen, moet je minimaal een aantal dagen voor de trouwdatum aankomen op het eiland om de papieren in te dienen. Ook moesten we thuis in Nederland al wat documenten opvragen bij de gemeente. Ik vond het allemaal best ingewikkeld, dus heb daarvoor vooral gesteund op onze weddingplanner.

Daarna zijn we gaan kijken naar de locatie: wilden we in een tuin trouwen? In een hotel, een kappelletje of op het strand? Dat laatste wilden wij heel graag. Het moest een beetje een afgelegen stukje strand zijn – niet te toeristisch – en zo kwamen we uit bij Pandawa Beach, ook wel ‘secret beach’ genoemd, in Nusa Dua, het zuiden van Bali. Na onze bruiloft zouden we daarvandaan aan onze honeymoon beginnen en gaan backpacken.

Balinese bloemenmeisjes en een ceremonie in gebrekkig Engels

Angelique: We hadden op onze trouwdag totaal geen stress. Je bent maar met z’n tweeën natuurlijk, dus dat gaat heel relaxed. Wel hadden we ervoor gezorgd dat we ons allebei in een aparte ruimte gereed konden maken voor de bruiloft. Terwijl ik in de make-up zat en mijn haar gedaan werd, kon Mark nog even gebruik maken van het zwembad en de fitnessruimte van het hotel.

Toen hij zijn pak aanhad, kwam hij mij ophalen in onze hotelkamer. Dat hebben we dus een beetje gedaan zoals het in Nederland ook gaat, lekker traditioneel!
We hebben foto’s gemaakt in de mooie tuin die om het hotel heen lang. Daarna werden we opgehaald door een luxe taxi en gingen we naar ‘Secret beach’ voor de ceremonie.

Ik werd begeleid door twee bloemenmeisjes in Balinese stijl en liep op de muziek die we zelf hadden uitgezocht naar het altaar.

De ceremonie was heel bijzonder. We hadden onze trouwambtenaar nog niet eerder ontmoet, maar het was een lief wat ouder mannetje die heel gebrekkig Engels sprak. Zijn uitspraak was een béétje apart, haha! Je moest echt goed luisteren naar wat hij zei, wat natuurlijk vooral lastig was tijdens het gedeelte waarin we hem moesten herhalen. Daar hebben we nog keihard om gelachen, het was heel komisch. Maar het was vooral ook een heel mooi moment.

Er stonden wel wat mensen omheen; de weddingplanner, de fotograaf en de bloemenmeisjes, maar ik had toen echt het idee dat we daar samen stonden met z’n tweetjes… heel bijzonder.

Als er een feestje is, of als we een feestje geven, zijn Mark en ik er toch vooral mee bezig of iedereen het wel naar z’n zin heeft. We kunnen dat moeilijk loslaten. Als we in Nederland zouden zijn getrouwd, zou ik daar ook zeker weer op hebben gelet. Nu hoefde ik dat niet te doen: ik kon gewoon zelf genieten en hoefde niet met anderen rekening te houden!

Dat is inderdaad wel één van de redenen geweest waarom we in het buitenland wilden trouwen. Maar ook het relaxte, sprak ons aan. Zo’n kolossale bruiloft waarbij je al om 06:00 uur uit bed moet om aan je schema te beginnen, is niks voor ons. We zouden geen tijd hebben om te ademhalen.

Bij familie en vrienden hadden we al aangekondigd dat we áls we zouden trouwen, dat in het buitenland wilden doen met z’n tweeën. Toen Mark mij had gevraagd, heb ik meteen mijn ouders gebeld en er gelijk achteraan gezegd dat we het zo wilden doen. Later hebben we ons huwelijk toch nog wel flink in Nederland gevierd.

Diner bij kaarslicht in het zand

Angelique: Na de wettelijke ceremonie zijn we nog voor de kerk getrouwd. Da’s trouwens ook nog handig om te weten: als je in Indonesië trouwt, moet je wel voor een geloof kiezen. Als je niet gelovig bent, krijg je automatisch het Christendom toebedeeld. Maar wij zijn sowieso gelovig, dus wij wilden ook graag voor de kerk trouwen.

We hebben foto’s gemaakt op het strand en op een klif die voor het strand ligt, een hele mooie locatie. Het was toen een beetje het einde van de dag, dus er was heel mooi licht. Het was een afgelegen stukje strand, maar je zag wel af en toe wat Balinezen even kijken en foto’s maken.

Met de taxi zijn we naar een ander strand gereden; Jimbaran Beach, waar we hebben gegeten op het strand. Ze hadden een romantisch tentje neergezet en dat aangekleed met bloemen en kaarsjes. We mochten onze eigen muziek draaien, maar die was dus ook te horen in de strandtent verderop, waar de Balinezen zaten te eten. Die zaten dus ook gezellig mee te luisteren naar onder andere Bløf, haha!

Het was een hele mooie dag, het klopte allemaal en we hoefden ons geen zorgen te maken of het weer wel goed was. We hebben nog twee weken rondgereisd en zijn toen op een maandag teruggekomen in Nederland.

Feestje in schuur met Oosterse parasolletjes en lampionnen

Angelique: De vrijdag daarop vierden we een feestje voor onze familie en vrienden. Mocht ik weer mijn trouwjurk aan! We zijn voor onze eigen kerk getrouwd en hebben daarna een etentje met de familie gedaan. De oom van mijn man heeft een grote schuur waar we dat konden doen.

We hadden de schuur helemaal omgetoverd tot feestlocatie, met een Oosters tintje. Zo hadden we papieren lampionnen opgehangen en Oosterse parasolletjes; alles in blauw & wit. Onze DJ was een kennis die als hobby platen draait. Er is flink gedanst en het is nog hartstikke laat geworden! We gingen pas om 03:30 uur weg.

De grote verrassing van het feest, was dat we bekendmaakten dat we zwanger waren. Tijdens het feest lieten we een fotoreportage zien met foto’s van de ceremonie op Bali, maar vlak voor de laatste foto hebben we de reportage even op pauze gezet. We deelden mee dat de laatste foto de meest speciale foto was en dat we die daarom graag met iedereen wilde delen… Toen verscheen onze twaalfwekenecho op het scherm. Iedereen begon te klappen en te juichen, dat was zo gaaf! Het was voor (bijna) iedereen echt een verrassing.

Een tropische trouwjurk

Angelique: Op assepoester.com vond ik tips, ideeën en leuke verhalen van andere mensen die lieten zien hoe zij trouwden. Ik las algauw dat je bij Assepoester lekker mag binnenlopen wanneer je wilt en zelf in de rekken mag kijken. Dat leek me wel relaxed. Vriendinnen hadden weleens verteld over hun ervaringen met bruidsmodewinkels: dat je op afspraak langs moet komen en dat ze niet willen dat je aan de jurken zit. Ik dacht: ik wil liever wél zelf in de rekken duiken!

Het was wel een stukje rijden, maar tegen mijn verwachting in, ben ik gelijk geslaagd. Ja, ik had niet van tevoren gedacht dat ik naar huis zou gaan met een trouwjurk, maar ik ben toch gegaan, omdat het me een hele leuke winkel leek. Ik dacht: dan ben ik er in ieder geval geweest.

Mijn trouwjurk zat lekker, en het voelde gewoon goed. Door de bloemen en het tule aan de voorkant, kwam het tropische van Bali er een beetje in terug. Het was net een tropische trouwjurk. Ik straalde en dat zagen mijn moeder en schoonmoeder ook meteen. Waarom zou ik nog verder zoeken?

Backpacken met een trouwjurk

Angelique: Ik zou mijn bruiloft precies weer zo vieren als dat kon. Mijn favoriete moment was dat waarop Mark en ik elkaar voor het eerst zagen. Maar ook de brieven die we aan elkaar voorlazen tijdens de ceremonie, die kwamen echt recht uit ons hart. En omdat het in het Nederlands was, verstonden de mensen eromheen er niks van. Dat gaf me echt het gevoel dat we daar met z’n tweetjes stonden… of nou ja, eigenlijk toch al een beetje met z’n drietjes!

Dat ik zo’n grote trouwjurk bij me had met sleep en alles erop en eraan, was misschien niet echt praktisch. Aan boord van het vliegtuig mocht ik ‘m meenemen als handbagage en hebben ze ‘m uitgehangen.

Ook op alle plekken waar we geweest zijn tijdens het backpacken, heb ik mijn trouwjurk steeds gelijk uitgehangen, vooral omdat ik ‘m in Nederland nog een keer zou dragen – hij moest wel mooi blijven. Maar dat kon gewoon en ik dacht van tevoren ook: ik ga niet speciaal een jurk uitzoeken die makkelijk mee te nemen is, ja dág, ik wil wel gewoon de trouwjurk die ik mooi vind. Anders zou ik daar spijt van hebben gekregen.

Ook trouwen op Bali? Tips van Angelique:

Angelique: Mijn tip voor andere Lucky Girls die ook willen trouwen op Bali: vind een hele goede weddingplanner die je kunt vertrouwen en die luistert naar jouw wensen.

Hoe je weet of je een goede weddingplanner te pakken hebt? Dat blijft een gok. Ik heb via Google gezocht naar ervaringen die mensen hadden met onze weddingplanner en ik zag bijvoorbeeld dat ze ook op Facebook zat waar ze regelmatig updates postte. Ook de vele foto’s die ze plaatste op haar website van bruiloften die ze georganiseerd had, gaven een goede indruk. En de website zag er gewoon goed uit.

Het is inderdaad best bijzonder dat we op Bali zijn getrouwd, dat zeggen vrienden en familie ons ook steeds. Ik kan me voorstellen dat er andere Lucky Girls zijn die dat ook in hun hoofd hebben en dan toch denken: nee, ik doe het niet, want dat kan ik niet maken tegenover mijn familie. Ik wilde bijvoorbeeld ook mijn moeder niet teleurstellen; die hoopte haar kind te zien trouwen! Maar om ons idee nou aan te passen aan de wensen van anderen; dat zou niet te doen zijn. Het was toch echt onze dag en dit kan je nooit meer overdoen!

Ik ben achteraf wel heel blij dat we nog een deel in Nederland hebben gevierd. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling, maar nu vind ik het heel mooi dat ik het toch een beetje met mijn familie heb kunnen delen.

Wil je ook zo’n gave trouwjurk? Hier vind je ons.

Fotografie: Vintage Bali Photography

Een jurk voor elke trouwerij

Lees meer Lucky Girls verhalen

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
We mailen je enkel over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen