Een verrassingshuwelijk in een café, een zwarte trouwjurk, een kaartenrek als gastenboek en tot laat dansen op de bar

Jessica: “Ik wilde heel graag trouwen en dan eigenlijk voor de jurk en het feest. Ja, ik blijf toch heel mijn leven bij Jason, dat was wel duidelijk. Dus daar hoefden we het in principe niet voor te doen. Wij gingen voor de jurk en het feest.
Meteen dachten we: hoe kunnen we al dat gedoe eromheen omzeilen? Want dat vind ik helemaal niet zo leuk, al die verplichte nummers. Algauw kwamen we op het idee: ’s avonds trouwen en een feest erachteraan.
Zo’n hele geregisseerde trouwdag is niks voor ons, al dat gedoe van ’s ochtends in de make-up en noem het maar op. Wij wilden op onze trouwdag gewoon lekker uitslapen, de hond uitlaten; lekker chill!”

Het plan: stiekem trouwen

“Een neef van mijn moeder is trouwambtenaar en die kon ons ook op het feest trouwen. Maar ik zag een beetje op tegen al die mensen die dan van tevoren zouden zeggen: “En, ben je al zenuwachtig?!”, daar werd ik een beetje panisch van. Toen kwamen we op het idee om als verrassing te trouwen op ons feest. Een verrassing is altijd leuk en het is zo lekker anders dan anders. Achteraf zeiden mensen: “ja, dit past echt bij jullie”.”

“Omdat we in 2012 tien jaar bij elkaar waren en ik op 20 december jarig ben, konden we onze gasten naar het café lokken door te zeggen dat we een feest gaven om die twee dingen te vieren. Ik vond het niet echt moeilijk om mijn mond te houden over ons trouwen, omdat iedereen toch wel wist dat we een feestje zouden geven. Ze wisten alleen niet dat we zouden gaan trouwen. Dat hadden ze ook nooit verwacht trouwens, want we schoven vragen over trouwen altijd voor ons uit, zo van: jaja, dat komt ooit nog wel. Sommige mensen grapten wel: “Jullie gaan zeker trouwen!”. Maar de waarheid bleek de beste leugen, in dit geval.
Ik vond het wel lastig om niks te kunnen vertellen over de ringen en mijn jurk. Maar het is ook héél leuk om samen je eigen geheimpje te hebben. Zo heb je er samen veel meer plezier in om je bruiloft te plannen, denk ik. Je doet het echt met z’n tweetjes.”

Nu wordt het alleen maar leuk!

“Dat romantische, speciale, het laten zien dat je voor iemand gaat… dáárom wilden wij trouwen. Dat je aan iedereen laat zien dat je samen oud wilt worden. We zagen het ook als een extraatje voor elkaar. Wel zag ik ertegenop om naar het gemeentehuis te moeten; de verplichte dingen te moeten doen. Daarom wilden we aparte dingen bedenken, het écht op onze manier vieren. We hebben totaal geen trouwstress gehad en daar was ik best bang voor. Dus daar zijn we enorm blij om. Onze tactiek was ervoor zorgen dat alles voor 1 december geregeld was. Dan hadden we nog 20 dagen tot de trouwdag om er leuk en relaxed naartoe te leven. Ik had vanaf dat moment ook meteen het gevoel: nu wordt het alleen maar leuk!”

“We zijn op ’t gemakje gaan kijken waar we zouden willen trouwen. In Woensdrecht zit een café dat wij heel leuk vinden. Het is hip, gezellig, er staat een jonge meid in, samen met haar vriend. We hadden ook een dj gevonden die vaak in de buurt draait. Omdat we op een donderdag zouden trouwen, was alles nog vrij.
Verder hebben we veel brieven geschreven aan de gemeente. Omdat onze trouwlocatie geen officiële trouwlocatie was, moesten we bijvoorbeeld het College van B&W aanschrijven. Zij gaan daar dan over vergaderen en moeten ook de locatie bezoeken om die te keuren. Daar moet je op tijd mee zijn; bij de gemeente duurt alles lang. We hebben het al in augustus aangevraagd en kregen pas eind november toestemming. Daarom hadden we ook wel een plan B hoor: dan zouden we in het ‘echt’ overdag trouwen in plaats van ‘s avonds en later een feest geven. De datum 20-12-2012 stond sowieso vast!”

Het verrassingshuwelijk: ’s avonds trouwen en tot laat feesten

“Op onze trouwdag kwamen onze ouders en broers & zussen rond een uur of 16:00 naar ons toe. Zij waren allemaal op de hoogte van onze trouwplannen. Mijn schoonzusje is kapster en zij heeft mijn haar gedaan. We hebben nog even wat gegeten; zelfgemaakte soep met broodjes en alvast getoast met champagne. Daarna zijn we heel rustig en relaxed naar de feestlocatie vertrokken. Omdat het doordeweeks was, hebben we de gasten uitgenodigd vanaf 19:30. Die druppelden binnen. Ik had feestelijke kleren aan – maar nog niet mijn trouwjurk – en Jason droeg al wel zijn trouwpak. Maar ja, die loopt er altijd wel netjes bij, dus dat was voor de gasten niet heel anders dan anders. Die vermoedden nog niks!”

“Om 20:00 ben ik naar de woonkamer gegaan van de café-eigenaresse en heb ik me omgekleed, met hulp van mijn moeder. Ondertussen werd in het café de rode loper uitgerold en werden er stoeltjes uitgezet rond het podium. De trouwambtenaar – de neef van mijn moeder dus – trok zijn toga aan en er werden ringen binnengebracht. Mijn vader stond ondertussen te zenuwen bij de bar: we hadden afgesproken dat ik tevoorschijn zou komen, bij hem zou inhaken en dat hij me over de rode loper naar het podium zou brengen.
Er werd een seintje gegeven in de zaal dat ik klaar was, de muziek ging aan en de ambtenaar begon spontaan te praten tegen de gasten: “Jullie dachten dat jullie voor een feest kwamen, maar jullie zijn op een bruiloft beland!”. Stond ik daar ondertussen backstage, met mijn boeketje! Ik hoorde alle mensen klappen en juichen, mijn vader zwaaide de deur open en daar gingen we! Op het nummer ‘ Just the way you are’ van Bruno Mars.
Van tevoren had ik bedacht: als ik op die rode loper loop, ga ik naar de reacties van mensen kijken, maar op dat moment moest ik alleen maar huilen, haha. Het was zó overweldigend!”

Dansen op de bar

“Onze trouwambtenaar deed het heel leuk en haalde leuke verhalen uit het verleden op. Hij betrok het publiek er ook echt bij. Mijn oma zat ook in de zaal en die zei steeds tegen m’n moeder: “Ik geloof er helemaal niks van dat dit echt is!”. Die dacht zeker: trouwen, dat kan alleen in de kerk, haha.
Bij het jawoord werden de ringen tevoorschijn gehaald en kwamen ook mijn zus en Jason’s broer erbij staan op het podium. Dat voelde heel knus en heel speciaal. Daarna werd er geproost; niet met champagne – dat vind ik vies – maar met Martini Asti, dat is wat zoeter. Ondertussen draaide de dj ‘Raise your glass’ van Pink en was het feest begonnen. Iedereen had een openingsdans verwacht, maar dat deden wij niet: we trokken gewoon lekker iedereen mee de vloer op. Ik heb mijn boeketje ook nog weggegooid en die is gevangen door mijn zus. Mijn voetbalteam en mijn familie hebben stukjes voor ons gedaan en verder was het lekker dansen. Ik heb zelfs op de bar gestaan, lekker op mijn gympen! Alles kon daar, dat maakte het zo leuk.”

“Het feest is doorgegaan tot 02:00, 02:30. Op een donderdagavond, ja! Ik was bang dat iedereen al om elf uur zou vertrekken, maar het was gewoon te gezellig. Toen Jason en ik thuiskwamen, hing er een groot spandoek dat mijn ouders hadden gemaakt. Ik ben nog romantisch over de drempel gedragen. En mijn zus bleef slapen! Ja, haha, dat kwam nou eenmaal zo uit, op de huwelijksnacht nog wel, haha!”

Van kort en wit naar een lange zwarte trouwjurk

“Voor mijn jurk was ik lekker gaan Googlen toen ik de site van Assepoester tegenkwam. Nou, dat is het!, dacht ik meteen. Ik hou absoluut niet van winkelen en bruidswinkel in en uit; dat zag ik niet zitten. Ik heb dan ook zo’n voorstelling bij bruidsmodewinkels dat ze heel sjiek en netjes zijn… en dat past niet bij me. Bij Assepoester vond ik het heel toegankelijk en leuk: alles kan en mag en er hingen superveel jurken! We zijn twee uur onderweg geweest met de auto naar Arnhem, maar hebben onderweg lekker gegeten en gedronken en ik zit wel vaker langer in de auto, dus ik ben wel wat gewend. Alles is beter dan urenlang moeten shoppen!”

“Ik had een witte, korte trouwjurk in mijn hoofd en het werd een zwarte, lange trouwjurk! Ja, dat zul je altijd zien. In de winkel zeiden ze: trek gewoon alles aan wat je leuk lijkt. Zo heb ik vanalles gepast. Wit stond me niet: het was net alsof ik mijn communie ging doen. Rood was wel gaaf, maar ik voelde me een beetje een kerstbal, vooral omdat we net voor kerst zouden trouwen. Toen vroeg een van de Meiden van Assepoester: “Ben je voor alles in?” en kwam ze met een zwarte trouwjurk aan. Ik dacht: dat past vast niet bij mij, want ik ben heel licht en bleek. Maar hij was het gewoon! Stoer en toch prinsessenachtig, met een strak lijfje en een wijde rok. Ik vond het ook zo tof dat het bovenstukje in een punt liep. Lekker anders dan anders.
Ik wist dat dit dé jurk voor mij was, omdat ik ‘m niet meer wilde uitdoen! Ik dacht: o, dit is de jurk waar ik in ga trouwen.”

Verbluffend en boven al onze verwachtingen

“Als ik de sfeer van ons verrassingshuwelijk zou moeten beschrijven, zou ik zeggen: verbluffend en boven al onze verwachtingen. Ik had wel verwacht dat het leuk zou worden, maar het was echt nog véél leuker! Het was ook heel ongedwongen. Dat woord past eigenlijk precies bij die avond.”

“Of het duur is om op deze manier te trouwen? Eigenlijk niet. Trouwen op locatie is wel duurder dan in het gemeentehuis; je betaalt bijvoorbeeld voor dat college van B&W dat moet gaan overleggen en de trouwlocatie moet bezoeken en een ambtenaar moet vaak buiten zijn werktijden aan de slag, ’s avonds of in het weekend. Maar de prijzen zijn in elke gemeente anders. Het duurste voor ons waren de dj en de drank, maar dat is op een gewoon feest ook.”

Ideeën en inspiratie

“Ik heb veel inspiratie van www.arnhemsmeisje.nl afgehaald. Als gastenboek hadden wij bijvoorbeeld zo’n draaiend kaartenrek, gevuld met van die Boomerang-kaarten. Die had ik gewoon gevonden op Marktplaats: 80 kaarten voor drie euro, da’s toch niks! Het rek werd ook echt de zaal binnengereden op ons feest. Het kaartenrek staat nu weer op Marktplaats en de kaartjes hangen in een kaartenrek aan de muur in de woonkamer.”

“Mijn tip voor andere Lucky Girls? Dat je echt moet doen wat je zelf wil. Moeders zullen vast met ideeën en advies komen en dat is allemaal heel lief bedoeld, maar het gaat er altijd om dat je doet wat jij leuk vindt. Zo wilde ik geen traditioneel bruidsboeket maar een boeketje met van die katoenbolletjes, weet je wel? Jason bleek trouwens een onontdekt talent te hebben; die heeft dat voor me gemaakt. Toen zeiden mensen wel tegen me: “Jee, zou je dat wel doen?”, maar waarom niet, ík vind het leuk. Het is jouw dag!”

De adresjes van Jessica:
Trouwlocatie: Café Steffie’s in Woensdrecht
Zwarte trouwjurk: Assepoester Feestkleding
DJ: DJ Dave via Double D

Yes! De nieuwe collectie is binnen!

Kom langs zonder afspraak

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

190 pagina’s vol toptrouwjurken van 499 tot 1299

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2021

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen