Wuivende palmbomen, fakkels, een felblauwe zee en dansen op je teenslippers: trouwen op Curaçao!

Ilse: “Ik heb altijd gezegd: áls ik ooit ga trouwen, dan is het mijn droom of in het buitenland te trouwen of op het strand. Trouwen tussen vier muren in het Gemeentehuis van Tilburg leek me niks en reizen is ook een grote hobby van me.”

“Vrienden van ons zijn in Toscane getrouwd en ik was helemaal verkocht. Mijn beste vriendin – die uit Spanje komt – is onlangs in Spanje getrouwd en daar zijn Shandrich en ik samen bij aanwezig geweest. Een Spaanse bruiloft is totaal anders dan trouwen op Curaçao bijvoorbeeld, maar het was zo gaaf. De traditie van het gooien met het bruidsboeket kennen ze daar niet. In plaats daarvan krijgt het bruidspaar een beeldje van een bruid & bruidegom dat ze weg moeten geven. Het beeldje zou bepalen wie het volgende stel is dat gaat trouwen. De muziek gaat aan, het bruidspaar loopt langs de tafels en uiteindelijk is het spannend aan welk stelletje ze het beeldje gaan geven. Dat beeldje kregen wij dus. Een half jaar later vroeg Shandrich me ten huwelijk – het heeft dus wel geholpen, haha!”

Trouwen op Curaçao: wie gaat er mee?

“Shandrich is geboren op Curaçao en is op zijn 15e naar Nederland verhuisd. Zijn moeder en oudste broer wonen er nog steeds. Ik kende het eiland al voordat ik Shandrich leerde kennen. Ik ben er een paar keer geweest en ik had er gewoon iets mee. Voor ons was meteen duidelijk dat we in het buitenland wilden trouwen en Curaçao had toch wel meteen onze voorkeur. Aangezien de opa en oma van Shandrich ook woonachtig zijn op Curaçao was de keuze snel gemaakt.”

“We hadden 56 gasten op onze bruiloft, waarvan er 30 uit Nederland en 2 uit Amerika zijn overgekomen. Dat hadden we totaal niet verwacht, dat al die mensen achter ons aan zijn gereisd om erbij te kunnen zijn.”

“Van tevoren hebben we nog wel wat druk gevoeld hoor. Buitenstaanders riepen bijvoorbeeld: ‘waarom ga je helemaal op Curaçao trouwen, zo jaag je mensen op kosten!’. En we vonden het inderdaad nogal wat om van mensen te vragen, maar tegelijkertijd was dit onze wens, om op deze manier te trouwen.
Natuurlijk kun je ook in Nederland trouwen, maar dan wordt het al snel een grote bruiloft, die net zo snel voorbij gaat en dan ben je al snel veel geld kwijt terwijl je amper de tijd hebt om met alle gasten te praten. Wat heb je er dan zelf aan?
Daarom hebben we iedereen anderhalf jaar van tevoren al ingelicht, ruim op tijd om te boeken en eventueel te sparen. KLM heeft ook twee keer per jaar speciale acties, dan heb je een retourtje Curaçao voor € 498,- en hoef je alleen het hotel nog te regelen. Voor ongeveer € 700,- heb je een week vakantie op Curaçao. We hebben ook eerlijk tegen iedereen gezegd: dit is onze keuze en we zouden het heel fijn vinden als jullie erbij zijn, maar als jullie niet willen of niet kunnen, dan hebben wij daar alle respect voor. We hoeven de reden niet te weten.”

“De grootste uitdaging vonden we het samenstellen van de gastenlijst, want we hadden maar budget voor 30 tot 35 mensen. We vonden het heel lastig om de knoop door te hakken. Natuurlijk hadden we ’t leuk gevonden om nog meer mensen uit te nodigen, maar dat ging gewoon niet. Daar hebben we ook wel met iedereen over gesproken. Na een half jaar was iedereen wel een beetje gewend aan het idee. En het was uiteindelijk ook goed zo, het gezelschap paste goed bij elkaar. Je ziet elkaar de hele dag; ook voor en na de bruiloft, en dat vonden wij belangrijk. Het werd een heel intiem feestje met een echt vakantiegevoel.”

Cultuurverschillen

“We hebben het grootste gedeelte laten organiseren door een weddingplanner: BanKasa, de beste weddingplanner van Curaçao. Dat is echt een aanrader. Zij hebben alles zó mooi geregeld, dat hadden we zelf nooit zo kunnen realiseren. Sommige dingen kun je zelf doen – dat scheelt wat in de kosten, maar het is enorm fijn om iemand te hebben die overal achteraan gaat, die rekening houdt met cultuurverschillen en die contact heeft met leveranciers op Curaçao.
Omdat wij onze families niet lastig wilden vallen met het organiseren van de bruiloft hebben we voor BanKasa gekozen. Dat was even wennen omdat iedereen een steentje bij wilde dragen aan het organiseren van onze dag en je mensen niet wilt passeren, maar nu was het voor iedereen feest en niemand hoefde ergens naar om te kijken.”

“Onze trouwlocatie was Lions Dive & Beach Resort. Die locatie heeft voor ons een speciale betekenis. In 2005 verbleef ik al eens in dat hotel. In 2009 was ik met Shandrich op het eiland. Ik had altijd al mijn duikbrevet willen halen, maar ik krabbelde steeds terug, want ik durfde niet. Totdat Shandrich me op een ochtend af had gezet bij de duikschool. Toen ik verbaasd reageerde, zei hij: ‘ik heb alles al betaald, dus doe je best!’. De komende drie dagen heb ik daar gedoken en uiteindelijk mijn duikbrevet gehaald. Na afloop zijn we naar de strandtent Hemingway gegaan – onderdeel van Lions Dive. Daar hebben we het gevierd met een ijskoude Amstel Bright. Dat was een bijzonder moment.”

Het draaiboek: foto’s in Willemstad en een welkomstcocktail voor de gasten

“Mijn man – dat klinkt nog steeds gek! – is de avond voor de trouwdag bij zijn moeder thuis gaan slapen. ’s Ochtends is de fotograaf eerst naar hem gegaan en daarna kwamen zij samen naar het hotel waar ik verbleef. Het leek ons niet zo leuk om de foto’s in de hotelkamer te maken, dus hebben een mooi plekje buiten uitgekozen voor onze rendez-vous. Shandrich was met zijn gezicht naar de zee gezet en ik kwam van achteren aangelopen en tikte op zijn schouder. Onze ouders stonden ons aan de zijkanten bij. Dat was heel bijzonder!”

“Daarna hebben we foto’s gemaakt in Willemstad. Ondertussen kwamen de gasten aan op de trouwlocatie en werden ze door de weddingplanner ontvangen met muziek en een welkomstcocktail. Toen de trouwambtenaar er was, kwam mijn vader mij ophalen op mijn hotelkamer. Ik ben samen met hem naar het strand gelopen. We hadden een hele leuke ambtenaar, niet van dat stijve harkengedoe, gewoon leuk. Toen we officieel waren getrouwd, hebben we dat gevierd met bruidstaart en een prosecco toost. We zijn nog een uurtje blijven borrelen en tussentijds hebben we groepsfoto’s op het strand gemaakt.”

Doe een wens

“We hebben vervolgens een toespraak gehouden waarin we iedereen nog hebben bedankt voor alle moeite die ze hebben gedaan om bij ons huwelijk aanwezig te zijn. Pas als je daar staat, voel je hoe bijzonder dat is, dat doet echt wel wat met je. We gaven iedereen een ballon met helium met de bedoeling dat ze die los zouden laten en een wens zouden doen. Onze wens was werkelijkheid geworden, trouwen op Curaçao! We hoopten dat hun wensen ook uit zouden komen. Uiteraard bleven onze ballonnen hangen in een snoer van de verlichting; dat past dan ook wel weer mooi bij het verhaal, haha!”

“Daarna zijn we aan tafel gegaan. Op het strand, aan ronde tafels – dat vonden we gezelliger dan één lange tafel. Er stonden fakkels en er hingen lichtslangen in de palmbomen. De strandgasten waren tegen die tijd allemaal vertrokken, het was 30 tot 33 graden en af en toe kwam er een briesje voorbij, er stond lekkere muziek op… echt geweldig. Er werd een driegangenmenu geserveerd waarbij mensen konden kiezen uit twee voorgerechten en twee hoofdgerechten. Het toetje was een grand dessert.”

De Harlem Shake aan het strand

“En toen was het tijd voor feest! Het was lekker dat we op dezelfde plek konden blijven en niet met onze spullen hoefden rond te zeulen. Van tevoren hadden we gezegd: neem teenslippers mee of schop je schoenen uit als je zin hebt, nou dat deed iedereen echt wel. Iedereen zag er supermooi uit, maar er hing ook een ongedwongen sfeer. Het was gewoon echt relaxed.”

“Tijdens het avondeten werd er loungemuziek gedraaid die we hebben afgewisseld met oldschool R&B; van LL Cool J tot Boyz II Men, echt van die muziek waarvan je nog nét niet zegt: kom, we gaan naar de hotelkamer, haha! Onze openingsdans was op Antilliaanse muziek; een liedje van No Game; “ik hou van jou”. Daarna heeft Shandrich met zijn moeder gedanst en ik met mijn vader en dat nummer hebben we zogenaamd vast laten lopen. Vervolgens kwam de broer van Shandrich op met gouden handschoenen aan en een helm op voor de Harlem Shake. Je zag iedereen echt zo kijken van: ‘o nee, het zal toch niet…?’.
Van tevoren hadden we tegen onze familie en getuigen gezegd dat we dat van plan waren en ze gevraagd of ze op het moment suprême enthousiast mee wilden doen, om de sfeer er een beetje in te krijgen. Nou, het ging helemaal los! Er lagen mensen op de grond, jasjes gingen de lucht in: iedereen werd helemaal gek! De dansvloer stond vanaf dat moment helemaal vol, missie geslaagd!”

Met champagne op de gang

“Om 23:00 was het feest afgelopen, we mochten niet tot later doorgaan omdat het hotel rekening moet houden met de andere gasten. Dat was het enige nadeel, want we wilden natuurlijk nog niet naar huis. Toch was het wel een lange dag geweest, het was goed zo, dus we zijn lekker naar de hotelkamer gegaan. Alleen konden we niet naar binnen, want er was iets met ons slot. Stonden we daar op de gang met een champagnefles en twee glazen in onze handen! We moesten een half uur wachten tot er iemand uit Willemstad kon komen om de deur open te maken. Daar hebben we nog wel om gelachen. Toen we eenmaal de kamer binnen konden, was die helemaal versierd met bloemblaadjes en ballonnen. Je kon nergens lopen! Op het bed lagen allemaal papiertjes met mooie spreuken en in de badkamer stonden twee trouw-badeendjes.”

“We hadden een standaard kamer geboekt, maar van het hotel hebben we voor het hele verblijf een upgrade gekregen naar een kamer met zeezicht. ’s Ochtends hebben we op het balkon ontbeten en ’s middags hadden we als verrassing voor onze gasten een barbecue geregeld op het strand, zodat we nog even konden napraten en iedereen bedanken. In de daarop volgende dagen gingen er mondjesmaat mensen weg om hun vlucht naar Nederland te halen. Wij zijn ’s avonds nog lekker op stap gegaan.”

“Wat ik het leukste vond aan trouwen in het buitenland? Als je op vakantie gaat denk je weleens: o waren mijn ouders of die en die er nu maar bij om dit te zien. Nu wás iedereen erbij! En probeer maar eens met acht vrienden een vakantie te plannen, dat lukt meestal niet. Daarom is het zo leuk dat iedereen nu heel veel moeite heeft gedaan om erbij te zijn op onze bruiloft. Het was één grote vakantie. Sommige mensen hebben er zelfs nog een vakantie aan vastgeplakt en zijn doorgevlogen naar Aruba.”

Van fladderjurk naar Zwanenmeerjurk

“De jurk van jullie was helemaal geweldig. Iedereen dacht dat ik in iets luchtigs zou komen, gewoon een fladderjurk ofzo, maar toen ik dan in mijn échte trouwjurk verscheen, was het van ‘wow’, haha! Ze noemden het ‘een Zwanenmeerjurk’. En dan te bedenken dat ik nooit jurken aan heb… ik voel me daarin niet zo op mijn gemak. Heel handig was dat ik ’s avonds de onderkant onder de jurk uit kon halen, zodat ik een lekker kort jurkje aan had. Ik heb toen ook lekker mijn teenslippers aangetrokken zodat ik fatsoenlijk kon dansen!”

“Van tevoren heb ik op websites gekeken en daar zag ik dat de levertijd voor trouwjurken vaak drie tot vier maanden is. Een vriendin van me had haar jurk bij Assepoester gekocht en zei: daar moet je heen! Toen ik op de website de tekst zag staan van ‘een afspraak maken is zó 2011’ dacht ik: daar moet ik naartoe! Plan was om er een leuke dag van te maken samen met mijn moeder en zusje: met de trein, wat eten, wijntje drinken… ik had nooit verwacht dat ik zó snel zou slagen. Ik werd geholpen door Jerke, een keileuke meid. Ik riep meteen: ‘Ik sta overal voor open, kies maar iets uit en ik doe het aan!’. Een jurk met tule hoefde ik niet, dat vond ik zo’n prinsessengedoe. Toch paste ik zo’n jurk aan, voor de grap. Ik voelde al in het hokje dat ‘ie lekker zat, maar toen ik naar buiten kwam gelopen, voorbij mijn moeder en zus, begonnen die allebei te huilen. ‘Doe normaal man!’, riep ik. Maar ik had ondertussen ook een enorme grijns op mijn gezicht gekregen. Het was ‘m.”

Gouden tip: volg je hart

“Mijn tip voor andere Lucky Girls die ook in het buitenland willen trouwen? Echt doen! Volg je hart! Iedereen heeft er wel een mening over en daar moet je wel respect voor hebben; ik bedoel, je kunt wel een beetje rekening proberen te houden met bepaalde wensen, maar je moet het niet voor andere mensen doen. Ik raad anderen aan om hun bruiloft vooral op hun eigen manier te regelen en hun eigen hart te volgen.”

“Het mooiste voorbeeld is misschien nog wel dat van mijn ouders. Die zeiden van tevoren ook: waarom moet het nou per se helemaal op Curaçao? Ze vonden het heel spannend, het is ver weg en ze waren daar nog nooit geweest. Maar hun mening is compleet omgeslagen. Mijn vader zit nog elk weekend geëmotioneerd naar de trouwfoto’s te kijken. Hij zei ook meteen na afloop van het huwelijk: ‘Jullie hadden geen beter keuze kunnen maken. Hier kan ik de komende twee jaar op teren!’. Iedereen heeft het echt zo naar zijn zin gehad, mensen die nooit dansen hebben zich helemaal kapot gezweet op de dansvloer… dat is toch geweldig?”

Ik kan het iedereen aanraden

“Ik denk dat je met trouwen in het buitenland – zoals wij het hebben gedaan – minder geld kwijt bent dan met een bruiloft in Nederland. Je neemt automatisch minder mensen mee; waardoor je met een kleinere groep bent. Zorg dat je je budget goed in de gaten houdt en laat je niet gek maken door bedrijven die met allerlei dingen aan komen zetten. Ook de weddingplanner heeft hierbij een goede rol gespeeld. Zij hebben ons budget ook gerespecteerd. Dat is ook een prettig gevoel, dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.”

“Als ik de sfeer van de bruiloft zou moeten beschrijven, zeg ik: toch wel een sprookje, haast te mooi om waar te zijn! Pas als je terug in Nederland bent en de reacties hoort van je gasten die het zó goed hebben gehad, weet je dat je écht de juiste keuze hebt gemaakt. Mijn opa zei vroeger weleens: ‘Je kunt beter spijt hebben van iets dat je hebt gedaan, dan spijt van iets dat je niet hebt gedaan.’ Voor alle mensen die twijfelen over trouwen in het buitenland: het is het waard! Het is echt te doen. We kunnen het iedereen aanraden.”

De adresjes van Ilse:
Trouw- en feestlocatie: Lions Dive & Beach Resort, Curaçao
Weddingplanner: BanKasa Dream Weddings, Curacao
Bruidstaart (naar ontwerp van Ilse): Illy’s Cake House, realisatie via BanKasa
Trouwfotografie en film: White Dreams
Trouwkaart: Lott’s
Bruidsjurk: Cymbeline via Assepoester feestkleding, Arnhem
Slippers: Havaianas
Trouwpak: Tailor Made Suits,Tilburg
Trouwringen: Wim Meeussen, Antwerpen
Bloemen: Bloomings, Curaçao
Styling en decorati: BanKasa Dream weddings
Visagie: Tallie’s, Tilburg (bereikbaar via telefoonnummer 013-5450133)
Kapper: John John Beauty Center, Curaçao

Yes! De nieuwe collectie is binnen!

Kom langs zonder afspraak

Wil jij ook relaxed je jurk scoren?

In je gratis lookbook lees je alles over onze no-nonsense aanpak (en vind je nog veel meer jurken ter inspiratie)

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Ben jij ook allergisch voor die stijve bedoening bij traditionele bruidswinkels?

Deze bruiden ook, lees in het lookbook waarom onze no-nonsense aanpak wel werkte voor hen.

En blader ondertussen door onze bruidscollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de volledige bruidscollectie

135 pagina’s vol toptrouwjurken van 699 tot 1999

Opgelet: niet voor bridezilla’s of bruiden die eruit willen zien als een opgespoten slagroomtaart

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen

Krijg nu je lookbook met de outletcollectie voor 2023/2024

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

We mailen je alleen over onze collectie.
Lees gerust na hoe we je gegevens beschermen